Berta Sándor

Ilyen világra számít 2075-ben Steve Wozniak

Az Apple társalapítója szívesen alkot véleményt a napjainkban zajló trendekről. Most átfogó előrejelzésekbe bocsátkozott.

Wozniak "Az emberiség jövője, merre leszünk 2075-ben?" című konferencián kifejtette a véleményét arról, hogy szerinte milyen lesz a világ a jövőben. A háromnapos gyűlésen a popkultúra és a technológia kapcsolódásáról beszélgetnek. A vendégek között volt a Star Trek kapitánya, William Shatner vagy Buzz Aldrin korábbi űrhajós is. Steve Wozniak nem igazán aggódott napjaink IT-óriásai miatt, és többek között utalt az Apple pénztartalékára, amely már több mint 246 milliárd dollár. Emiatt úgy véli, hogy a társaság bármilyen területen meg tud jelenni, és nevetséges lenne azt gondolni, hogy 2075-ben már nem fog létezni. De ugyanez igaz a Google és a Facebook esetében is.

Wozniak szerint az emberiség a klímaváltozás ellenére a következő 58 évben meg fogja oldani a lakhatási problémáit. Sokan a sivatagokban kupolák által védett városokban élnek majd, mert a hatalmas területek ideálisak a zöldmezős várostervezéshez, a környezetet pedig különleges ruhák segítségével deríthetik fel a lakók. A mesterséges intelligencia 2075-re mindennapos lesz és immár nem csupán a mobiltelefonokra vagy a hangszórókra fog korlátozódni. Az emberek bármely okos falfelületet felhasználhatnak majd kommunikációra, vásárlásra vagy szórakozásra. Az egészségügyi eszközök lehetővé fogják tenni az öndiagnózist és a receptek kiállítását orvosi vizsgálatok nélkül is.

Álmodozása szerint 2075-re már elkészül a Marson lévő kolónia és amíg a Föld elsősorban élettér lesz, addig a Marsot a nehézipar használja majd. Annak is lesz esélye, hogy a következő fél évszázadban sikerül kommunikálnunk a földönkívüliekkel, de ezzel kapcsolatban Wozniak nem táplált túl nagy reményeket, erre véleménye szerint nem sok befolyásunk van, inkább csak a véletlen műve lehet. Azzal persze az Apple társalapítója is tisztában van, hogy semmi garancia sincs a prognózisai beteljesedésére és példaként az hozta fel, hogy egy évtizeddel ezelőtt ki gondolt volna az Uber megjelenésére és felemelkedésére.

Az üzletember 2015 júniusában rámutatott: a kérdés nem az, hogy a robotok átveszik-e az emberek helyét a munkában, hanem az, hogy mikor. A robotok intelligensebbek lesznek nálunk, az emberek pedig csupán családi háziállatok akarnak lenni, amelyekkel mindenki foglalkozik. Ez a korszak azonban nem most jön majd el, hanem több száz esztendő múlva. Addigra a robotok és a mesterséges intelligencia számára is világossá fog válni, hogy meg kell őrizniük a természetet és az emberek a természet részét képezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #26
  Tévedés. A letelepedés tette lehetővé a növény termesztést, nem pedig fordítva.
 • M2 #25
  "ELŐBB TÁRSADALMI FEJLŐDÉS, ÉS UTÁNA TECHNIKAI FEJLŐDÉS."

  Nincs ilyen szabály. Miért is lenne?
  Van amikor a társadalmi fejlődés hoz technikai fejlődést, van amikor meg fordítva, a technikai fejlődés okoz társadalmi fejlődést. Utóbbira vegyük csak a legegyszerűbbeket: az állatok háziasítása és a növények termesztése okozta a letelepedést, ami később a nagyobb falvak majd városok kialakulását eredményezi.
  Utoljára szerkesztette: M2, 2017.04.26. 08:48:32
 • ostoros #24
  Mert nem gondolsz bele. Ott volt a technikai fejlődés lehetősége, hiszen tudományosan messze a középkor embere előtt jártak, még sem történt semmi. Mert a társadalom nem volt vevő rá. Ezzel szemben alig ötszáz évvel Róma bukása után olyan technikai újítások jelentek meg, amelyek korábban egyszerűen nem voltak. Nem azért nem volt vízimalom, mert nem ismerték. Hanem mert nem volt elég fejlett a társadalom.
  ELŐBB TÁRSADALMI FEJLŐDÉS, ÉS UTÁNA TECHNIKAI FEJLŐDÉS.
 • M2 #23
  De.
 • ostoros #22
  Nem.
 • M2 #21
  Tehát nem volt technológia fejlődés és a népesség növekedése és a társadalmi fejlődés is megrekedt egy adott (a mai viszonyokhoz képest alacsony) szinten. Ez pont engem igazol.
  Utoljára szerkesztette: M2, 2017.04.24. 09:20:08
 • ostoros #20
  Nincs így. Elég Rómára gondolni. Ismerték a gőz erejét, mégsem történt semmi. Mert a társadalmi helyzet nem volt alkalmas a technikai fejlődésre. Még vízimalmaik sem nagyon voltak, mert a rabszolgamunka annyira elterjedt volt.
 • zola2000 #19
  Ha kínára gondolsz, az mindig is nagyon erős-fejlett birodalom volt, csak annyi történt, hogy az ipari forradalom idején egy időre lemaradt.
 • NEXUS6 #18
  Annyira nem ismerem, konkrétan mire gondolsz?
  Arra, hogy a vezető birodalmak egyszer elveszítik ezt a pozíciójukat és ez jelentős átrendeződést jelent? Ezt sokan sokszor mondták. Mondjuk pl a Biblia is. Akkor született amikor a Római birodalom még erős volt, de a követők figyelmét arra irányította, hogy milyen lesz, amikor összeomlik. És nem bejött!? :)
  Akár a nácizmust nézzük annak az ideológiának is az az alapja, hogy a nyugatnak fel kell készülnie arra, amikor a kelet magához tér és gyorsan felemelkedik a legfontosabb erőforrásra támaszkodva, a hatalmas népességre. Woááá, hát ez is bejött! Pedig a sárgaveszedelem eszméjét csak átvették a korábbi gyarmattartóktól, akik fel voltak háborodva, amikor a megszállt keleti népek néha fellázadtak.

  Ahogy nézem mostanában ő is rászállt Trump-ra (A zantikriszttus!) és a globális-liberális világ végét vizionálta, ami az ő értelmezésében is A Világvégével egyenlő. Azóta kiderült, hogy Trump ugyan úgy vérbeli politikus, mint az elődei, akár jobban odacsap az oroszoknak is (lásd Szíria), mint tette azt Obama az utóbbi években, és nem hülye hogy szó szerint betartsa minden választási ígéretét.
  XD
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.04.22. 10:20:31
 • HyBrIDNyLA #17
  Szerintem hatalmas háborúk, nélkülözés, éhinség és szenvedés vár az emberiségre. 1-2 éven belül újabb válság várható, ennek előszele már a levegőben van. Nouriel Roubini (közgáz prof.) írásait érdemes olvasni. Nekem etalon a szaki.