Berta Sándor

Erősödhetnek a fogyasztók jogai a digitális tartalmaknál

Az Európai Unió a szoftverek és a szolgáltatások területén erősítené a felhasználók lehetőségeit.

Az Európai Parlament Belső Piacért és Jogi Esetekért Felelős Bizottságának tagjai először fogadtak el egységes szabályokat a digitális tartalmakra és szolgáltatásokra vonatkozó fogyasztóvédelemmel kapcsolatban. A végleges szabályok ügyében az európai uniós tagállamok döntenek majd. Az új szabályok egyaránt vonatkozni fognak a zeneszámokra, a filmekre, az alkalmazásokra, a játékokra és a számítógépes programokra - függetlenül attól, hogy azok milyen formában vagy adathordozón (CD, DVD, letöltés, streaming, közösségi média stb.) érhetők el. A jövőben mindazokat, akik ilyen termékeket vásárolnak vagy töltenek le az eddiginél jobban fogja védeni az EU.

Az új elképzelések alapján, ha a felhasználó szembesül azzal, hogy a digitális tartalom vagy szolgáltatás hibás, akkor először a hiba kijavítását kell kérnie. Amennyiben ez nem lehetséges észszerű határidőn belül, akkor kérheti az eredeti ár csökkentését, majd a (vásárlói) szerződés felmondását. Az utóbbi esetben 14 napon belül vissza kell kapnia a teljes összeget. Amennyiben a hibára a vásárlás időpontjától számított két éven belül derül fény, akkor már a felhasználónak kell bizonyítania, hogy hibás a termék, hanem az azt eladó kereskedőnek. A szoftvereknél az időtartam egy év lehet.

Amennyiben a kereskedő vagy a szolgáltató nem teljesíti a vállalt kötelezettségeit, akkor a vásárló idővel felmondhatja a szerződést, ha a felek nem tudnak megállapodni. Ami még rendkívül fontos, hogy az Európai Unió adatvédelmi szabályai teljes mértékben alkalmazhatók lesznek a digitális szerződésekre is. Egy felhozott példa szerint a fogyasztó fizet egy filmért, de az nem megfelelő minőségű, ezért először kérhet egy jobb minőségű másolatot. Amennyiben ez nem lehetséges vagy a kérését nem teljesítik, akkor kérhet árcsökkentést vagy visszakérheti a teljes összeget, amit kifizetett. Jelenleg ezzel szemben annyit tehet, hogy panaszt tesz és valamilyen kedvezményt kap a jövőbeni letöltésekre.

Othmar Karas, az Osztrák Néppárt (ÖVP) delegációjának vezetője úgy kommentálta a hírt, hogy a mostani szabályozáshoz képest a fogyasztók sokkal jobb helyzetben lesznek. Ráadásul a változtatás a cégek számára is előnyös lesz, mert nem 20 különböző szabállyal kell majd szembesülniük, hanem csupán eggyel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #8
    Pedig így van, persze stílustól is függ.
    Pl. egy RPG-ben egy óra alatt odaáig jutsz el, hogy megcsináltad a karakteredet, megnézted a bevezető videót, és elolvastad, hogy mi van.
    Egy RTS-ben vagy egy TBS-ben meg gyakorlatilag odáig jutsz el, hogy csináltál valamit, de nem tudod, hogy mit, és hogy jó-e.

    Talán egy hack&slash vagy totál egyszerű FPS, vagy shoot'em up esetén kiderül 1 óra alatt, hogy jó-e. Ezért érdemes utánaolvasni, hogy mit írtak róla azok, akik minimum 10-20 órát tolták már.
  • tom_pika #7
    Az bizony elég nagy baj lenne ha így lenne...
  • wraithLord #6
    Azért sokszor már az elején sejteni lehet egy játékról, hogy jó ötlet volt-e megvenni vagy nem. Pl. már amikor elindul, azt hogyan csinálták meg, a főmenü hogy néz ki, hangok milyenek a főmenüben, stb. Ha van tapasztalatod, akkor ebből már sokszor le tudsz szűri valamit.
    Aztán az már nem a játékos hibája, hogy nem engedik a játéknak bebizonyítani, hogy nem hulladék, hanem ha egy órán belül nem sikerül minden kételyt eloszlatnia, ami bökheti a csőröd, akkor visszakéred a pénzedet.

    Persze az előbb leírtak kb. arra vonatkoznak, ha úgy vetted meg a játékot, hogy soha nem hallottál még róla semmit, csak megkérted a szomszédot, hogy lépjen be a Steam accodba, és vegyen neked random játékot. Esetleg, ha megjelenéskor rögtön megveszed, és nem várod meg a játékosok véleményét.
    Tele van a Youtube és a Twitch több tízezer órányi gameplay-jel, a Steam tele van értelmes kritikákkal, tele van a net használható tesztekkel. Aki ezekből nem tudja leszűrni, hogy megvegye-e vagy ne, akkor vagy még életében nem látott játékot, és/vagy nem is akar játékot venni... :D Manapság gyakolatilag demo vagy törtjáték is csak annak kell, akinek nagyon kevés tapasztalata van játéktéren vagy hogy milyen észrevételekre érdemes figyelni egy-egy stílus esetén, ha játékosok véleményét olvasod.
  • molnibalage83 #5
    60 perc alatt kb. semmilyen játékról nem lehet véleményt mondani...
  • Ender Wiggin #4
    A steam visszadja, ha 60 percnél kevesebbet játszol a játékkal. Az Uplay/Origin/Battlenet/Rockstar nem tudom, ott még nem akartam visszacserélni semmit...
  • zola2000 #3
    de arra vonatlozhat, ha kiderül hogy a játék egy bughalmaz.
  • molnibalage83 #2
    Miért? Melyik könyvesbolt adja vissza pénzed, ha nem tetszett a könyv?

    Melyik mozi adja vissza a jegy árát, ha nem tetszett a film?

    Melyik étterem vagy élelmiszerbolt adja vissza a pénzedet, ha pusztán ízélsbeliség miatt nem tetszik az étel íze?

    Azért ne essünk már át a ló túloldalára...
  • bunny #1
    Ez nem ártana, xbox-hoz vettem játékot, kiderült hogy kalap sz*r, és a pénzt nem kérhetem vissza, ami vicc, mert nem két forint egy ilyen játék. Baromira rendet kéne rakni a digitális tartalom vásárlásban, mert pl. a MS esetén teljes kiszolgáltatottság van :(