Berta Sándor

Tápértékeket kimutató RFID-címkéket fejleszt az Apple

A társaság egy olyan rendszert dolgozott ki, amely tájékoztatja a felhasználókat az egyes élelmiszerek jellemzőiről.

A szabadalmaztatott megoldás RFID-címkékben tárolja a különböző tápértékeket és azok például okostelefonnal kiolvashatók. Az emberek így sokkal könnyebben rögzíthetik a tápanyag-bevitelüket például egy fitneszalkalmazásban és ezáltal tudatosabban ehetnek. A jövőben egy kereskedő vagy étterem tápértékekkel láthatja majd el az ügyfelek által megrendelt ételeket. A kifejlesztett RFID-címkék adatai nem csupán okostelefonnal olvashatók le, hanem viselhető termékekkel, például az Apple Watch okosórával vagy okosszemüvegekkel is. A követelmény csak annyi, hogy az adott készülék támogassa a Near Field Communication (NFC) technológiát.

Az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala (USPTO) bejegyezte a kérelmet, az óriáscég a szabadalmi dokumentumot két évvel ezelőtt nyújtotta be. Kérdéses azonban, hogy a rendszerből mikor lesz termék. Tim Cook, az Apple első embere egy ideje már hangsúlyozza, hogy az egészségügyi piacot nagyon alábecsülik; a gyártó azon dolgozik, hogy az iOS operációs rendszerbe integrált egészségügyi adatgyűjtő alkalmazást diagnosztikai eszközzé változtassa át. Cooknak meggyőződése, hogy az olyan készülékek, mint az Apple Watch még az élete során alkalmassá válnak a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a rák felismerésére. A program támogatja a táplálkozás dokumentálását is.

A konszern az egészségügyi piac felé kacsingatva végzi a fejlesztéseket, mely összemérhetetlenül nagyobb, mint az okostelefon-üzletág. Palo Altóban egy külön csapat dolgozik a legszigorúbb titoktartás mellett olyan szenzorok megalkotásán, amelyek segítségével könnyebbé válhat a cukorbetegség kezelése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #1
    Ez egyébként nem hülyeség, de már előre látom a vadhajtásait...
    Kiváló lesz pl. biztosítók számára, akik majd arra hivatkozva nem térítik meg az orvosi költségeket, hogy a user nem tartotta be a szerződésben vállalt tápanyagbeviteli limitet, tehát nem élt egészségesen, tehát dögöljön meg.
    De ez csak egyetlen scenario, lesz itt még jópár más is...Majd idővel...