Berta Sándor

Kínában megszűnik az anonim internet

A jövőben csak az tehet majd bejegyzéseket a kínai honlapokon, aki a valódi nevén regisztrálta magát. Peking az új szabályozást a felhasználók védelmével magyarázta.

A kínai internetszabályozási hivatal azt akarja, hogy megszűnjön az online fórumokon a névtelenség, az internetezők kötelesek legyenek az adott szolgáltatóknál a valódi nevükön regisztrálni magukat és csak ezután tehessenek majd közzé bejegyzéseket. Ettől függetlenül mindenki maga döntheti el, hogy később a fórumokon a valódi vagy az álnevével jelenik-e meg, a szolgáltatóknak azonban pontosan tisztában kell lenniük azzal, hogy melyik névhez melyik álnév tartozik.

Az új szabályozás október elsején lép hatályba, s a portálok mellett az okostelefonos alkalmazásokra és minden olyan kommunikációs platformra vonatkozik, amelyeken hírek jelenhetnek meg vagy lehetővé teszik az emberek mozgósítását. A szabályozás arra is kötelezi a szolgáltatókat, hogy minden bejegyzést és a viták tartalmait is ellenőrizniük kell, míg az illegális anyagokat jelenteniük kell. Az eddiginél jobban ellenőriznék a valós időben kommentálható élő videókat is, amelyeket Kínában danmunak neveznek. Ezen a területen a szolgáltatókat arra köteleznék, hogy nyilvánosságra hozzák a megjegyzésekkel kapcsolatos protokollt.

Peking az új szabályokat a nemzetbiztonság és a közérdekek védelmével indokolta. A hatóságok elsősorban a pornográf felvételek, a hamis reklámok, valamint a véres erőszakot, a sértő rágalmazásokat és a személyes információkat tartalmazó bejegyzések nyilvánosságra hozását akarják megakadályozni. Néhány honlap már át is ültette a gyakorlatba az új szabályozást. A Baidu például felszólította a felhasználókat, hogy a valódi nevükön regisztráljanak, a Zhihu (az ottani gyakorikerdesek.hu) pedig azt kérte, hogy látogatói a mobiltelefonszámuk megadásával hitelesítsék a neveiket. Azokat, akik ezeknek a felszólításoknak nem tesznek eleget, a jövőben kizárhatják az adott szolgáltatás vagy platform használatából.

Kínában 2015 óta a blogokban, a mikroblogokban, az azonnali üzenetküldő szolgáltatásokban, az online fórumokon, a cikkek kommentelőterében és másutt nem fordulhatnak elő olyan azonosítók, álnevek, fotók, amelyek becsületsértők, államellenesek, sértik a közérdeket, a törvényeket vagy a vallást, valamint veszélyeztetik a nemzetbiztonságot, a társadalmi stabilitást, illetve a szuverenitást, továbbá alkalmasak az etnikumok közti gyűlöletkeltésre, a rémhírterjesztésre, valamint erőszakra hívnak fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Agyturbinikusz #18
  Nem hinnem ennyire rövidlátó lennel, minden hol önkényuralom van kb Svájc ami kivétel. Gondolkodj el miért mondom ezt...Komolyan!
 • lammaer #17
  Tényleg nem?

  A felnőtt lakosság egy része - konkréan az állami szférában dolgozók - már nem nagyon mernek megnyilvánulni a jelenleg uralmon lévők ellen, mert huss...repülnek kifelé...
  A törvény már jó ideje durván kettős mércével működik - alapos gyanú esetén sem lép a rendörség/ügyészség/nav ha kiderül, a gyanusított jó kapcsolatban van a déligyümölcsös párt nagykutyáival.
  Ugye ők mondhatják hogy "családi összefogásból" van a pár tiz-százmilliós villa, próbáld ezt meg TE beadni a NAVnak, mondjuk 1 millió forintos "hiány" esetén...
  Személyre szabott törvények készülnek, még a parlamenti pártok képviselői sem jutnak hozzá anyagokhoz mondván hogy az titkos....


