Berta Sándor

Sok cég azért megy csődbe, mert a múltban él

A digitalizáció, a robotizáció és az informatika alapvetően megváltoztatja a cégek üzleti környezetét, amire rengetegen képtelenek lesznek megfelelően válaszolni.

A jövőkutatók szerint 2025-ben már az összes művelet körülbelül 80 százalékát robotok fogják irányítani. Addigra ötmilliárd embernek lesz internetelérése. 2020-ra az energiaszükségletek 50 százalékát lehet majd napenergiából fedezni. Az olajkorszak végét a technológiai forradalom vezeti be. A kontinensen első alkalommal rendezték meg az Innovation Lounge nevű rendezvényt, amelynek célja az, hogy a vállalatvezetők megoszthassák egymással a jövővel kapcsolatos véleményüket és a tapasztalataikat.

Petra Hauser, az eseményt szervező társaság vezérigazgatója szerint a vállalatok nem azért mennek tönkre, mert nem hajtottak végre egy vagy több sikeres kísérletet a megváltozott környezethez való alkalmazkodáshoz szükséges váltásra, hanem mert a múltban élnek, és túl sokáig ragaszkodnak ahhoz, ami addig jól működött. Mindez az exponenciálisan progresszív technológiai fejlődés és az abból fakadó üzleti modellekkel kapcsolatos zavarok szempontjából egyrészt létfontosságú a túléléshez, de közben az is fontos, hogy egy vállalkozás tudjon és merjen is váltani, változtatni.

Hauser példaként említette az MIT becslését, amelyből kiderült, hogy 2025-ig a mai 500 legnagyobb cég, azaz a Fortune 500-as társaságok körülbelül 40 százaléka tűnik majd el. Az egyes vállalatok átlagos élettartama is rendkívüli mértékben csökken: amíg 1920-ban ez még 67 év volt, addig most már csak 15 év. Kiváló példa a helyzetre a Blockbuster nevű videotéka-hálózat felemelkedése és bukása. A cég az 1990-es években körülbelül 8,4 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el az amerikai piacon és 50 000 embert foglalkoztatott, azonban a Netflix megjelenésével gyakorlatilag azonnal elindult lefelé a lejtőn. Napjainkban a stream-szolgálató teljesen átvette a helyét, 69 milliárd dolláros bevételt könyvelhet el és tizedannyi, 4700 munkatársa van.


Hauser kiemelte, hogy a helyzet nagyon egyszerű: amit ismernek a vezetők, az biztonsággal tölti el őket, de közben tudniuk kell, hogy a jövő nem a múlt lineáris, hanem exponenciális folytatása. A jelenség nem csupán a nagyvállalatokat érinti, hanem több tízezer kisebb és közepes céget is, s ez a kisebb országok számára is problémás lehet.

Markus Kainz, a primeCrowd nevű közösségi finanszírozású platform alapítója azt javasolta, hogy a nagyvállalatok nézzenek szét a startupok világában, ugyanis a startupok bukásához vagy sikeréhez vezető tényezők közül sok náluk is jelen van. Amennyiben például nem igazi a csapat, a dolgozók elégedetlenek és ezért nem is hozzák az elvárt teljesítményt, akkor ez fenyegetheti a működést és az adott társaság létét. Az egyetlen különbség az, hogy az egyes folyamatok a startupokban sokkal gyorsabban mennek végbe.

Marco Harfmann, az A1 képviselője arra mutatott rá, hogy nem elegendő csak néhány startupot felvásárolni, hiszen ott más a vállalati kultúra is, amelyre szintén figyelni kell. A startup-kultúra viszont az egyes vállalkozásokon belül is megvalósítható. Az alkalmazottaknak és a különböző csapatoknak ugyanis biztosítható a szükséges tér és idő, így kifejleszthetik a saját projektjeiket, miközben biztonságban érezhetik magukat és egy nagyobb cégen belül maradhatnak.

