Berta Sándor

Teljesen lezárná saját belső internetét Kína

Blokkolnák a virtuális magán­hálózatok elérését, ezzel az ázsiai állam az utolsó réseket is befoltozná a Nagy Tűzfal nevű rendszerén.

Kínából nem érhetők el olyan, számunkra alapvetőnek számító amerikai szolgáltatások, mint a Facebook vagy a YouTube, nem olvashatunk kínai pártvezetők korrupciós ügyeiről a New York Timesban vagy a Wall Street Journalban, és nem tudhatjuk hogy évente több ezer embert végeznek ki a bírósági tárgyalás után szinte azonnal. Több százezer moderátor figyeli árgus szemekkel a chatszobákat és a nyilvános fórumokat, és ha esetleg a tibeti helyzet tarthatatlanságáról beszélgetnénk, gyorsan megtapasztalhatnánk meddig ér el a párt keze. Az internetszolgáltatók kötelesek gondoskodni a cenzúráról, de ez eddig egy virtuális magánhálózatra, azaz VPN-szolgáltatásra előfizetve viszonylag könnyen megkerülhető volt.

Komoly iparág épült a Tűzfal megkerülésére, jópár cég foglalkozik európai és amerikai szerverek bérlésével, és egy egyszerű szoftver telepítése után a forgalom azokon való átvezetésével. Ezek nyilvánosan hirdetik magukat, gyakorlatilag egy telefonhívás ezt elintézni - időről-időre ugyan letiltják a legforgalmasabb csomópontokat, de egy-két hét és egy gyors szoftverfrissítés után ismét zavartalanul működnek. Érdemes kiemelni, hogy a kínaiak többségét nem érdekli ez, hiszen mindenre megvan a saját klónjuk, csupán a külföldiekkel kapcsolatban álló és/vagy angolul jól tudó szűk - persze így is több milliós! - réteg érintett. Ezzel az iparággal akar most leszámolni a kormány.


A Bloomberg gazdasági hírügynökség jelentése szerint az állami tulajdonú helyi távközlési vállalatok - a China Mobile, a China Unicom és a China Telecom - kötelesek megakadályozni, hogy az ügyfeleik február elsejétől hozzáférjenek a virtuális magánhálózatokhoz. Azt még nem lehet tudni, hogy a rendelkezés miként hat majd a multinacionális telekommunikációs társaságokra, amelyeknek már most is szigorú adatátviteli szabályokat kell betartaniuk és kötelesek voltak hozzáférést biztosítani Peking számára a saját technológiáikhoz. A kínai területen működő távközlési cégek a jövőben kötelesek lesznek bérelt vonalakat használni a nemzetközi webes tevékenységeikhez és szolgáltatásaikhoz, továbbá az ilyen ajánlataikat előzetesen be kell majd jelenteniük.

Hszi Csin-ping (Xi Jinping), a Kínai Népköztársaság elnöke a kínai internet megtisztitásával és a szuverenitás visszaszerzésével indokolta a lépést. A helyi Ipari és Információs Minisztérium még januárban minden be nem jelentett VPN-szolgáltatót illegálisnak minősített, hatósági figyelmeztetésre hivatkozva jópár be is zárt. A minisztérium szerint az internetelérések piaca gyorsan növekszik és már láthatók az első jelei az "irreguláris fejlődési folyamatoknak", ezért "sürgős igény merült fel a szabályozásra". A The South China Morning Post arról számolt be, hogy az utolsó áldozat a GreenVPN volt, amely az ajánlatait a kínai felügyelet nyomására volt kénytelen leállítani. Előtte - hasonló okokból - a Haibei VPN szüntette be a szolgáltatását.


A szigorítás nem csak a külföldieket zárja ki az országból, hanem a kínaiakat is be. A lap egy shanghaji művészeti kurátort, Cocot idézi, aki enélkül nem tudja a munkáját végezni, mert nem látja a külföldiek alkotásait, egy pekingi hölgy pedig a Google Dokumentumok miatt aggódik, mert eddig kollégáival azt használták a hatékony együttműködéshez. A Kínai-Amerikai Üzleti Fórum alelnöke, Jake Parker szerint a VPN-elengedhetetlen az országon kivüli szolgáltatások eléréséhez, és a múltban a vállalati hozzáférések bármilyen korlátozása elég volt ahhoz, hogy jelenlétük csökkentésén kezdjenek gondolkozni a cégek. A kínai gazdaság egyébként is lassuló pályán van, és ez semmiképpen sem segíti a fejlődést.

