Berta Sándor

Megszűnhet a kis értékű kínai csomag­ok európai adómentessége

Évente több százmillió csomag érkezik a távol-keleti államból, s ez komoly problémát jelent.

Az Alibaba (AliExpress) rendszerén keresztül évente 560 millió csomag érkezik az Európai Unió területére. E küldemények 97 százaléka vám és adó megfizetése nélkül kerül az EU-ba. Mindezt egy legális kiskapu teszi lehetővé. A jelenlegi szabályozás alapján ugyanis a harmadik országból származó, 22 eurónál kisebb értékű postai küldemények mentesek az áfa fizetése alól. 150 euró alatt ráadásul nem kell vámot fizetni a levelekre és a csomagokra. E lehetőséget számos ázsiai online kereskedő kihasználja.

A határokon átnyúló kínai kereskedelem egyébként évente 20 százalékkal nő. Az osztrák kiskereskedelem bevételeinek több mint 10 százaléka, kereken 6,8 milliárd euró származik online rendelésekből. A probléma az, hogy e bevétel fele nem a helyi kereskedőknél, hanem külföldön jelenik meg. Különösen problémásak az ázsiai eladókkal és platformokkal bonyolított, határokon átnyúló üzletek. Svájcban az AliExpress immár 130 millió frankos éves bevételével a tíz legnagyobb online bolt között van. Európának ezen a területen valóságos lavinával kell szembenéznie, ha nem lép időben, az alpesi országban ezért szigorítások várhatók 2019 elejétől.

Rainer Will, az Osztrák Kereskedelmi Szövetség ügyvezetője elmondta, hogy az ázsiai csomagtovábbítási dimenziók félelmetesek. Naponta 9 millió küldeményt adnak fel csak Kínából és ezek egynegyede érkezik Európába. Az európai uniós tagországok több millió euró adó- és vámbevételtől esnek el, miközben a helyi kereskedőknek egyre nagyobb problémát jelentenek az ázsiai vetélytársak, akik a kiskapuk miatt még kedvezőbb áron tudják eladásra kínálni az olcsó termékeiket. A vezető szerint az olcsó termékek Európai Unióba való bejuttatását biztosító tisztességtelen adószabályokat minél hamarabb meg kell szüntetni.

Éppen ezért merült fel az az elképzelés, hogy a kereskedelmi platformok feleljenek a partnereik adócsalásaiért és fizessenek adót az ő bevételeik után is. Nagy-Britanniában egy éve ez a gyakorlat, a brit hivatalok a 2016-os többletbevételt egymilliárd fontra becsülték. A problémára már az EU is felfigyelt és azt tervezi, hogy 2021. január elsejétől a 22 eurónál kisebb értékű postai küldemények esetében megszünteti az adómentességi kiskaput. Csak ez az intézkedés évente 7 milliárd euró plusz bevételt hozhat a tagállamoknak, ráadásul jelentős mértékben javíthat a versenyfeltételeken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KZM #30
    Én azt nem értem, miért a kis értékű csomagok vámmentessége a fontos? Olyan mértékű VÁM és ÁFA csalás megy az online kereskedelemben, amit felfogni sem nagyon lehet. Billió eurók nem kerülnek befizetésre, és az európai kereskedelmi cégek egyszerűen nem versenyezhetnek a kínai adómentes árakkal. Ez a klasszikus jobbról előzés esete. Már nem csak kínai áruházakból, de az amazonról rendelve sem kap az ember számlát.
  • lammaer #29
    A boltban is a kinait vesszük meg, csak valamiért SOKKAL drágábban.

    Szóval ez leginkább a kereskedőkén, nem a - nem létező - termelőké.... és aki gyártónak adja ki magát, sokszor az sem magyarországon gyárt - pl Somogyi elektronika....
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2018.01.11. 07:11:06
  • toto2700 #28
    Nem tudom hol élsz te? 5-10% adó? 27% áfa + vám.
  • duke #27
    Magam reszerol eltudnek viselni, egy 5-10 szazalekos adot, folleg ha biztosan tudnam, hogy azzal a penzzel kozvetlenul a kiskereskedoket tamogatnak. Peldaul csokkentenek a csomagkudes arat, hogy egy olcsobb termeket is jobban megerje elkuldeniuk.
    De ha minden termekhez majd hozzacsapnak 5 ezer forint bunteto vamot akkor menjenek a k.anyukba.
  • duke #26
    Nekem is van nemi ellenerzesem hogy a magyar kereskedok helyett Kinat tamogatom, de hat az arak legtobbszor irrealisak. Mostanaban mar korul nezek, es ha egy par szaz forintos vackot, max ezer forintert megtudok itthon venni akkor azt nem sajnalom ra. De azert 5-10 -szeres arat mar nem tudok erte adni. Es persze a valasztek toredeke a kinai webpiacokenak, tehat ami egyaltalan nem kaphato itthon arrol azert nem fogok szolidaritasbol lemondani. :)
    Utoljára szerkesztette: duke, 2018.01.10. 22:52:17
  • xyl #25
    Több olyan dologra volt szükségem (kis értékű műszaki cikkek), amit interneten keresve csak Kínából tudtam megrendelni. És ebbe még olyan dolgok is beletartoznak, mint néhány nem teljesen szokványos alátét, anya.
  • fonak #24
    Amennyire tudom ezeket a kiscsomagokat bedobálják azokba a hajókonténerekbe, amiket nem töltöttek meg teljesen más áruval, szóval ingyen utazik Rotterdamig (vagy Hamburgig, vagy ahol kirakják). A posta meg tudtommal viszonossági elven működik, tehát az európai postáknak ingyen ki kell kézbesíteniük a küldeményt, viszonzásul azért, hogy a kínai posta is ezt teszi az európai küldeményekkel.
  • asgh #23
    A kínai kacatok nem az ÁFA mentesség miatt népszerűek, hanem az ingyen posta miatt. Ha a 600 forintos bizbazt 762 forintért kellene rendelni, de Kínából ingyen kihozzák, két kerülettel arrébról meg 950 forintért, akkor miért ne rendelne bárki továbbra is Kínából?
  • zola2000 #22
    Egyébként nekem is ért ide Kínából 30eurós fülhallgató, 40 eurós tényleg jóféle bőr cipő, 90eurós mini pc... De most is úton van kb 10 csomagom nagy része apróság...

    Viszont az érdekelne hogy mennyibe kerül Kínának eljuttatni pl egy 30centes cipőfűzőt a postaládámba.
  • zola2000 #21
    Sok kicsi sokra megy.

    különben igen, akkor EUs raktáruk lesz és egy hónap helyett egy hét alatt fog ideérni minden és ami 20euróba került eddig, az ezentúl 21be fog, ennyi fog változni.