Berta Sándor

Kínában blokkolják a WhatsApp-hozzáféréseket

A világ legnagyobb piacáról kizárták a kommunikációs szolgáltatást.

A The New York Times arról számolt be, hogy hétfő óta Kínában blokkolják a WhatsApphoz való hozzáféréseket. Az újság Nadim Kobeissi kriptográfiai szakértőre hivatkozott, aki azt közölte, hogy a kommunikációs platformon a szöveges üzenetek küldése gyakorlatilag lehetetlenné vált. Július közepe óta az ázsiai államban időszakosan már nem volt lehetséges képek és videók küldése vagy chatbeszélgetések folytatása a WhatsAppon keresztül.

Kobeissi, a Symbolic Software nevű startup üzemeltetője szerint a kínai cenzoroknak alighanem sikerült egy olyan szoftvert kifejleszteniük, amelyet arra specializáltak, hogy megzavarja a kommunikációs program által küldött titkosított üzeneteket.

Egy kínai internetszakértő azt nyilatkozta, hogy az intézkedések ellenére egyébként egyes internetezők még mindig használni tudják a WhatsAppot, de a kapcsolat közel sem tökéletes. Ennek oka, hogy a WhatsApp teljes blokádja helyett a kínai hatóságok olyan szinten lelassítják a szolgáltatást, hogy az emberek inkább lemondanak annak a használatáról. Ezt a módszert már régóta alkalmazzák azért, hogy a kínai internetezők inkább a helyi ajánlatokat részesítsék előnyben. Ennek előnye, hogy a kínai platformokat a helyi hatóságok könnyebben tudják ellenőrizni, mint a külföldi szolgáltatásokat. A WhatsApp egyik kínai alternatívája a WeChat lehet.

A CNBC arról tudósított, hogy a kínai hatóságok a kiszabható maximális bírsággal sújtották a Tencent tulajdonában lévő WeChatet, a Tieba online fórumot és a Sina Weibo mikroblog-oldalt. Az összeg 500 000 jüant tett ki. A három céget azzal vádolták meg, hogy nem tesznek eleget a pornográf és az erőszakot népszerűsítő anyagok terjesztése, valamint az idegengyűlölet ellen, s ezzel megsértették a felügyeleti kötelezettségüket. Az persze egy más kérdés, hogy a büntetések mennyire hatásosak, hiszen csak a Tencent tavalyi bevétele 21,9 milliárd dollár volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!