A The Washington Post a GreatFire.org nevű oldal egyik társalapítóját idézte, aki hosszabb ideje dokumentálja és elemzi a kínai cenzúra-gyakorlatot. Charlie Smith úgy vélte, hogy az utóbbi hónapokban egyértelműen intenzívebbé, szigorúbbá vált a kínai hatóságok fellépése, és most már korábban extrém lépéseknek számító dolgokat is lehetségesnek tart. Ugyan némi IT-tudással továbbra is zavartalanul használhatjuk a Facebookot, de az átlagember számára ez a kapuk bezárását jelenti. A VPNDada szóvivője szerint - mely cég VPN-ek ajánlásával foglalkozik - ugyan a helyzet nehezedett, de közel sem lehetetlenült el teljesen. "A kormányzat nem tudja a Kínán kivül működő VPN-cégeket bezáratni, és nem tudja azt sem megakadályozni, hogy az emberek saját szervert használjanak."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #24
    Tévedéseket halmozol egymásra. Nem összehasonlítható dolgokat próbálsz azonosnak beállítani.
    Így nincs értelme a beszélgetésnek.
  • paragic #23
    Tehát akkor végre eljutottunk oda, hogy nem a demokrácia megléte/nem léte a feltétele egy működő államnak. Innen már csak egy lépés annak belátása, hogy Kína sem omlana össze, ha demokratizálódna.
  • ostoros #22
    Ja, észak-Korea is működő állam.
  • paragic #21
    Nyomor a demokrácia előtt is volt, az meg, hogy adacsap az állam, nem indiai sajátosság, ettől még egy működő állam, nem Szomália 2
  • ostoros #20
    Valahogy... Na de hogy? Úgy, hogy nyomor van, és a napi betevőn túl nem tud a népesség nagy része gondolkodni, tehát lázadni sem nagyon tudnak. Ahol viszont mégis, ott kőkeményen beavatkozik az indiai hadsereg, csak erről általában nem pofázik a sajtó. Ha Kína csinálja ugyanazt a lázadó muszlimokkal, amit India tesz, azt bezzeg világgá kürtölik.
  • paragic #19
    India is kb akkora, etnikailag, vallásilag sokkal sokszínűbb, mégis csak elkormányozzák valahogy a "világ legnagyobb demokráciáját".
  • molnibalage83 #18
    Majd szólj, ha a kínai keresztények öngyilkos merényleteket követelnek és vallási alapú törvénykezést... Hogy érezd a difit... Vicces, amikor a szezont valaki összmossa a fazonnak...
  • Sequoyah #17
    Vicces, hogy "irreguláris fejlődési folyamatok"-at emlitenek, amik epp azon iparagakra jellemzoek, ahol az allam beavatkozik. Pl az allam altal eroltetett oriasi szellemvarosok...
  • zola2000 #16
    Apropó liberalizmus: annó a nyugati országok de nagyon elítélték Kínát amikor elkezdték tiltani a templomépítést, manapság európa több országában tilos lett a mecsetépítés, meg a hagyományos viseleteik, pedig pár éve még hogy prédikált a nyugat a vallásszabadságról.

    A cenzúrához: https://www.youtube.com/channel/UCFItIX8SIs4zqhJCHpbeV1A tele van nyugaton cenzurázott jrpgkkel és koreai-kínai mmokkal, ausztráliában és uj-zélandon még az import is tilos (a nyugati kulturájú országok közül pont ez a kettő van közel kelet-ázsiához) illetve ami ausztráliában az ázsiaiakkal szemben van ez csak a jéghegy csúcsa ahogy írják ott a kommentek.

    Ez a kettő ékes példája annak hogy a „A demokrácia olyan, mintha két farkas és egy bárány szavazna arról, hogy mi legyen a vacsora” legalábbis megfelelő kisebbségvédelem nélkül.

    Persze kínával ellentétben a véleményemet leírhatom itt a dolgokról, de minek, ha a jrpg cenzurákkal szépen egyetért mindenki aki nem is játszik jrpgvel vagy csak kb évente egyel.
  • zola2000 #15
    Igen, azért írtam hogy a politikát veszélyeztetné, csak nem hinném hogy ott is amerikai egyeduralom lenne, ha kelet-ázsia többi részén is európával ellentétben nem lett az.

    Egyébként jogos, kínában is van vagy 30-40 nemzet, nem maradna egyben valamekkora diktatúra nélkül, ami megrengetné a világgazdaságot, de az is tény hogy a kínai diktatúra folyamatosan inkább enyhült az utóbbi pár évtizedben, csak ez a hír arról szól hogy a nemzetközi internetes szólásszabadság még sok nekik.