Berta Sándor

Az online platformok felelnének a partnereik adócsalásaiért

Sok ázsiai kereskedő jelenik meg olcsó ajánlatokkal a nagy internetes portálokon, ugyanakkor közülük számos elkerüli az áfafizetést. Ennek vetnének véget a szakemberek.

A német tartományi pénzügyminisztériumok adórészlegeinek vezetői azzal az elképzeléssel álltak elő, hogy a jövőben az olyan platformok, mint az Alibaba, az Amazon vagy eBay feleljenek az ázsiai partnerek adófizetési kötelezettségeiért. A német pénzügyminiszterek konferenciáján el is fogadták az elkészített 15 oldalas javaslattervezetet. Az elsődleges cél az áfacsalások elleni harc az online kereskedelem területén.

A kezdeményezés Stephan Toscanitól, a Saar-vidék pénzügyminiszterétől indult ki és a lényege az volt, hogy a jövőben lehetetlenné tegyék az elsősorban az ázsiai kereskedők által alkalmazott áfafizetés-elkerülési vagy áfacsalási módszert. A cégek ugyanis rendkívül olcsón kínálják a termékeiket a német és más oldalakon, majd az értékesítés után "elfelejtik" megfizetni a helyi áfát. Az emiatt keletkező kár Toscani szerint becslések alapján több százmillió euró.

Thomas Schäfer hesseni pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az internetes kereskedelem nő, de ezzel párhuzamosan a csalások száma is egyre emelkedik. Thomas Eigenthaler, a Német Adószakszervezet vezetője úgy vélte, hogy a jelenség a német államnak évente legalább egymilliárd euró kárt okoz. A közeljövőben Németországban új szabályt hozhatnak, amellyel megpróbálják megakadályozni ennek a módszernek az alkalmazását. Emellett nagyon sok függ majd az új német kormány álláspontjától.

Az Amazon közölte, hogy a törvényi keretek között továbbra is együttműködik a hatóságokkal, míg az eBay úgy reagált, hogy az ő szemszögükből az lenne nagy segítség, ha tovább erősítenék a hatóságok erőforrásait és kibővítenék a kompetenciáikat. A platform ebben a témában továbbra is szorosan együtt fog működni az adóhatóságokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!