Berta Sándor

Már senki nem nevet az észak-koreai hackereken

Nagyon kevés pénzből hatalmas sikereket ért el a kommunista rezsim, és egy informatikai támadással még az atombombájuknál is nagyobb káoszt tudnak okozni világszerte.

Amikor észak-koreai hackerek tavaly megpróbáltak egymilliárd dollárt ellopni a New York-i Szövetségi Tartalékból, akkor a vállalkozás egy aprócska hibán bukott el: az átutalási megbízásra az elkövetők a fandation szót írták a foundation (alapítvány) helyett. A tévedést a Bangladesi Központi Bank egyik alkalmazottja szúrta ki, így a támadóknak csak 81 millió dollárt sikerült elutalniuk. A The New York Times szerint ez is azt bizonyítja, hogy az észak-koreai hackereket igenis nagyon komolyan kell venni.

Az első figyelmeztetés 2014-ben volt, amikor az elmaradottnak tartott ország hackerei sikeresen betörtek a Sony Pictures Entertainment rendszerébe. Mindez pedig azért, mert a stúdió egy olyan vígjáték bemutatására készült, amelyben a CIA két amerikai újságírót Kim Dzsong Un észak-koreai vezető meggyilkolásával bíz meg. A hackertámadás abszurdnak tűnt, sokan nem is akarták elhinni, hogy mindez megtörténhetett. Mind a bangladesi lopás, mind a Sony elleni támadás miatt a Lazarus csoportot tették felelőssé. Később kiderült, hogy a tettesek hetekkel korábban az egyik brit televízióadóhoz is betörtek, mert meg akarták akadályozni egy phenjani atomtudós elrablásával kapcsolatos anyag nyilvánosságra hozatalát.


Tanterem Észak-Korea fővárosban, Pyongyangban

Azóta az ország kiberharcos-különítményét még jobban feltöltötték, jelenleg már több mint 6000 észak-koreai foglalkozik számítógépes támadások végrehajtásával. Ezt a tevékenységet meglepően hatékonyan végzik - Chris Inglis, az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynökségének (NSA) korábbi igazgatóhelyettese szerint Észak-Korea a világ egyik legsikeresebb kiberprogramjával rendelkezik. Mindez nem elsősorban a támadások kifinomultságának köszönhető, hanem azért, mert a kitűzött célokat nagyon alacsony költségekkel sikerült elérni. Pár napja derült ki, hogy amikor tavaly betörtek egy dél-koreai katonai hálózatba, több száz gigabyte szigorúan titkosított anyagot töltöttek le, beleértve egy a félszigeten kitörő háború hadműveleti terveit is.

Az észak-koreai hackerprogram az 1990-es évek elejére nyúlik vissza. Akkor tért vissza számos szakember külföldről és megmutatták, hogy az internet segítségével miként lehet hozzáférést szerezni az amerikai és a dél-koreai rendszerekhez. Kim Dzsongil akkori észak-koreai vezetőt lenyűgözte a dolog, és létrehozta a hackeregységet. Számos diákjukat kínai műszaki egyetemekre küldtek és az FBI tudtával az ENSZ-en keresztül sokuk még New Yorkban is programozókurzusokon vett részt. Kim Dzsongun folytatta a projektet és felgyorsította a képzést, illetve kibővítette az egység feladatait. A klasszikus kémtevékenység mellett immár a célzott bosszúakciók és a pénzügyi bűncselekmények elkövetése (a rezsim számára külföldi deviza biztosítása) is a feladatok közé tartozik.


Természetesen felmerül a kérdés, hogy miért nem blokkolja a többi ország az észak-koreai interneteléréseket. Nos, a válasz egyszerű: a hackerek zöme nem otthonról tevékenykedik, hanem olyan államokból, mint India, Új-Zéland, Kenya és Mozambik. A hírszerzők nagyon keresik őket, kedvenc szállodáikat, szervereik helyét, a kapcsolattartásra szolgáló fórumokat, és egyéb online felületeket próbálják feltérképezni. De a legfőbb hátországuk természetesen Kína, az ország nemzetközi kapcsolata nem sokkal ezelőttig teljes mértékben a nagy testvéren futott át, de néhány hete már Oroszország is segítő kezet nyújt nekik ebben.

Robert P. Silvers, az amerikai belbiztonsági minisztérium egykori tanácsadója hangsúlyozta, hogy véletlenül sem szabad alábecsülni az észak-koreai hackerek jelentette fenyegetést. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy miközben mindenki Phenjan bombatesztjeivel foglalkozik, a háttérbe szorulhat Észak-Korea valódi célja: egy masszív kibertámadás előkészítése és végrehajtása az Amerikai Egyesült Államok ellen. Így ugyanis komoly károkat lehetne okozni egyetlen rakéta kilövése nélkül is. Az asszimetrikus hadviselés minden előnye mellettük áll: visszamaradottságuk miatt interneten szinte sebezhetetlenek, addig a világ tele van látványos és fájdalmas sikerrel kecsegtető célpontokkal, a tőzsdei és egyéb pénzügyi rendszerektől kezdve az energiaszolgáltatókon át a közigazgatási hálózatokig.

