30
 • KZM
  #30
  Én azt nem értem, miért a kis értékű csomagok vámmentessége a fontos? Olyan mértékű VÁM és ÁFA csalás megy az online kereskedelemben, amit felfogni sem nagyon lehet. Billió eurók nem kerülnek befizetésre, és az európai kereskedelmi cégek egyszerűen nem versenyezhetnek a kínai adómentes árakkal. Ez a klasszikus jobbról előzés esete. Már nem csak kínai áruházakból, de az amazonról rendelve sem kap az ember számlát.
 • lammaer
  #29
  A boltban is a kinait vesszük meg, csak valamiért SOKKAL drágábban.

  Szóval ez leginkább a kereskedőkén, nem a - nem létező - termelőké.... és aki gyártónak adja ki magát, sokszor az sem magyarországon gyárt - pl Somogyi elektronika....
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2018.01.11. 07:11:06
 • toto2700
  #28
  Nem tudom hol élsz te? 5-10% adó? 27% áfa + vám.
 • duke
  #27
  Magam reszerol eltudnek viselni, egy 5-10 szazalekos adot, folleg ha biztosan tudnam, hogy azzal a penzzel kozvetlenul a kiskereskedoket tamogatnak. Peldaul csokkentenek a csomagkudes arat, hogy egy olcsobb termeket is jobban megerje elkuldeniuk.
  De ha minden termekhez majd hozzacsapnak 5 ezer forint bunteto vamot akkor menjenek a k.anyukba.
 • duke
  #26
  Nekem is van nemi ellenerzesem hogy a magyar kereskedok helyett Kinat tamogatom, de hat az arak legtobbszor irrealisak. Mostanaban mar korul nezek, es ha egy par szaz forintos vackot, max ezer forintert megtudok itthon venni akkor azt nem sajnalom ra. De azert 5-10 -szeres arat mar nem tudok erte adni. Es persze a valasztek toredeke a kinai webpiacokenak, tehat ami egyaltalan nem kaphato itthon arrol azert nem fogok szolidaritasbol lemondani. :)
  Utoljára szerkesztette: duke, 2018.01.10. 22:52:17
 • xyl
  #25
  Több olyan dologra volt szükségem (kis értékű műszaki cikkek), amit interneten keresve csak Kínából tudtam megrendelni. És ebbe még olyan dolgok is beletartoznak, mint néhány nem teljesen szokványos alátét, anya.
 • fonak
  #24
  Amennyire tudom ezeket a kiscsomagokat bedobálják azokba a hajókonténerekbe, amiket nem töltöttek meg teljesen más áruval, szóval ingyen utazik Rotterdamig (vagy Hamburgig, vagy ahol kirakják). A posta meg tudtommal viszonossági elven működik, tehát az európai postáknak ingyen ki kell kézbesíteniük a küldeményt, viszonzásul azért, hogy a kínai posta is ezt teszi az európai küldeményekkel.
 • asgh
  #23
  A kínai kacatok nem az ÁFA mentesség miatt népszerűek, hanem az ingyen posta miatt. Ha a 600 forintos bizbazt 762 forintért kellene rendelni, de Kínából ingyen kihozzák, két kerülettel arrébról meg 950 forintért, akkor miért ne rendelne bárki továbbra is Kínából?
 • zola2000
  #22
  Egyébként nekem is ért ide Kínából 30eurós fülhallgató, 40 eurós tényleg jóféle bőr cipő, 90eurós mini pc... De most is úton van kb 10 csomagom nagy része apróság...

  Viszont az érdekelne hogy mennyibe kerül Kínának eljuttatni pl egy 30centes cipőfűzőt a postaládámba.
 • zola2000
  #21
  Sok kicsi sokra megy.

  különben igen, akkor EUs raktáruk lesz és egy hónap helyett egy hét alatt fog ideérni minden és ami 20euróba került eddig, az ezentúl 21be fog, ennyi fog változni.
 • Cat #20
  Volt a minap egy remek cikk az indexen a Japán rántott húsról.
  https://index.hu/kultur/eletmod/2018/01/07/a_tokeletes_rantott_hus_tonkacu_japan_kacuzen_fekete_sertes_agyonvertek_minket_a_japanok/

  Csak egy bekezdést idéznék:
  "Az élelmiszeripart jellemzően kis- és közepes termelők látják el, aminek két hatása van: egyrészt a hazai élelmiszerek jellemzően nevetségesen drágák (a szektort óriási vámokkal is védik az olcsó amerikai és ázsiai alapanyagok ellen); másrészt viszont jellemzően nagyon jó minőségűek, és mivel kis gazdaságok termékei, sok köztük a regionális különlegesség, a szó jó értelmében kézműves alapanyag. A tojás szabadon tartott tyúkoktól van, a panko házi készítésű, speciális (héjatlan) kenyérből készül, a káposzta organikus, a rizs a néhány híres japán termőhely egyikéről való, a szósz egyedi recept, természetesen kézműves szójaszószból, de az olaj is kis-szériás."

