Berta Sándor

Törli a VPN-alkalmazásokat az Apple a kínai szoftver­boltjából

A társaság kénytelen volt eleget tenni az új helyi előírásoknak, amiket a kínai lakosok a kormány tűzfalának megkerülésére haszáltak. A lépés miatt a cenzúra támogatásával vádolják a céget.

Kínában az internetszolgáltatók kötelesek gondoskodni a cenzúráról, de ez eddig egy virtuális magánhálózatra, azaz VPN-szolgáltatásra előfizetve viszonylag könnyen megkerülhető volt. Az ázsiai állam azonban teljesen lezárná saját belső internetét, blokkolnák a virtuális magánhálózatok elérését, ezzel az utolsó réseket is befoltoznák a Nagy Tűzfal nevű rendszeren. Az állami tulajdonú helyi távközlési vállalatok - a China Mobile, a China Unicom és a China Telecom - kötelesek megakadályozni, hogy az ügyfeleik 2018 február elsejétől hozzáférjenek a virtuális magánhálózatokhoz.

Az Apple megerősítette, , hogy ők is eleget tettek a helyi előírásoknak és az iOS szoftverboltjából törölte azokat az alkalmazásokat, amelyek hozzáférést biztosítanak a virtuális magánhálózatokhoz. Az ExpressVPN, az egyik érintett VPN-szolgáltató a honlapján tette közzé az Apple közleményét. Érdekesség, hogy más országok szoftverboltjaiban az adott programok probléma nélkül továbbra is elérhetők maradnak. Ezért a VPN-szolgáltató is azt javasolta a kínai felhasználóinak, hogy a terméküket egy nem kínai alkalmazásboltból töltsék le.

A lépés miatt a Google, a Facebook, a Twitter és más nyugati szolgáltatások elérése a nem hozzáértők számára nagyon megnehezedett. A lépés precedenst teremthet, és más országok, ahol az internetet erősen kontrollálják - például az arab monarchiák - hasonlót várhatnak el a cégtől. Viszont az Apple számára létfontosságú a jelenlét, mivel Észak-Amerika és Európa után itt termelik a legtöbb bevételt, a második negyedévben ez 10,7 milliárd dollár volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #5
  *száz milliók.
 • Cat #4
  Itt marhára nem arról van szó, hogy hozzáértő ne tudna kommunikálni, hanem hogy a széles tömegek, tizmilliók számára akadályozták meg a gyors és egyszerű információhoz jutást. A többség belenyugszik, pár százalék meg nekiáll új módszereket találni. A célt elérték.
 • kvp #3
  Letezik adatrejtest hasznalo technologia is, ami legalisnak tuno forgalomba (pl. http-n atvitt macskas weboldal kepeibe) rejti a forgalmat. Jelentos a savszelesseg vesztes, de mukodik. Ez ala mar bekerulhet akar a TOR is.

  A megoldas hatranya, hogy a proxy-kat tartalmazo szerverek listajahoz valahogy hozza kell ferni es ha keves a proxy gepeken fedo tartalom, akkor hamar kiszurhatjak, hogy nem a macskak miatt jarnak oda az emberek.

  Ilyen megoldas egyebkent letezik a TOR-hoz is, csak nem terjedt el igazan, mert csak a nagyon durva (kinai szintu) allami tuzfalak eseten van ra szukseg. (meg nyugaton akkor ha konkretan figyelik az illetot)
 • AcsMarci #2
  A TOR hálózatával az a gond, hogy olyan szinten elterjedt, hogy valószínűleg az elsők között volt amelynek az elérést blokkolták. A TOR gyakorlatilag egy globális VPN hálózat, de rengeteg proxy szerver van benne, és ezek azonosítása nem egy nagy feladat. Az ip-ket megszerezni nem egy nagy kunszt, és mivel ezek állandóan kapcsolódnak a hálózatra, ezért a címük mindig ugyan az. Gyakorlatilag csak egy viszonylag rövid program kell, ami végignéz pár tucat oldalt, ahol ezeket a címeket gyűjtik (mert sok ilyen van) és az összes ip-t átmenti egy adatbázisba. Onnan már ezek blokkolása gyerekjáték, méghozzá szó szerint. Ezek után maradnak a magángépek, mint kilépési pontok, ezek viszont a szerverekkel ellentétben jóval kisebb sávszélességgel rendelkeznek, így nagyon belassul az internetelérés. A világ egyik legnépesebb országából ha így lehet csak kijutni, az elég nagy szívás.
  Utoljára szerkesztette: AcsMarci, 2017.08.02. 12:39:43
 • end3 #1
  Gondolom, akit érint, - mindenki számára ott a TOR...