Míg a kisérleti atombomba-robbantások komoly szankciókat váltottak ki, addig informatikai betöréseik semmilyen büntetéssel nem jártak, és semmi nem lassította őket ezen a téren. Azt is joggal feltételezhetik, hogy egy kibertámadásra nem fog senki rakétákkal válaszolni, mivel ezeket nehéz és hosszú ideig tart rájuk bizonyítani. A közvélemény reakciója is kemény dió, hiszen a diktatúra mindenki szemében egy visszamaradott, szinte középkori körülmények között élő ország, ahol lovakkal szántanak, az éjszakai műholdképek szerint naplemente után sehol semmilyen világítás nincs, és az odalátogató kevés külföldi alig lát autót az utakon. Ilyenformán a tömegek elképzelni sem tudják, hogy milyen ütőkártyákkal rendelkeznek a világhálón, például több kritikus dél-koreai hálózatban találtak olyan alvó programokat, melyekkel távolról meg lehet azokat bénítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #60
    Igaz. De mondjuk Svájcban legalább a népesség kezdeményezhet népszavazásokat, mondjuk az utóbbi száz évben az is egyre oligarhikusabb, mióta a kanonok kezdték éleszteni a hatalmukat. Az én véleményem szerint a demokrácia kizárólag úgy közelíthető meg, ha széttagoltság van, vagyis az önkormányzatoké a hatalom nagy része, a központi hatalom csak védelemre terjed ki és ami azzal összefügg. Minden más esetben a központi kormányzat elkezd olyan döntéseket meghozni, amelyek az emberek egy részének érdekeit sértik. Jó példa rá hazánk, ahol a fővárosi uralkodó csürhe az egész gazdasági rendszerünket Budapesthez szabja, mert egyszerűen fogalmuk sincs, hogy máshol nem működik az, ami a fővárosban igen.(sokszor még ott sem egyébként) Ezt a hatást megtízszerezi, ha a kormányzó csürhe elefántcsont toronyba zárkózik (lásd Budai villák lakói) akiknek semmi fogalmuk a vidéki helyzetről. Minél nagyobb egységből van szó, annál rosszabb ez, Brüsszelben már fogalmuk sincs a világról a döntéshozóknak... Gyakorlatilag ugyanaz a baj a birodalmak vezetésével, mint a totális diktatúrákkal, nem képesek adekvát döntéshozásra, mert képtelenek átlátni saját birodalmukat. Ezen ok miatt és még más okokból is az EU szétesésére szavazok. Szívem szerint minden nagy területű állam szélesre kisebb részekre...
  • Tetsuo #59
    A svájci és az izlandi demokrácia sem működne, ha önmagára lenne utalva, valójában kihasznál más népeket, területeket - ma már globális szinten.
    A néhány ókori görög városállamban, ahol megvalósult az úgynevezett demokrácia (többségükben soha nem volt) is csak úgy működhetett, ha egy-egy szavazópolgárra több tíz rabszolga jutott.
    Így könnyű, persze, de ez nem az a demokrácia, ami hirdetve van. Ennyi erővel a feudalizmus is egy demokrácia, csak az arisztokratáknak vagy a választófejedelmeknek. Eredetileg is csak a nemesség tartozott a nemzet fogalmához, nem véletlenül.
    Mindig is hierarchikus struktúrája volt a társadalmaknak, ez a jövőben sem fog változni.
    A demokráciában csupán elhazudják ezt a hierarchiát, a feudalizmusban pedig természetesnek vette a legalsóbb réteg is.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2017.12.09. 17:39:56
  • ostoros #58
    Mert sehol a világon nincs. Kivéve talán Svájc, meg esetleg Izland... Mindenhol máshol oligarchia van.
  • ostoros #57
    Ami a cikkből kimaradt, hogy mivel ők az ügyeletes mumus, ezért amiről nem tudni ki tette, azt is rájuk lehet fogni, sőt, más államok valószínűleg meg is teszik, hogy saját disznóságaik leplezésére a Koreaiakat használják, akár fel is bérelve azokat. Sikereket is részben megmagyarázza, ha más államok a megrendelők, kik riválisai ellen használják őket.

