Berta Sándor

Az EU nem akarja megakadályozni a fúziókat

De a vadnyugati módszereket visszaszorítaná, hogy fennmaradjon a verseny, az óriáscégek mellett kis és középvállalatokra is szükség van.

Az EU piaci versenyért felelős biztosa hisz a munkájában és abban, hogy segíthet az embereknek. "A munkánkkal nem az Európai Bizottság megítélésén akarunk javítani. Ez az egész dolog az emberekről szól. Amennyiben az a benyomásuk keletkezik, hogy valaki büntetlenül becsaphatja őket, akkor ez előbb vagy utóbb meg fogja rendíteni a társadalomba vetett bizalmukat, s ez a frusztráció utána haraggá alakulhat át. Amennyiben tehát sikerül arról gondoskodnom, hogy a polgárok úgy érezzék, hogy tisztességesen bánnak velük, akkor azt az érzést adhatom nekik, hogy egyenlő félként vannak kezelve." - mondta Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa.

"Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a külföldi vállalatoknak is ugyanúgy meg kell fizetniük az adójukat, mint az európaiaknak. S ha ezt sikerül elérnem, az rendkívül büszkévé tenne. Az internetes óriáscégek nem véletlenül élveznek prioritást nálam, mert a digitalizálás nagyon mély hatással van a társadalomra és hamarosan az életünk minden aspektusára hatással lesz. Amennyiben egy új technológia ilyen következményekkel jár, akkor kötelességünk, hogy különösen ügyeljünk. De vannak további területek, amelyek hasonló okokból szintén magas prioritásúak, ilyen például az energiaszektor is, ahol szintén radikális változások vannak folyamatban. A mi feladatunk az, hogy a vadnyugati módszereket időben visszaszorítsuk."

A politikus hozzátette, hogy minden vállalatot abszolút egyenlően kezelnek, függetlenül attól, hogy honnan származik vagy milyen méretű. Ezenkívül nem hiszi azt sem, hogy az európai fogyasztókat nagyon érdekelné, hogy egy társaság, amelynek a termékeit vagy a szolgáltatásait használják, milyen nemzetiségű. Amennyiben megkérdezi a lányát, hogy miért használja a Google keresőjét, akkor azt válaszolja, hogy azért, mert jól működik és nem pedig azt, hogy azért, mert amerikai.

"Meggyőződésem, hogy a piaci versennyel kapcsolatos jogi alapok teljes mértékben megfelelőek. Ehelyett inkább az eszközeink tekintetében kell folyamatosan alkalmazkodnunk. A Google esetében 5,2 terabájt adatot kellett feldolgoznunk. Ehhez nagyon fejlett műszaki felszerelésre volt szükségünk és szigorúan be kellett tartanunk a jogi előírásokat is. Így például a másik oldalnak is megfelelő hozzáférést kellett kapnia az adatokhoz, hogy megvédhesse magát. Mindez nagyon összetett dolog és a digitalizáció folyamata is nagyon gyorsan megy végbe. Sok energiát fektetünk abba, hogy lépést tudjunk tartani a technológiai versennyel" - ecsetelte Margrethe Vestager.

Az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa kiemelte, hogy a technológiai fejlődés a mezőgazdaságot is radikálisan megváltoztatja, például minden egyes négyzetméter esetében pontosan fel lehet mérni, hogy mennyi az ideális tápanyag. De pont ezért kell vigyázniuk arra, hogy ha történik egy fúzió egy adott területen, akkor az ne korlátozza a kutatást. Elméletileg még az is lehetséges, hogy nemet mondanak egy fúzióra, de nem a cégegyesítések megakadályozása a céljuk, hanem az hogy a piaci verseny megmaradjon a felhasználók számára. Az összes fúzió 90 százalékát engedélyezték, 9 százalékát hagyták jóvá kifogással és csupán egy százalékát utasították el.

Margrethe Vestager ezután kitért egy másik területre is. "Szerintem lenne lehetőség a gyűjtőkeresetek alkalmazására és kicsit csalódott vagyok amiatt, hogy ezen az úton eddig nem indultunk el Európában. Hiszen nagyon is kézenfekvő lenne, mert a károsult fogyasztók egyenként esélytelenek a gigászi társaságokkal szemben. Az már nagyszerű dolog lenne, ha a fogyasztóvédő szervezetek felkarolhatnák és egyesíthetnék számos károsult ügyeit" - fejtette ki.

Az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa hangsúlyozta, hogy jelenleg Európában számos ágazatban azt lehet tapasztalni, hogy koncentrálódnak a dolgok. Ez önmagában nem rossz dolog és az igazán fontos az, hogy változatos legyen a piac, legyenek kis, közepes és nagy szereplők is. A lényeg, hogy a koncentrálódás miatt végül ne szűnjön meg a piaci verseny és a fogyasztónak mindig legyen választása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!