  Tényleg olyan messze vagyunk putyinlandtól? Ok, egyelőre még politikai gyilkosságok nincsenek...
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2017.08.31. 13:32:15
 • zola2000 #16
  Azért a kínai vezetést ne keverd össze Kim Jung Unnal...
 • zola2000 #15
  Azért a dolog itt is működik, nemrég volt hír, hogy valakit elítéltek, mert egy fórumon tagadta a holokausztot

  Vagy csak hülye volt és Facebookon írt illegálisat saját névvel?
 • Skylake #14
  Oda azért mai viszonyokból nehéz lenne visszafordulni. Ez körülbelül akkor történhetne, ha Horthy-kor lenne még mindig. Országunk kicsi, és gazdasága nyitott: így nem igazán lehet olyan önkényuralmi dinamikát összehozni, mint ami Kínában vagy putyinlandban lehetséges.
 • monk00 #13
  Elképzelni sem tudom, hogy hogyan tudnak így élni ott az emberek. Magyarország sem egy leányálom, de ami ott van.... Remélem Magyarország nem követi a példáját....
  Utoljára szerkesztette: monk00, 2017.08.30. 09:39:16
 • Skylake #12
  Alapvetően, hogy elvtársaknak nevezzük, vagy máshogy, az ilyen önkényuralmat gyakorlókat, amelyek itthon is pöffeszkednek sajnos, (és valószínűleg pöffeszkedni fognak addig, amíg az EU támogatásokat el tudják lopni, illetve be tudják azok felhasználását állítani a saját „óriási” reformpotenciáljuknak, tehát kb. 2020-ig), alapvetően mindegy. Én személy szerint borzasztóan rühelem az önkényuralom, vagy az erre irányuló törekvések bármilyen formáját. Amit írtam, azt ebből a nézőpontból írtam. Ahogy minden, szűk csoport önkényén alapuló rendszer esetében is van, a hatalmat gyakorlókra két fő kényszer hat: fenn kell tartani a gazdasági növekedést, vagy ha más nincs, annak illúzióját, azaz

  - bőségesen etetni kell a holdudvart, a funkcionáriusok és támogatók seregét. Ez az a banda, ami itt, Orbániában a NER-hez köthető, amely egy state capture-t gyakorló maffia eufémizált megnevezése, és ennek a capture-nek beállítása adekvát programként. Lásd még. „amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája.” Ugyanez gondolom Kínában a Párt, és annak kisebb-nagyobb prominensei amelynek, és akik életvitelének, és elveinek valószínűleg mára nulla köze van azokhoz a maszlagokhoz, amiket Mao szellemimaszturbált össze.
  - illetve a hatalomban tartottak számára meg kell teremteni a jólét növekedését, vagy annak illúzióját. Az esetleges nagy semmit, vagy kevesebb növekedést, mint amit a tömegek elvárnak egy darabig be lehet tömni propagandával, illetve cenzúrával, de előbb-utóbb mutatni kell valamit, amit a tömegek jólétnövekedésnek értelmeznek, és ezért hatalomban hagyják az éppen uralkodó maffiát a fejük felett, teljesen mindegy, hogy erről az elb*szott, jobb sorsra érdemes káeurópai kisországról van szó, vagy Kínáról.

