Berta Sándor

Vércukor­szintet is mérhet az új Apple Watch?

Egyre inkább megerősítést nyer a korábban már kiszivárgott információ.

Április közepén írtunk arról, hogy egészségügyi szenzorokat fejleszt az Apple. Palo Altóban egy külön csapat dolgozik a legszigorúbb titoktartás mellett olyan szenzorok megalkotásán, amelyek segítségével könnyebbé válhat a cukorbetegség kezelése. Amennyiben az erőfeszítéseket siker koronázza, úgy több millió cukorbeteg életét lehet majd megkönnyíteni. Az Apple csoportja 30 biotechnikusból áll és a fő feladatuk olyan szenzor kifejlesztése, amely a bőrön keresztül tudja mérni a vércukorszintet anélkül, hogy szükség lenne hagyományos vércukorszint-mérő használatára. Az új megoldás később integrálható lesz akár egy karkötőbe vagy az Apple Watch okosórába is.

Most a BGR-nek köszönhetően kiderült, hogy már az Apple Watch következő generációjába integrálhatják a vércukorszint-mérési funkciót. A BGR rámutatott, hogy az Apple tavaly 200 szakértőt szerződtetett az egészségügyi szektorból azért, hogy az okosóra egészségügyi funkcióit egy új szintre emeljék. A cukorbetegek profitálhatnak az új optikai, "nem invazív" szenzorokból, amelyek a vércukorszintet folyamatosan ellenőrzik. Az optikai módszer a hagyományos eljárásokkal szemben jelentősen egyszerűbbé teszi mind a vércukorszint mérését, mind a cukorbetegség kezelését.

Az egyelőre még kérdéses, hogy a szenzorokat az óra melyik részébe építenék be. Az egyik lehetőség az óra háza lehet, míg a másik a pántja. Az Apple eleve számos cserélhető intelligens pántot tervez, amelyek különböző kiegészítő funkciókat kínálhatnak. Elképzelhető például egy további akkumulátor, amely hosszabb üzemidőt biztosíthat, egy kamera és az életfunkciókat mérő szenzorok. Emellett az LTE-kapcsolatot biztosító modult sem kell feltétlenül az óra házában elrejteni.

A BGR hangsúlyozta, hogy az Apple komoly ambíciókkal rendelkezik az Apple Watch kapcsán. A társaság azt akarja, hogy a terméke közép és hosszú távon legalább annyira elengedhetetlen eszközzé váljon, mint amilyenek napjainkban az okostelefonok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • togateam #9
    Azért már van működő készülék.
    Utoljára szerkesztette: togateam, 2017.05.24. 03:01:36
  • Ender Wiggin #8
    Nem izzadtság, intersticiális folyadék. A bőrszenzorok is ebből mérnek. És az Apple-nek is volt már ehhez régebben órás meg mobilos alkalmazása is. Most ennyival emelték a tétet, hogy nem kell semmilyen kapcsolat a folyadékkal. De ezeknek az eszközöknek (ahogy a sok hordozható mini EKG-nek sem) nem is az a lényege, hogy a mérések alapján diagnosztizáljanak vagy terápiát dolgozzanak ki. A beteg otthon elszórakozik vele, tudja, hogy most magas vagy nem (mert kalibrálva van, pl. az adott bőrfelületen használható csak, máshol nem), aztán ennyi.
  • Tinman #7
    Izzadságból nem mérsz vércukrot... vagy a kapott eredmény a közelébe se lesz a valósnak, már pedig rohadtul nem mindegy, hogy 2.2 vagy 4.2.
  • Tinman #6
    Semmi gond, ha nincs közöd a témához, csak akkor azt írd ;-)
  • Ender Wiggin #5
    Mivel az ilyen érzékelők más testfolyadékból mérik a glukózszintet (nem vérből) még elég sok technikai akadályt le kell győzni, hogy a megbízhatóság azonos legyen az invazív technikával történő méréssel. Például a kalibrálás kérdése.
  • M2 #4
    Én se értem, miért nem előbb téged kérdeztek meg az ügyben, mielőtt felvették volna azt a 30 biotechnikust. Nincs egy ilyen listád, hogy miket nem lehet megcsinálni soha? Sokat segítenél vele az emberiségnek!
  • saba30 #3
    Nagyon kerülgetik egymást ezek a cégek
    google

    Utoljára szerkesztette: saba30, 2017.05.21. 16:31:12
  • Tinman #2
    Baromság.

    A vércukorszintet nem meglepő módon a vérből lehet kimutatni, ehhez pedig a vérhez hozzá kell férni, legalább egy min. mennyiségben. Ehhez pedig sérült bőrfelület kell, gy.k.: egy apró szúrás elkerülhetetlen. Optikai módszerrel természetesen meg lehet állapítani a vércukor értékét, n+1 ilyen vércukorszint mérő van forgalomban. De ahhoz egy tesztcsík/mintalemez kell, amin mi van? Hát legalább egy apró csepp vér.

    Az, hogy átvilágítom a bőrt és az érben folyó vérből állapítom meg a vércukrot, az őrületesen nagy faszság. Na de az Apple majd ezt is megoldja és bekamuzik valamilyen adatot a képernyőre, ami néha pontos lesz, néha meg nem. Persze majd mossák kezeiket, hogy erre ne alapozzon senki, így bevédve a szaros seggüket...

    Egyébként még maga az optikai elven működő pulzusmérés se megy túl fényesen, nem, hogy az okosórás vércukormérés. A legkomolyabb okos órák is csúnyán tévedni szoktak, főleg mozgás közben tévednek nagyokat. Hát hol van ehhez a vércukorszintmérés, ami jóval összetettebb ügy?

    Ha meg "megszúr" az óra, akkor meg állandóan lándzsát kell benne cserélni, az egy csodálatos élmény lesz... persze újabb jó bevételi forrás a rothadó almának.

    #1 : Alkoholszintet egyszerűbb lenne jóval mérni, hiszen az megy a kilégzett levegőből is, csak még a készülékek mérete relatív nagy, nem éppen egy okosóárban elférő valami.
  • NEXUS6 #1
    És az alkoholszintet?