Berta Sándor

Hosszú távon csak újrafeldolgozott anyagokat használna az Apple

Örülhetnek az afrikai kobaltbányákban dolgozó gyerekmunkások, a kaliforniai konszern teljesen lemondana az új nyersanyagok felhasználásáról.

Az Apple nyilvánosságra hozta az aktuális környezetvédelmi jelentését, amelyből kiderült, hogy a társaság hosszú távú célként tűzte ki maga elé, hogy a gyártási folyamatai során teljesen függetlenítse magát az új nyersanyagok alkalmazásától. A vállalat ugyanakkor konkrét időpontot nem tűzött ki a váltásra. Az Apple stratégiája az, hogy a zárt szállítóláncon belül a termékeket kizárólag megújuló energiaforrásokból vagy újrahasznosított anyagokból készítsék el. Mindez közel sem lehetetlen célkitűzés, mert az Apple évek óta egyike a világ legzöldebb IT-cégeinek. A Greenpeace legutóbbi, idén januári jelentésében a lista első helyén az Apple szerepelt, amely jelenleg az áramszükséglete 83 százalékát fedezi megújuló energiákból.

Az Apple az első olyan technológiai vállalkozás, amely egy ilyen célt tűzött ki maga elé, még ha nem is jelölt ki konkrét időpontot a váltás megvalósítására. A környezetvédők egy ideje elsősorban a rendkívül gyorsan növekedő okostelefon-ipart támadták amiatt, mert az ügyfeleket rendszeresen rövid idő után új készülékek vásárlására ösztönzi. Az elektronikai eszközökben olyan ásványokat és ritkaföldfémeket használnak fel a gyártók, amelyeket részben veszélyes körülmények között bányásznak ki. Ugyan az Apple és más nagy gyártók korábban kötelezték magukat arra, hogy csak megfelelően gyártott alapanyagokat alkalmaznak, de a nyersanyagok útja még mindig nehezen követhető nyomon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Myers #10
  További rossz hír nekik, hogy ebben az évszázadban Kína fogja kirabolni őket.
 • asgh #9
  A kizsákmányolás utóhatásait pár generáció alatt ki tudná heverni a lakosság.
  A gond az, hogy ezek az államok a gatyájukig eladósodtak a nyugati bankoknak és az IMF-nek.
  Kevesen tudják pl. hogy a Live-aid koncertekből befolyó pénz a segélyezett országok alig egy heti (!) kamatterheit fedezte csak. Azaz a hülye nyugati entelektüel szétcsapatja magát egy koncerten és azzal a mámorító tudattal tér haza, hogy ezzel is jól megmentett egy afrikai gyereket az éhhaláltól, közben meg a pénze másnapra már egy nyugati bankban landol.
  Nem azon kell tehát aggódni, hogy egyes országokat leraboltak, mert az a történelem során sokszor megesett már és minden ország képes volt felállni belőle, hanem hogy a rablás a mai napig töretlenül folytatódik.
 • professional #8
  Nyugiiiii...nemsokára megindulnak mindannyian és visszavesznek mindent! "Afrika lakosságnövekedésének nagy részéért csupán néhány ország lesz felelős, a legnagyobb kihívások itt várhatóak: ezek elsősorban Nigéria, Uganda, Etiópia, a Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) és Tanzánia. Különösen szembetűnő Nigéria lakosságának a növekedése, amely a századfordulóra az 1 milliárd közelében fog járni. Az ország már 2050-re a világ harmadik legnépesebb állama lesz India és Kína mögött, 2100-ra a világ tíz legnépesebb állama közül öt afrikai lesz, a húsz legnépesebb államból pedig 11." :D
  Utoljára szerkesztette: professional, 2017.04.25. 15:40:44
 • M2 #7
  A rablásnak pont az a lényege, hogy nem adod vissza, pláne nem kamatostól.
 • Akva #6
  "Tehát, ha kizsákmányoljuk Afrikát, akkor az a baj, ha nem, akkor meg az a baj? "

  Igen, mert AKKOR hagyjuk abba a kizsákmányolást, amikor már tönkretettük őket. Most már kamatostól vissza is kéne adni nekik az elrabolt értékeket, amelyek közül legfontosabb a környezet, aztán az élni tudás egykori ismeretei. Mert EZT is elvettük tőlük, amikor azt a hülyeséget adtuk be nekik, hogy a kapitalizmus majd ad nekik munkát, amiből JÓL megélhetnek.
 • M2 #5
  Tehát, ha kizsákmányoljuk Afrikát, akkor az a baj, ha nem, akkor meg az a baj?
 • tigeroo #4
  igen, ezt undorító dolog szépíteni. nemrég az amerikai mcdonalds kommunikálta melldöngetve twitteren ,hogy mostmár a legtöbb éttermében a marhasús friss húsból lesz és nem mirelitből. a wendy's egyből beoltotta őket, hogy még mindig vannak olyan helyei és kajái, amiben mirelit hús van? :O
 • Sir Cryalot #3
  szektás a szektásnak nem vájja ki
 • Candi #2
  Hát igen, szegény afrikai kobaltbányász gyerekeknek ezzel nagyban segítenek majd. Most már nem 27 éves korában fog elhullani tüdőrákban a szegény afrikai kisgyerek, hanem 2 éves korában az éhhalál végez majd vele.
  Végül is, Európa szempontjából valahol ez is egy fajta segítség.
 • prometheus13 #1
  Ez nagyon jó hír, jó, hogy vannak olyanok, mint a Greenpeace, akik rá tudnak hatni ezekre a cégekre!