Berta Sándor

Diszkrimi­náció miatt támadják a Facebookot

A közösségi portálon az álláshirdetéseket böngészők akár nemek alapján is válogathattak a jelentkezők közül, ami diszkriminációhoz vezetett.

Az American Civil Liberties Union (ACLU) nevű amerikai polgárjogi szervezet keresetet nyújtott be a Facebook ellen az Egyenlő Foglalkoztatási Lehetőség Bizottságnál, amely a diszkrimináció-ellenes törvények betartásáért felelős. A társság legalább tíz esetben engedélyezte a munkaadók számára, hogy kiválaszthassák azt a célközönséget, amelynek az állásajánlataik szóltak, s eközben kizárhatták a nőket. A ProPublica kutatásai pedig rámutattak arra, hogy az Uber 91 álláshirdetéséből például 87 csak a férfiakat szólította meg.

Az ACLU blogja hozzátette, hogy a nemek alapján való szűrés mellett az úgynevezett Lookalike Targeting is problémás, mert annak alkalmazásakor azokat a potenciális jelölteket keresik meg, akiknek a teljes profilja minél nagyobb mértékben lefedi a meglévő alkalmazottakét, nem csupán a végzettség, hanem a kor, a nem és az etnikum tekintetében is. Mindez szintén csökkenti a versenyhelyzetet és az esélyegyenlőséget. Amennyiben ilyen hirdetések a nyomtatott sajtóban jelentek volna meg, akkor azok egyértelmű jogsértések lettek volna.

A Facebook úgy kommentálta a hírt, hogy a közösségi oldalon nincs helye a diszkriminációnak és tavaly jelentős mértékben javítottak a kapcsolódó rendszereken. Ugyanakkor a vállalat meg akarja védeni a saját gyakorlatát, de erre csak azután kerülhet sor, hogy megvizsgálta az ellene benyújtott keresetet.

Már 2015-ben felmerült a Facebook és a Twitter neve olyan diszkriminációs ügyekben, amelyeket nők indítottak. Az okok mindenütt ugyanazok voltak: a nők úgy érezték, hogy szándékosan akadályozták a szakmai előmenetelüket és hátrányos helyzetbe hozták őket. Tavaly decemberben pedig az Amazont, a Facebookot és számos társaságot perelt be a Communication Workers of America nevű szakszervezet és három amerikai munkás: Linda Bradley, Maurice Anscombe és Lura Callahan azért, mert a cégek a közösségi portálon feladott álláshirdetéseikben csak fiatal dolgozókat kerestek és kifejezetten kizárták az idősebb korosztály tagjait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #8
    Az sem jobb, ha egy AI diszkriminál paraméterek alapján.
  • Zoliz #7
    A moderatorok diszkriminalnak mivel csak emberek es mint olyannak van ideologiaja.
  • Sydra #6
    Így van. Az alkotmányok többnyire dísznek vannak, meg azért, hogy megnyugtasság a muglik lelkivilágát.
  • ostoros #5
    Így nézve tulajdonképpen az összes diszkrimináció ellenes törekvés alkotmányellenes világszerte.
  • Sydra #4
    Diszkrimináció = Választás
    A diszkrimináció ellenes törekvések azt próbálják megakadályozni, hogy az egyének választhassanak, azaz, hogy saját megfontolásaik alapján szabadon dönthessenek arról, hogy idejüket, pénzüket és erejüket kire áldozzák és kivel működjenek együtt.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2018.09.25. 04:55:05
  • Cat #3
    "most jönnek a véresszájú / megrettent IT vezetők, és kijelentik hogy irgumburgum növelni kell a nők számát a cégen belül"

    Ilyen manapság a közhangulat, nem jó széllel szemben pisálni. Majd lecsillapodik a dolog.
  • lammaer #2
    Egyetértek, ez a nagy politikai korrektség meg feminizmus teljesen átejtette a nyugati világot a ló túloldalára. Mostmár el kell torzítani a valóságot hogy polkorrektek legyünk....

    IT cégeknél ezelőtt is NAGYON megbecsültük és megbecsüljük most is a hölgyeket. Ha jelentkezett egy programozónak az tuti hogy pozitívan diszkriminálta mindenki, mert az informatikus hölgy az ritkaság és már csak ezért is megbecsülendő.

    De basszus, nem azért vannak kevesen mert bárki is elnyomná őket, vagy nem akar informatikus programozót látni, hanem egyszerűen azért mert ez őket annyira nem érdekli, nem fekszik nekik. Pont úgy, ahogy mondjuk bölcsődében is ritka a a férfi dadus, vagy iskolában is több a nő, mert nekik jobban fekszik a gyereknevelés, az érzelmeket igénylő feladatkörök.

    És akkor most jönnek a véresszájú / megrettent IT vezetők, és kijelentik hogy irgumburgum növelni kell a nők számát a cégen belül, mert ha nem akkor a cég meg lesz bélyegezve hogy elnyomja a nőket, azért vannak kevesen mert hátrányosan vannak megkülönböztetve az interjúkon blablabla... valahogy nem sikerül észrevenni mi az ok és az okozat...
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2018.09.24. 23:04:57
  • Elemir #1
    Mind a nők, mind a férfiak bizonyos munka pozíciókban kisebb mértékben felelnek meg. Ez nem diszkrimináció basszus, hanem kimutatható genetikai különbségekről beszélünk...
    Mindenre lehet extrém példát mondani, hogy milyen extrém dolgokban felelnek meg nők is, de mégis nem az övék alapvetően az a feladat vagy munka. Az esélyegyenlőséges baromságoktól már kivagyok.... Ha már Uber. Nézzük a taxizást. Vannak női taxisok is, de nem azért kell férfi, mert egy nő erre alkalmatlan (bár tegyük hozzá, sokkal több a nem utasszállításra alkalmas egyén), hanem mert az emberek jobban megbíznak egy férfiban. Tehát elsősorban férfit keres. Nem vagyok egy nő maradjon a konyhában típus, de gyűlölöm hova megy ez a világ...