JohnnyCage

PlayStation játékok DVD lejátszókba?

A tajvani ACER egy olyan processzor, chipkészlet, és szoftver kombináción dolgozik, amely lehetővé teszi PSX játékok futtatását az ilyen egységekkel készült DVD lejátszókon.

Az ACER nemmindennapi termékét egy RISC processzor hajtaná, melyet egy meg nem nevezett partnerrel együtt fejlesztett ki, s aminek órajele 300 MHz körüli. A processzor egy ugyancsak ACER fejlesztésű beágyazott operációs rendszert futtat, amely a játékemulátor-programot kiszolgálja.

A Sony közismerten ellenzi a PlayStation emulátorokat, így a tajvani cégnek várhatóan nem lesz könnyű dolga. A PlayStation gyártója beperelte például a Bleem! és a Connectix készítőit is. Amennyiben az ACER nem köt valamiféle megállapodást a Sonyval, a japán óriás minden bizonnyal fel fog figyelni az új termékre.

Sok függhet attól is, hogy vajon az ACER terméke a PlayStation 1 vagy 2 játékait fogja tudni futtatni. A Sony érdekelt olyan társaságokkal való kapcsolatteremtésben, amelyek a PlayStation 2 technológiáját kívánják licenszelni, de egyelőre nem úgy látszik, hogy ez az, amit az ACER a fejébe vett. A Sony licenszelési terve főleg az Emotion Engine CPU-k eladására központosul, és jelenleg nincs jele annak, hogy az ACER technológiájának ez részét képezné.

Ha a termék alapja PlayStation emuláció, akkor az ACER veszélyes vizeken evezhet. Feltehetően az ACER azért van olyan intelligens, hogy a tudatában legyen ennek. Talán éppen ezért célozza meg a cég a kínai DVD gyártókat. Kína ugyanis nem igazán fordít figyelmet a szellemi tulajdon védelmére, így a Sonynak lehet, hogy meggyűlik a baja, ha meg akarja állítani az ACER-t.

A kínai gyárak megpróbálják felgyorsítani a termelést, hogy a növekvő amerikai és európai piacok tömeggyártói lehessenek. Elemzők szerint megközelítőleg 5-10 millió egység lesz elkészítve a jövő évben. A Sony bizonyosan nem fog örülni, ha a Nyugatot elárasztja a temérdek olcsó PlayStation-kompatibilis lejátszó.

Természetesen a PlayStation 2 amerikai debütálásának napjaiban, és alig egy hónapra az európai megjelenéstől, a Sony eredeti platformja felé irányuló érdeklődése megcsappant. Ha a PlayStation 2 eladások elég gyorsan felszaladnak, talán még az is elképzelhető, hogy a Sony annyiban hagyja a PlayStation üzletet, s megvárja mennyi hasznot húzhat a játékok eladásából.

Ez a Connectix-nek is kedvező lenne, hiszen egy ilyen lépés megerősítené az emulátorkészítő álláspontját, miszerint a szoftvere nem teszi tönkre a PlayStation játékainak piacát, hanem inkább új vevőket szerez a Sony és partnereinek játékaihoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!