  Remélem érted miről van szó és hogy kapcsolódik ide.
 • levy668
  #19
  Hehe mert pont a 1-22 EUR-os kacatok fogják a társadalmat meg a gazdasági közösséget tönkretenni, mi?
  Ha meg igen, akkor ott a gazdasággal/társadalommal van a gond mert nem működik(és ha betiltod akkor sem fog).
  Utoljára szerkesztette: levy668, 2018.01.10. 15:03:23
 • gforce9
  #18
  Ez elég egységsugarú gondolkodás. "Én mint vevő". A közeg, társadalom, gazdasági közösség amiben élek, annak a működőképessége meg le van szarva.
 • Merwenus
  #17
  Reflektálva itt az eladók/gyártók problémájára. Nekem mint vásárló, miért kéne érdekelnem az, hogy Te 1 millió forintot fektetsz be, és kicsibe gondolkozol, mert nincs tőkéd, nincsenek meg a megfelelő beszerzési forrásaid, mert kevesebbet rendelsz/gyártasz, és nem fektetsz be gépekbe.
  Ha van egy cég, aki 100 milliót fektet be, és emiatt jóval olcsóbban tud gyártani bármit, és globálisan gondolkodik, akkor miért kéne bűntudatomnak lenni azért, hogy ugyanazért nem adok ki 2x annyit.

  Ha én szolgáltatással foglalkozom, és túl drágán adok valamit akkor nem szidom a konkurenciát ahol okosabb a vezetés, és jobban managelik a dolgokat, hanem javítok
  saját dolgaimon, vagy mást kezdek el csinálni.  Ha rászállnak aliexpresre meg ebayre, és tőlük akarják majd behajtani, akkor a nép rászokik mindig egy új cégre, kb semeddig nem tart felfuttatni egy új kínai webshopot, lásd gearbest. Feladói címet azt írnak rá amit akarnak, szerintetek innen EUból mit tehetnek ellene? Majd szívóznak a kínai kormánnyal, aki meg azt mondja oké, akkor mostantól az EUs cégek akik kínában gyártanak 200% adót fizetnek.

  Ha meg elkezdik egyesével vámolni a csomagokat, akkor az összes 1-10 centes kacatot egyenként meg fogom rendelni email cím és telefonszám nélkül, csak azért, hogy egyesével postán küldjék ki a halom papírt, és rájöjjenek, hogy hülyeséget műveltek.