  A zabáltatás és lopás megoldása lehet külső finanszírozó bevonása: az Orbán rezsim fenntartásában elévülhetetlen szerepe van az EU-nak. Végső soron a külföldiek esetében, gazdasági érdekeltségeket tekintve alapvetően nem lett rosszabb a helyzet ebben az országban azzal, hogy egy populista, pszichopata barom uralkodik, az itteni népek pedig kipróbálják újra a „Mussolini light edition” nevű szoftvert. Kína esetében nincs szükség ilyen külső finanszírozóra, csak megrendelőre, mivel az exkomcsi melós pofáját befogja, és olcsón gályázik. Ideológiailag még kevésé hajlik el: tiszteli a Párt-ot, (más esetben k*rva gyorsan megdöglik) befogja a pofáját, és hajt, gályázik, keccsöl. Ezért legjobb biorobot a fejlett nyugati cégek számára, akik le tudják gyártatni k/rva olcsón azt a k*rva sok vackot, amit a nyugati államok fogyasztanak, de az ottani melósok már nem gyártanának le annyiért, sőt ott az emberek nem is akarnak olyan falanszterekben gályázni, mint amelyekből itt is akad néhány, például a híres Flex. (Az itteni üzem munkakörülményei okán fitnesz-wellness parknak tekinthető, az ottani munkásnyúzdákhoz képest, ahol a rengeteg könnyűipari és műszaki sz*rt gyártják a nyugati piacokra.) Mivel a demográfiai átmenet nagy hulláma a 90-es években tetőzött, rengeteg, olcsó biorobot áll még rendelkezésre Kínában, így a pártállam óriási haszonnal tud üzemelni, lehet tömni a haverok és funkcik zsebét, plusz garasokat beletenni nagy kegyesen a biorobot tömegek kezeibe. Tök ugyanaz, csak nagyban – azaz az elit nézőpontjából messze biztonságosabban, mint orbánlandban. Csak ez nem fog örökké tartani, sőt már látszik a vége ott.

  A kínai próbálkozás a net és egyéb kommunikációs csatornák minél nagyobb lezárására pontosan azon a teljesen evidens igényen alapul, hogy a tömegek maradjanak csak gyökerek minél tovább: eszükbe ne jusson megkérdőjelezni a hatalom legitimitását, illetve jogokat követelni magunknak. Hasonló próbálkozások nyilván itt is vannak itthon, összekötve például a forráskivonással az iskolarendszerből: egy önkényuralmi, vagy azt elérni kívánó rendszer számára nincs rosszabb, mint ha az állampolgárok képesek kérdezni, kétségeiket kifejezni, illetve ezek mentén önszerveződni. Ez jól működik addig, amíg a tömegek legalább úgy érzik, hogy növekszik a jólét, és / vagy még tömegével vannak olyan barmok, hogy az ezzel kapcsolatos pártpropagandát erősen letüdőzik, és ennek megfelelően szavaznak. Amint a gazdasági növekedés elkezd belső és külső okok miatt megtorpanni, nincs az a propaganda, és cenzúra, ami az adott rezsimet megvédené, és hatalomban tartaná.

  Hogy a kínaiak alapvetően teljesen más kultúra, és nincs igényük olyan tényezőkre, amit mi demokrácia névvel nevezünk? Szerintem ez ugyanannak a változási pályának egy korábbi állomása, mint amin a nyugati társadalmak is megjártak – úgy jó 200-300 éve. Kína a feudalizmusból ugrott a kommunizmusba. Mivel a kommunizmus megvalósult formája tulajdonképpen azt jelenti számomra, hogy önkény alkalmazása által, a termelőerők és javak az állam kezébe kerülnek, és az osztja újra azokat kizárólag, ez alapvetően eléggé hasonlít a feudalizmusra, ahol ugyanez az önkényen alapuló rendszer ezt a koncentrációt az arisztokrácia (földesurak és uralkodók) kezébe helyezte. Aki alul van, alapvetően tökmindegy, hova kerülnek az erőforrások: véleménye nem számít, csak a munkaereje. Ezért azt gondolom, hogy a kínai rendszer tökéletes folytatása a kínai feudalizmusnak, és pontosan ezért annyira stabil – még. Azonban az eróziója is megkezdődött valószínűleg: a tömegek egyre nagyobb mértékben tapasztalják meg a letelepedett kapitalizmus által az egyéni választások lehetőségeit – kezdetekben javakban. Ez indukálhatja rövidebb-hosszabb idő alatt azt, hogy egyre inkább fontosabbnak fogja érezni saját személyét és egyéni érdekeit, felülírva, megkérdőjelezve a tradíciókat és hagyományos tekintélyeket. Amint ez megtörténik, és tömegesen, hosszabb rávon minden önkényen alapuló rendszernek reszeltek. A kínai elit pontosan ezt akarja megakadályozni. De van igény erre a jelenleg regnáló magyar poltikai elit részéről is, hiszen alapvetően Magyarország is a posztfeudális visszafordulásból (Horthy-kor) került át a szocialista (államkapitalista) rendszerbe, tehát alapvetően közel annyira megkésett társadalom vagyunk mint Kína.