    (Történt már hasonló a magyar történelemben is, amikor is a magyarok kalandozás sok esetben arról szólt, hogy a nyugati hűbérurak riválisai területeinek fosztogatására bérletek fel harcosainkat... A rabló bélyege rajtunk is maradt, pedig ugye senki nem képzeli, hogy ellenséges területeken Spanyolországig jutottak el nagy létszámú lovas hadak észrevétlenül...)
  • TokraFan #56
    Ebben persze van igazság, de akkor sem lehet figyelmen kívül hagyni a kronológiai sorrendet. Egy nem 100-as példával élve kicsit olyan ez, mint a spotoló, akinek a tudást az edzője adja át, ő hozza ki belőle a legjobbat, ő indítja el a pályán. Később ugyan már nélküle is boldogulni fog, sőt, az igazi sikereket talán már akkor fogja elérni, ha a korábbi edzője mellette sincs, de ez nem változtat azon a tényen, hogy a szakember nélkül nem juthatott volna el idáig, vagyis egy senki maradt volna világ életében.
    Törtenelmi léptekkel nézve egyértelmű, hogy a tudományos fejlődés jelentős részben a Nyugathoz köthető. Minden mas nemzet felemelkedése ennek köszönhető. Nincs ezzel baj, de attól még így történt.
  • Kara kán #55
    Minden igaz, amit írsz, fel is pontoztalak, egy megjegyzéssel: a demokrácia valóban a legjobb társadalmi modellnek tűnik most nekünk, de én nem vagyok erről meggyőződve.

    A demokrácia akkor működne jól, ha a döntésekbe beleszóló emberek többsége okos lenne, és megkapná a fontos infókat. Itt nagy hibák vannak, emiatt többnyire agresszív, de buta emberek kezében van az irányítás.
    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.10.26. 11:50:06
  • gforce9 #54
    A technológia mindig is áramlott. 100 évet vettél alapul. 100 évvel ezelőtt németország volt a fellegvára a tudományoknak. A háború után széthordták. Kínába a technológia másképp jutott. Manapság viszont amit mondasz abszolúte nem igaz. A kezdőlökést valóban a nyugattól vette, de mostmár a kutatásfejlesztésbe annyi pénzt nyomnak, amennyit kevés más ország. Lopták az indítólökést? Lehet. Volt erre minden országnál példa az elmúlt 100 évben? Igen. Tökfelesleges Kínát ezért támadni. Ez mindig is így működött. Valamint a kínai köznép bőven megfizette ennek az árát és a nyugat bőven kaszált rajta irtózatos profitokat.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2017.10.25. 20:46:33
  • ReszegKoldus #53
    "az elméleti és alkalmazott tudás/technológia, ami lehetővé tette a gyártást, mind Nyugatról jött"

    Nem is állítottam az ellenkezőjét.
    Mondjuk a hangsúly se a gyártáson lett volna, hanem a 10 éves gyereken, de legalább jó hosszan írtál feleslegesen.
  • TokraFan #52
    "PC-ről, ami lehet, hogy 10 éves kínai gyerekek által gyártott alkatrészekből van összerakva"

    Az lehet, csak az elméleti és alkalmazott tudás/technológia, ami lehetővé tette a gyártást, mind Nyugatról jött barátom! ;-)
    Bizonyos arab országokban is irtózatos gazdagság és technológigi csodák vannak, csak egyiket sem ők építették, hanem Európai/Amerikai/Japán és egyéb fejlett országok szakemberei. Nincs még 100éve sem, hogy ladikokkal meg fabotokkal halásztak ott, csak ugye találtak olajat és pénzük az lett...Kína is kb. itt tart. A technológiát importálták, más kérdés,hogy ezt okosan tették. De ne gondold, hogy az USA és más nyugati államok nélkül akár fele ilyen technológiai fejlettség lenne ott elérhető...Fogalmad nincs semmiről.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2017.10.23. 15:16:58
  • TokraFan #51
    Senki nem állította, hogy a demokrácia tökéletes rendszer. Tökéletes rendszer nincs, nem létezik, vágyálom! Jelenleg -ekkora embertömeg társadalomba szerveződésére-, a jelenleg futó modellek közül nincs jobb, kb. ennyi, amit ki lehet jelenteni.
    Álmodozni lehet ilyen-olyan rendszerekről, nekem is van olyan, melyet sokkal szívesebben látnék a gyakorlatban is, de be kell látnom, hogy az emberek különbözősége miatt nem megvalósítható! Mindenki, aki ideológiákkal dobálózik, figyelmen kívül hagyja magát az embert, mint a legkisebb egységet, és azokk speciális, erőteljesen különböző mivoltát. Vagyis mindig lesznek olyanok, akiknek az adott rendszer nem jó, mindig lesznek olyan érvek, mleyek ezt alá is támasztják (bizonyos szemszögből nézve), tehát az egyetlen út ahhoz, hogy BÁRMILYEN ideológia mentén egy kvázi tökéletesnek VÉLT rendszer megvalósulhasson, _kizárólag erőszak által lehetséges_, mert azokat az egyéneket és csoportokat mindig ki kell majd vonni az egyenletből, akik az adott rendszerben nem érzik jól magukat, abban nem tudnak boldog és kiteljesedett módon élni.

    Vannak hibái a demokráciának? Vannak! Minden szempontból igazságos rendszer? Nem! De az egyszerű ember szintjén a hibái és korlátai ellenére, még mindig a leginkább élhető megoldás...Jobbat mutatni pedig senki nem tud! Kritizálni persze mindig könnyebb, mint megoldást találni...
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2017.10.23. 15:05:22