  Arról nem is beszélve, hogy 40-50 euros csomagoknál egy vámkezelés körülbelül 1 hónapig tart, és most még csak minden ezredikkel foglalkoznak. Ha egy ilyet bevezetnek szerintetek hány év lesz mire megérkeznek a csomagok?
 • prometheus13
  #16
  +1 Amíg az európai vállalkozások fizetnek minden adót, addig a kínaik a nyereség 100%-át zsebretehetik és letarolják a teljes piacot, kiszorítva a helyi cégeket a kiskapukat kihasználva. Nem értem, erre a szabályozásra miért kellett/kell még várni, minél gyorsabban fel kellene lépni ez ellen. Persze sajnos Mo még vasútat is épít a kínaiaknak hitelből...
  ui. néhány kommentelőnek: nem minden csomag 22 euro alatti csak azért, mert a kínaiak azt írják rá, ez is lehet egy plusz ok, azaz nem lehet több millió csomagot ellenőrizni, h könyv, vagy telefon van-e benne, nagyon jó, h eltörlik az értékhatárt
  Utoljára szerkesztette: prometheus13, 2018.01.10. 13:32:43
 • levy668
  #15
  Minden cipő made in china vagy taiwan.Egyébként normális cipőt nem lehet kapni 22 eur alatt, ugyanez a normálisan kinéző ruhákkal(amik szintén made in china itthon).A napelem gyártást meg nem a telefon napelemes zsebtöltő fogja hazavágni.A nagyobb rendszerekre, meg védővámok vannak(vagy lesznek).
  Ez az új szabályozás csak a kisemberekkel szúr ki.
  Mondj olyan terméket 6000Huf környékén, amit az eu-ban gyártanak és a kínai olcsóbban gyártja..Várj jobb, mondj olyan terméket amit az eu-ban gyártanak.
 • Cat #14
  Azért azt vegyük észre, hogy a kínai államnak a szállítás támogatása egy hosszútávú befektetés. Tönkremennek az európai versenytársak csomó területen. A könnyűiparban (ruhák stb.) már ez megtörtént, vagy veszel műanyag kínai cipőt, vagy méregdrága olaszt. A köztes réteg megszűnt. Most ugyanez zajlik pl. a napelemgyártásban, az acéliparban stb.
 • levy668
  #13
  Meg még jut eszembe: a magyar posta gondolom nem kis összeget kap a kínai államtól, hogy a cuccaikat kihordja.HA visszaesik a forgalom mit fognak kihordani? Csekkeket meg leveleket?Az e-számla, átutalások és az email stb korában?A magyar cégek is inkább futárcégeket alkalmaznak.
 • levy668
  #12
  Ezek a vicces brüsszeli srácok mindig azon agyalnak hogyan lehet a jónépet szívatni.
  22 EUR összegről beszélünk(jelenlegi értékén kb 6500HUF)
  Ezért mit is lehet venni?
  Pl egeret (jujj tönkre megy a media markt)
  konyhai kütyüket vágódeszka stb (érzem hogy a auchan konyharészlege felsikít)
  modell alkatrészeket (itthon pofátlanul drága és nem is lehet kapni)
  apróbb műszaki kütyüket(powerbank, telefon aku stb mert európa kb élenjáró az aksigyártásban tönkre megy az is)
  stbstb.
  A legnagyobb vicc hogy utána a boltokban megjelenik UGYANAZ 2x drágábban (csak a cég rányomatja a matricáját)
  Én led lámpával jártam így szétszedtem az itthonit és a kínait, és színre szagra alkatrészre megegyezett, csak az egyik duplájába került.
  Na akkor hova is kerül a pénz utána megint? Kínába bizony, csak a kisember szarul fog járni, kici kínai köszöni jól lesz.
  A 22 eur fölötti dolgokra, meg úgy is kell áfa, még drágábbra meg vám is. (pl szekrénysort, műszaki eszközöket, pc alkatrészt, autó alkatrészt itthon vesz az ember, és azokat gyártják az eu-ban is)
  Menjenek ezek az idióták a francba, külföldön jobb a fizetés ott csak megvonják a vállukat az emberek, itthon azért nem az a helyzet.
 • lammaer
  #11
  VAn ráció abban amit irsz, de miért is jó nekem VEVŐNEk az hogy többet fizessek ugyanazért?

  Sajnos a hosszútávú 'ígéretek' általában nem jönnek be - értsd legyen most egy kicsit rosszabb, és akkor majd a jövőben jobb lesz.

  A magyar kereskedelmet se kell félteni, hogy van az hogy pl áfacsökkentéskor (pl hentesárúk áfája csökken mostanság gyakran) valahogy a húsospultban mégsem csökkennek az árak?
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2018.01.10. 10:42:53
 • Myers
  #10
  Nem vagy egyedül. Én viszonylag módjával, de azért rendelek Kínából. Évente kb 10 csomagot. Volt, hogy velem is elszaladt a ló és egyre több kacatot rendeltem, amire gyakorlatilag semmi szükségem nem volt, így leálltam.

  Volt, hogy 28 forintért jutottam hozzá, egy megmunkált sárgaréz eszközhöz, mindezt szállítással! Igaz, ezt liciten nyertem, de azért ez durva.

  Egyszer láttam egy ember rendelési listáját, amit excelben vezetett. Bármely pillanatban több tíz csomagja volt úton, az 1 db horgászhorogtól kezdve a 30 centi zsugorcsőig volt benne minden.

  Nem titok, hogy ez az ingyen szállítósdi csak kőkemény kínai állami támogatással valósulhat meg. Megértem a kínait, le akarja nyomni a világot, pénzt akar. Ki ne akarná, ha meglenne hozzá az ereje és lehetősége.
  De ehhez azért mi már ne asszisztáljunk.


  Ok, semmi közöm, hogy ki mit vesz, de azért ne adjuk már fel a jövőnket egy kis aprópénzért. Először csak a kerekedőink fognak tönkremenni, aztán a munkaadók, majd a munkavállalók is, és aztán már arra sem lesz pénz, hogy a párszáz forintos ingyen kiszállított kacatot megvegyük. Ott leszünk seggre ülve jövő nélkül.

  Senki nem fog belehalni, ha a közel ingyenes cuccok 20-30%-kal többe fognak kerülni.
 • pasi29uk
  #9
  Lemaradt, hogy a termekekhez:
  - nem hasznalhatok akarmilyen alapanyagokat
  - a munkavallaloknak vannak jogaik
  - nem lehetek kornyezet szennyezo.

  nekem igy kell termekeket gyartani, becsomagolni, es elkuldni postan.