Stephan Jung, a weXelerate munkatársa mindezt azzal egészítette ki, hogy az innovatív folyamatok akkor lehetnek sikeresek, ha azokkal kisebb csoportok foglalkoznak, amelyek a társaságokon kívül helyezkednek el. Ezáltal ugyanis az előre meghatározott struktúráktól távol próbálhatók ki dolgok. Mindehhez azonban az is kell, hogy a menedzsereknek legyen bátorságuk ahhoz, hogy biztosítsák a szükséges innovációs költségvetést. Axel Bachmeier, az Erste Group képviselője úgy vélte, hogy a vezető bankok már felismerték, hogy nem működhetnek egyetlen óriáscégként, hanem szükséges, hogy legyenek kisebb, rugalmasabb vállalataik is, amelyek biztosíthatják az előrehaladást. A bankok soha nem fognak tudni startupként tevékenykedni, ezért egyre fontosabbak a kisebb projektek és csapatok.

Maria Seifert-Gasteiger, az Osztrák Szövetségi Vasút (ÖBB) innovációs stratégiáért felelős vezetője kijelentette, hogy a következő években a nyugdíjazások és más folyamatok miatt több tízezer embert kell majd felvenniük, s ahhoz, hogy ezek motiváltak legyenek, megfelelő teret kell biztosítani a számukra. Egy akkora cégnek, mint az ÖBB, amely általában nagy projektekben vesz részt és évekre, évtizedekre előre tervezi meg a vasútállomás-, az alagút- és a sínhálózat-építéseket, különösen nehéz az agilis munkakörnyezet megteremtése. Pedig a fiatal alkalmazottaknak csak egy ilyen környezet vonzó. Ugyan már létrehoztak néhány innovációs csoportot, amely agilis elemekkel dolgozik, ennél azonban sokkal többet kell tenniük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Archenemy #10
    "Ja és a poén, hogy a villamosenergiaárak emelkedtek. "

    Konkrétan a német kwh ára 3x-osa a magyarnak :D
  • Gerolta #9
    Kinek jobb, a napelemgyártóknak? Az 50 százalékot napenergiából sosem fogod elérni, mert már 20-nál felkoncolnak a cégeid és a szomszéd országok az instabil áramhálózat miatt, lásd Németország. A fúzió meg egy távoli, bizonytalan álom, ami még mindig évtizedekre van, pedig már időtlen idők óta fejlesztik. Egyikre sem lehet energiastratégiát alapozni.
  • ToxiMaxi #8
    Kezdetnek a szénerőművekkel lehetne kezdeni. Viszont amennyire tudom a németeknek is a szénerőművek termelését kellett fokozni/ újakat megnyitni újranyitni, hogy megpróbálják kiváltani az atomenergiát.

    Ez nagyon jól leírja a helyzetet: "az időjárásfüggő energiaforrásokra nem lehet stabilan alapozni, hiszen termelésük nemcsak percről percre, óráról órára, de évről évre is drasztikusan változik. Ugyanakkor a fogyasztói igényeket minden időpillanatban tudni kell kielégíteni"

    Németország baromira függ a gáz és szén erőműveitől. Asszem 2016-ban állapították meg, hogy emiatt a függés miatt nem érhető el a 2020-ra tervezett kibocsátás-csökkentési cél. Ja és a széndioxid kibocsájtás az előző évhez képest nőtt, igaz csak 1%-ot de ez is mutatja, hogy nem olyan egyszerű ez a téma, mint amilyennek tűnik. Ja és a poén, hogy a villamosenergiaárak emelkedtek.
  • SanMaster #7
    "2020-ra az energiaszükségletek 50 százalékát lehet majd napenergiából fedezni" Tehát 3 év múlva.... NOOOORMÁÁÁLIS? Azért ilyen baromságokat nem kéne leírni. Igen, eljön majd az az idő, de nem 2020-ban, talán inkább 2050-ben. Minél előbb, annál jobb.

