Berta Sándor

Idén Párizs Európa leginnovatívabb települése

Az Európai Bizottság díjazta a kontinens innovációs fővárosát. A franciák támogatják leginkább polgáraik új ötleteit.

Az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programja keretében az iCapital kitüntetést és az azzal járó egymillió eurót az idén a francia főváros kapta. A második helyet Tallinn, míg a harmadik Tel-Aviv szerezte meg, mindkét településnek 100 000 eurót ítéltek oda. A pénzdíjakkal a városok innovációs törekvéseit erősítik. Az Európa Innovációs Fővárosa 2017 versenyt márciusban hirdették meg a 100 000-nél nagyobb lakosú európai uniós városok számára. 17 országból 32 település jelentkezett, a legjobb tíz város közé bekerült még Aarhus, Berlin, Koppenhága, Helsinki, Nizza, Tampere és Toulouse.

A városokat nem a méretük vagy a lakosságszámuk határozza meg, hanem a vízióik és a polgáraik számára biztosított hatalom - fejtette ki Carlos Moedas, az Európai Unió kutatásért, tudományért és innovációért felelős biztosa. Néhány település egyáltalán nem fél a kísérletektől, nem haboznak bevonni a lakosaikat az ötletek kidolgozásába és tesztelésébe. Ezek a városok erősítik a polgáraikat és ezért szerették volna ma őket kitüntetni, mondta. Párizs az elmúlt 10 évben összesen több mint 100 000 m2 alapterületen épített inkubátorházakat és a világ legnagyobb startup-campusának az otthona. A város a költségvetése 5 százalékát a polgárok által javasolt és végrehajtott projektekre fordítja. Ezzel a stratégiával a lakosok és a magán, a nonprofit és az egyetemi innovátorok a francia metropoliszt egy valódi úgynevezett FabCityvé tették.


A Párizst újra feltalálni nevű program egy jó példa arra, hogy a város miként könnyíti meg az innovációt azáltal, hogy a bel- és a külföldön lévő tehetségekhez fordul azért, hogy tervezzék újra a legfontosabb helyeket. A projekt jelenlegi szakaszában különböző csapatokat kértek fel arra, hogy innovatív városfejlesztési terveket nyújtsanak be a felszín alatti helyek átalakítására.

Tallinnt azért tüntették ki, mert kísérleti laboratóriumként működik a lehetséges úttörő technológiák számára. A város többek között az önállóan közlekedő járműveket, a csomagszállító robotokat és a közösségi közlekedést egyaránt támogatja, az teljesen ingyenes. Ráadásul van egy elektronikus rendszer, amely a város lakóinak és a helyi cégek számára lehetővé teszi, hogy szorosan együttműködjenek a külföldi vállalatokkal.

Tel-Aviv létrehozott egy okosváros-laboratóriumot, amely összehozhatja az innovatív startupokat a vezető technológiai vállalatokkal azért, hogy megkönnyítsék a városi kihívások megoldására szánt úttörő innovációk kidolgozását. Az egyik prioritás a képzés, így a kapott 100 000 eurót is az Okos Képzési Kezdeményezés erősítésére akarják felhasználni, amelyet a város a tanárokkal, a szülőkkel, a diákokkal és a helyi technológiai startupokkal közösen indított el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!