Berta Sándor

A Shazam felvásárlását vizsgálja az EU

Az Apple tranzakciója ellen hét tagország nyújtott be keresetet.

Az Európai Bizottság helyt adott Ausztria, Franciaország, Izland, Norvégia, Olaszország, Spanyolország és Svédország beadványának, s az európai uniós fúzióellenőrzési rendelet alapján megvizsgálja a Shazam felvásárlását. A testület álláspontja az, hogy az Apple üzlete miatt veszélybe kerülhet a piaci verseny. A Shazam zenefelismerő szolgáltatás tavaly december közepén került az Apple tulajdonába. A vételi szerződést már korábban aláírták a felek, de a hivatalos bejelentés addig váratott magára. A vételár 401 millió dollár volt.

A kaliforniai cég Ausztriában kérte a tranzakció engedélyezését, a nyugati szomszédunk pedig az Európai Bizottsághoz fordult és felülvizsgálatot kért. Ausztria szerint erre azért volt szükség, mert ugyan az üzlet nem EU-jelentőségű, de károsíthatja a belső piaci kereskedelmet és az érintett tagországokat. Ausztria és a többi hat tagállam álláspontja alapján az Európai Bizottság arra az előzetes véleményre jutott, hogy az üzlet hátrányosan érintheti az európai gazdasági közösségben folyó versenyt. A testület végső következtetése pedig az volt, hogy jelenleg ez a legjobb hatóság az ügy kivizsgálására.

A következő lépés az lehet, hogy az Európai Bizottság felszólítja az Apple-t, hogy nyújtsa be a kapcsolatos dokumentumokat jóváhagyásra. Vagyis, a tranzakció csak azután kaphat zöld utat, hogy arra az EU rábólintott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #1
    Amennyiben az a cél, hogy a sok befektetett zséért cserébe csak az iTunes Store-ból megvásárolt számokat ismerje fel a program, akkor ez az út kiválóan visz arrafelé...

    Az ilyen webes szolgáltatásoknak mindig függetlennek kellene maradniuk, hogy piaci protekcionizmustól mentesen szolgálják az emberiség internetet használó tagjait.