    Az összes szén és atomerőművet be kell zárni, de - sajnos - ennek még nincs itt az ideje. Csak összehoznak végre egy működő fúziós reaktort...
  • molnibalage83 #6
    50%-os napenergia energiaszükséglet fedezés fizikai képtelnség, mert nincs olyan hálózat, amit stabilan tudnának tartani, nemhogy globálisan.

    Egyszerűen félelmetes, hogy mennyire elvesztik a józan eszüket is ez emberek, ha kimondják azt, hogy "napenergia" vagy "szélenergia" vagy simán "megújuló".
  • kvp #5
    Nagy altalanossagban leirt igazsagokat es par peldat tartalmaz a cikk, viszont a javasolt megoldasok jelentos resze nem eletkepes. A fejlesztes, a jovoben majd eladhato termekek vagy szolgaltatasok letrehozasa viszont szukseges es nem annyira ujkeletu felfedezes. Munkaero szempontjabol az agilis szo hasznalata igazabol nem igazan tobb divatnal, mivel nem valtoztak annyira jelentosen az emberek, hogy a vallalati kulturat feltetlen le kelljen cserelni mindenutt. Arrol nem beszelve, hogy a legtobb _europai_ fiatal is tokeletesen elvan egy jol megfizetett, de kevesebb kihivast jelento munkaval mint egy rosszul fizetett, de sok feladatot jelentovel. Persze az utobbi nagobb haszonkulcsot jelent a cegnek.

    A startup stilusu fejlesztes az, amit a legtobb nagy ceg nem engedhet meg maganak, mert tul nagy a sikertelensegi rata. A nagy cegek altal letrehozott startupok pedig tobbsegeben sikertelenek lesznek, ahogy a tobbi fuggetlen is. Ez azert gond, mert a bankokon es a nagybefektetokon kivul senkinek (meg a nagyobb, de termelo cegeknek) sincs annyi tokejuk hogy a folymatot a szukseges ideig finanszirozzak. Nem veletlen, hogy nagy ceg csak felvasarol (technologiat, szabadalmat, embert), mig a valodi nagytokesek tudjak csak megengedni maguknak, hogy a virtualis penzukbol indulo startupokat tamogassanak. Ezt vegul a teljes gazdasag azaz a sima munkasok fizetik ki nekik a penzrendszer mukodese miatt.

    ps: A 'migrans agysebeszek' nem fognak dolgozni, nem azert mentek oda, hanem mert rajottek, hogy nyugaton munka nelkul is elerik azt az eletszinvonalat amit a vilag masik reszen kemeny munkaval is csak alig. Es ez nagyjabol eleg is a tobbseg szamara. Akiknek nem, azok jellemzoen kepzettek es legalis uton mar reg nyugaton vannak.
  • NEXUS6 #4
    "Maria Seifert-Gasteiger, az Osztrák Szövetségi Vasút (ÖBB) innovációs stratégiáért felelős vezetője kijelentette, hogy a következő években a nyugdíjazások és más folyamatok miatt több tízezer embert kell majd felvenniük, s ahhoz, hogy ezek motiváltak legyenek, megfelelő teret kell biztosítani a számukra. "

    Vegyenek fel migráns agysebészeket, azok motiváltak, csak európai szűzlányokkal, mint kafetériával kell az állást hirdetni. XD
  • NEXUS6 #2
    Hát én is csak azt mondtam 1-2 kijelentés láttán, hogy MIVAAAAN?

    Összegezve, az lehet, hogy 1-2 cég a múltban él, de hogy a cikknek köze nincs a valósághoz az is tutti.
    XD
  • Gerolta #1
    "2020-ra az energiaszükségletek 50 százalékát lehet majd napenergiából fedezni."

    A németek erről mesélhetnének, mennyire működik a gyakorlatban ez a sötétzöld rózsaszín álom.
    Utoljára szerkesztette: Gerolta, 2017.09.28. 14:53:10