  Azon vitatkozni, hogy mely azonosító, amelyet Kis Csin, vagy Csöcsös Xia köteles hogy megadjon, biztosít-e anonimitást mégis, a fenti alapállásból nézve teljesen irreleváns. Tökéletesen kontraproduktív az elit részéről olyan állampolgári azonosítást alkalmazni, amely az azonosítás tökéletlensége okán mégis anonimitást biztosít. Ezzel szemben pont Kína akar bevezetni társadalmi kreditrendszert, illetve Minority Report kategóriás, MI-n alapuló állampolgári profilírozást, és aktivitás-előrejelzést, egyrészt a belső piac erősítése, illetve az önkényuralom fenntartása érdekében.
 • dyra #11
  Ez az elvtársazás már rohadtul unalmas (ráadásnak hol vannak ők is a kommunizmustól). Ráadásnak úgy, hogy most már láthatjuk, hogy a demokráciában ha egy egy "demokratikus" rezsim megszerzi a médiafölényt gyakorlatilag tud magának kreálni egy akkora szavazótábort amit aztán kénye kedve szerint használhat és gyakorlatilag hatalomban tartja őket az idők végezetéig. Ha Kínában nem kommunizmus lenne hanem nyugati típusú demokrácia már rég szétesett volna és de-stabilizált lenne az egész térség. Sajnos az átlagembernek nincs meg a lehetősége ahhoz, hogy az interneten létrehozott manipulált tartalom hegyen átlásson. Tele van a net botokkal és a technológiai cégek teljesen átláthatatlan módon működtetik rendszereiket, azt se tudjuk kinek kedveznek nem jobb ez semmivel mint a Kínai diktatúra. Populista vezetők tömkelege fog jönni és felelőtlen ígéreteikkel és irányítási módszereikkel ki tudja mit fognak elő idézni.

  Személy szerint unom az elvtársazást pláne annak fényében, hogy itthon is még mindig rohadtul sokan vannak akár a FIDESZ-ben is volt MSZMP tagok. Ez egy ócska politikai duma sajnos azt kell mondjam érzelem vezérelt zombiknak akik csak a hülyeséget képesek visszaböfögni. Egyébként rájuk is épít a politika ebből van a legtöbb.

  Személy szerint nem vagyok benne biztos, hogy ez jó vagy rossz intézkedés.
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2017.08.30. 07:07:42
 • TokraFan #10
  Ha az adószámodat megadod, a név felesleges. Ehhez az egy adathoz minden egyéb adat kapcsolódik (név, születési idő, anyja neve stb.). Itt nem az a lényeg, hogy jóskapista fórumában valós névvel van valaki jelen vagy sem a többi user előtt. A vélemény közlése nem lehet már anonim...

  Persze valójában most sem az, hiszen az IP címből azonosítható ez+az, azon persze régóta megy a vita, hogy pusztán ennek alapján elítélhető-e valaki. Ugyanis az IP cím csak az előfizetőt azonosítja, aki nem feltétlen egyezik meg azzal, aki konkrétan a gép előtt ül és elköveti pl. a rágalmazás bűntettét.
 • molnibalage83 #9
  Mert ez nem egyértelmű. Vannak érvek mellette és ellene is. Ez szubjektív, ízlés dolga.