JohnnyCage

Továbbra is gondot jelent a PlayStation 2 gyártása

A Sony részvényei esnek mind a amerikai, mind a japán tőzsdén, mivel a cég nem képes csökkenteni a PlayStation 2 gyártási költségeit még hét hónappal a japán kiadás után sem.

A japán cégnek 488 dollárba kerül a PlayStaion 2, a rendkívüli népszerűséggel büszkélkedő PlayStation utódjának minden egyes elkészített darabja. Ugyanakkor a cég a konzolt 299 dolláros áron kínálja az USA-ban. Az így keletkezett veszteségét a játékprogramokat kifejlesztő cégek által fizetett jogdíjaiból próbálja fedezni a Sony.


A magas fejlesztési költségek, az előállítás késlekedése, és a kompatibilis játékok hiánya mind mind csökkentik a Sony játékrészlegének bevételeit. Az eredeti PlayStation a tavalyi évben a Sony bevételének 40%-át tette ki, melynek része volt a hardvereladásból, és a szoftverek eladásából keletkezett bevétel is.

"Úgy tűnik a PlayStation 2 előállításának költségeit mégsem tudják annyira lecsökkenteni, amennyire szerették volna" - nyilatkozta Mitsunobu Tsuruo, a Numoura Research elemzője egy pénteki jelentésében. "Ráadásul pluszköltségek várhatóak a késedelemnek köszönhetően, amelyek az új gyártási utak bevezetése miatt lépett fel."

A Sony, amely a világ második legnagyobb szórakoztatóelektronikai cikkeket gyártó cége, a játékrészleg veszteségeire számít az éven, a magas indulóköltségek miatt. A társaság részvényei máris 4.5 dollárt azaz 4.5%-ot estek, s jelenleg 86.50 dollárt érnek a New York-i értéktőzsdén. A japán tőzsdén még többet, egészpontosan 7%-ot esett a Sony részvényeinek értéke.
A Sony 10 millió PlayStation 2-t tervez szállítani világszerte jövő márciusra. A konzol csütörtökön került forgalomba az USA-ban, s jövő hónaptól kapható itt Európában. Az alkatrészek továbbra is fennálló hiánya, és a gyártási késések változatlanul arra a következtetésre ösztönzik az elemzőket, hogy a Sony nem fogja tudni betartani saját határidőit.

Az amerikai megjelenés sem volt teljes, a tervezett egymillió konzol helyett ugyanis csak a felét, 500 ezret tudott szállítani a japán gyártó, egy meg nem nevezett alkatrész hiánya miatt. Európába november 24.-én kerül az első sorozat, mármint ha nem késik (még többet).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!