Berta Sándor

Egészségügyi szenzorokon dolgozik az Apple

Sajtóértesülés alapján a konszern az egészségügyi piac felé kacsingatva végzi a fejlesztéseket, mely összemérhetetlenül nagyobb, mint az okostelefon-üzletág.

A CNBC arról számolt be, hogy Palo Altóban egy külön csapat dolgozik a legszigorúbb titoktartás mellett olyan szenzorok megalkotásán, amelyek segítségével könnyebbé válhat a cukorbetegség kezelése. Amennyiben az erőfeszítéseket siker koronázza, úgy több millió cukorbeteg életét lehet majd megkönnyíteni. Az Apple csoportja 30 biotechnikusból áll és a fő feladatuk olyan szenzor kifejlesztése, amely a bőrön keresztül tudja mérni a vércukorszintet anélkül, hogy szükség lenne hagyományos vércukorszint-mérő használatára. Az új megoldás később integrálható lesz akár egy karkötőbe vagy az Apple Watch okosórába is.

Az Apple immár öt éve foglalkozik a technikával, a kijelölt csoport azonban csak egy esztendővel ezelőtt kezdte el a munkát. A terveket korábban Steve Jobs is támogatta. Terrance Gregg szakértő, a DexCom vezetője néhány éve azt nyilatkozta, hogy a fejlesztés több százmillió vagy akár egymilliárd dollárba is kerülhet. A pénz ugyanakkor a rendkívül jó gazdasági helyzetben lévő Apple számára aligha lehet akadály. Ráadásul siker esetén bőven megtérülne a befektetett összeg, hiszen az Apple termékeit megvásárolnák a cukorbetegek.

Tim Cook, az Apple első embere tavaly augusztusban azt fejtegette, hogy stratégiájuk az élet minden területén segíteni a felhasználóknak függetlenül attól, hogy azok a szobájukban ülnek és szeretnének hatékonyabban dolgozni az asztali számítógépükkel, vagy az okostelefonjukat használják egy autóban ülve. Ezért először az egészség, majd a wellness területét vizsgálták meg, ami oda vezetett, hogy közelebbről foglalkoztak a fejlesztéssel, ami elvezette őket a betegellátáshoz.

A társaság nem csupán hobbinak tekinti az ilyen jellegű fejlesztéseket. A legtöbb mostani megoldást - függetlenül attól, hogy a gyógyszeripar termékeiről van-e szó vagy sem - csupán azért alkotják meg, hogy a betegbiztosítók visszajelzésekhez jussanak és nem azért, hogy a betegeken segítsenek. Amennyiben az előbbi dolgot figyelmen kívül hagyja az Apple - és ők ezt megtehetik -, akkor olyat hozhatnak létre, amely mellett még az okostelefon-piac is eltörpülhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #4
    + vérnyomás (nekem van vérnyomást is mérő okos karkötőm)
    + koleszterin
    + triglicerin
    + vas
    + TSH
    + hasonlók.
    Szerintem „egyszerűbb” lenne bejuttatni valami kis szondát a szervezetbe, amely közvetlenül a véráramból venne mintát, majd küldené ki az adatokat egy okos karkötőre stb. Az egyszerűbbet azért tettem idézőjelbe, mert most nem 1×ű. :-)
  • Csaba161 #3
    Mi is foglalkoztunk ilyesmivel, a bőr állapotából bizonyos cukorbetegségek esetében lehet a bajra következtetni, de a vércukorszint egzakt mérésére nem. A megfelelő technikák az infravörös ATR-spektroszkópia vagy a lézer-Raman spektroszkópia, de már ezek is igen drága (relatíve), bár kicsiny berendezések lehetnek (a kicsi - 1 literes kocka - 20millió Ft, a nagy 100millió). Még drágább és igen nagy és bonyolult berendezésekkel viszont egzaktul mérhető lenne (ICP-MS, GC-MS stb.), amivel az izzadságból következtetni lehetne a vércukor szintre, de ezek ugye igen nagy műszerek.
    Szóval a nem invazív berendezés vagy nagy és nagyon drága, de pontos; vagy kicsi és drága, de pontatlan.
  • M2 #2
    Szerintem ezt nem az órába fogják belerakni, hanem egy jó drága órapántba.
    Erre számítok:
    - alap Apple Watch 150 ezer forint,
    - vércukorszintmérős óraszíj hozzá újabb 150 ezer forint.

    Azt kizártnak tartom, hogy egy ilyen drága fejlesztést az olcsó alapmodelbe berakjanak, illetve max 1-2 évvel később.
  • esemve #1
    Hát mint cukorbetegnek, asszem nekem azonnali vétel lenne (bár nem tudom miből... :D). Évek óta várom, hogy végre a cukrot is mérjék ezek az eszközök