  " Ja és még valami: csináljátok olcsóbban, akkor azt vesszük. "

  Nem tudom olcsobban csinalni.
 • AcsMarci
  #8
  Igen te adod a munkát, én dolgozom és fizetem a jövedelem adót, aztán abból ami megmarad veszek valamit, és fizetem az ÁFA-t meg a többi adót rajta. Vagyis gyakorlatilag azért dolgozom, hogy adózhassak. Nem kínából rendelnék, ha itthon nem állna ilyen pofátlan szinten az adózás. De mivel a bérem 3/4-e adóra megy el, ezért inkább megveszem a kínait EU-s raktárból - ami nem a cikkben lévő kategória - és még így is feleannyit fizetek, mintha pontosan ugyan ezt a terméket megvenném ithon. És az a gond, ha itthon veszem, magáért a termékért akkor sem fizetek lényegesen többet, de az adók miatt több megy el a tárcámból. Nem a kínai dolgok olcsósága miatt nem lesz soha reális profitod, hanem azért, mert gusztustalan méretűek a magyar és az EU-s adók.
  Utoljára szerkesztette: AcsMarci, 2018.01.10. 09:52:38
 • pasi29uk
  #7
  Ugy tunik egyedul leszek a velemenyemmel... DE ideje volt mart.

  Katasztrofalis, hogy veszek valamit Kinabol amit becsomagolnak es elkuldenek majd hazhoz hozzak 1 Fontert. ES EZ OLCSOB vagy pont annyi mint ha tokmindegy mit mondjuk egy szal gyufat belerakok egy boritekba es feladok EUn beluli postazassal.

  Ebben az a baj, hogy nem tudok realis profitot termelni....

  Ertem en, hogy sok sok ember ennek orul, hogy olcso meg mijen jo a kinai cucc meg EN DOGOLJEK MEG mert bena vagyok de en es a hasonlo vallalkozok adnak MUNKAT - ha tudnak - a helyi alkalmazottaknak....
  Utoljára szerkesztette: pasi29uk, 2018.01.10. 08:23:27
 • levy668
  #6
  Semmi baj, kici kínai majd bérel egy raktárat az EU-ban, okosban levámoltatja azt a pár konténert havonta, és nagyon durván alámegy árban még úgy is a helyi rabló....izé kiskereskedőknek.Legalább 1 hét alatt megérkezik minden amit rendelek.Az a 7 milliárd eurós plusz bevétel álom marad.
 • Cat #5
  A piacvédelem a lényeg.
 • gforce9
  #4
  Évente 560 millió csomag. Ez 7 milliárdhoz nézve 14 euro/csomag. Egyáltalán maga a beszedési rendszer az infrastruktúrával, dolgozókkal stb, pozitív mérleget fog adni?
 • RAZOR27
  #3
  És mégis ki fogja igazolni a csomag értékét? ja hogy amit ráírnak? akármit ráírhatnak... ja hogy majd megkérdeznek emailbe meg telefonon? 100millió csomagnál? Nyilván. Ekkora otromba baromságot, csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz.

  Nem az áfa különbsége miatt vesz ott az ember... hah! Bárcsak annyi lenne a különbség, érdekelné a fenét a pénz akkor,. Legalább nem kéne várnom az inkompetens nagyseggű magyar postára és megvenném helyben. A probléma az, hogy lehúzzák az embert. A másik meg az, hogy múltkor kimentem a piacra és viccen kívül az eladók 70% ugyanazt a top10 legolcsóbb szart árulja kínai oldalakról. a led lámpától kezdve az órákig. DE mindenütt ugyanaz... nyilván 4szeres áron, de azért... komolyan, nem ezért megy az ember piacra.
 • zakzag
  #2
  Na megnézem hogy meddig fog tartani egy vámolás, ha azt a félmilliárd kis csomagot is vámolni kell :D 2hét alatt itt van a csomag, majd 3 hónapig állni fog a vámon, karácsonykor fél évvel előtte kell majd megrendelni az ajándékokat.
  Köszi, egyre kapzsibb politikusok.
  Ja és még valami: csináljátok olcsóbban, akkor azt vesszük.
 • drsx
  #1
  "Csak ez az intézkedés évente 7 milliárd euró plusz bevételt hozhat a tagállamoknak, ráadásul jelentős mértékben javíthat a versenyfeltételeken."

  Mind a het milliard eurot nekunk, egyszeri allampolgaroknak kell befizetni, es biztos vagyok benne, hogy ezt a penzt sem az eletszinvonal novelesere fogjak forditani az europai kormanyok. A kinaiak meg ugyis ugy fogjak bearazni a kici-oco-kinai kutyuket, hogy vammal es adoval egyutt is olcsobbak legyenek, mint az europai kiskereskedok.