Gyurkity Péter

A kettős rendszerekben is lehetnek kőzetbolygók

Törmelékre utaló nyomokat találtak egy ilyen rendszerben, így megvan az áhított bizonyíték.

Az űrkutatással, azon belül is az exobolygókkal kapcsolatos beszámolókban visszatérő témának számít az úgynevezett tatuini rendszerek létezése, ami a Csillagok Háborúján felnövekedett generáció esetében nem túl meglepő. A szakemberek eddig nem tartották valószínűnek a kőzetbolygók kialakulását ezen rendszerekben, most azonban törmelékre bukkantak.

A University College of London többek között európai pénzekből támogatott projektjének eredményeit a napokban közölték a Nature Astronomy oldalán, ebből pedig kiderül, hogy valóban érdekes eredményről számolhattak be. A kutatók a tőlünk mintegy 1000 fényévre található SDSS 1557 rendszert vették szemügyre, először annak korábban is ismert fehér törpéjét véve górcső alá. Hamarosan kiderült, hogy ezt egy barna törpe kíséri, amely nem érte el a szükséges tömeget ahhoz, hogy belsejében stabil hidrogén-hélium magfúzió jöjjön létre (tömege ugyanis 60 Jupiternek felel meg, ami elmarad a nagyjából 80 Jupiterként leírható alsó határtól).

Az anyag készítői leszögezték, hogy nem kőzetbolygókat figyeltek itt meg, hanem záporozó anyagra utaló jeleket, ami viszont felveti az ilyen égitestek jelenlétének lehetőségét – eddig az ilyen kettős rendszerekben kizárólag gázóriásokat találtak, ami a csillagászok szerint azzal magyarázható, hogy a két csillag erős hatása nem teszi lehetővé a kőzetbolygók kialakulását. A saját rendszerünkben található aszteroida-övhöz némileg hasonlító óriási gyűrű detektálása jóval egyszerűbb, mint az itt meglévő esetleges kőzetbolygók megtalálása, ennek jelenléte azonban nagy meglepetés volt. A barna törpét egyébként éppen ez rejtette el a kíváncsi szemek elől, amíg a megfelelő műszerrel meg nem vizsgálták a rendszert és rá nem jöttek arra, hogy a fehér törpére egy gyengébb gravitációs erő hat.

A csapat a Chilében található Gemini Observatory South és az európai VLT-teleszkópot használta fel a munka során, a következő lépés azonban a Hubble bevetésével történik majd, hogy megerősítsék a törmelék kőzet jellegét, kizárva ezzel a jéggel kapcsolatos felvetéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Szefmester #9
  Én is simán elképzelhetőnek tartom. Ha a jupiter nagyobb lenne akkor barna törpe is lehetne akár. Megfelelő távolságra keringve békén hagyja a központi csillag közeli bolygóit, és lehet saját maga körül is lett volna egy kósza merkúr méretű.

  Ha akkora tömege lenne ami már rángatja a csillagát egy közös tömegközéppont körül akkor valóban elég bajosan maradna fenn bármi is ott.
 • fonak #8
  Persze hogy lehetnek, láttuk a Star Warsban. :)
 • overseer-7 #7
  egy dolog stabil csak a világban.. az állandó változás
 • NEXUS6 #6
  Szerintem a cikkben annak a szemléletnek a változása érhető tetten, amely mondhatni évszázadokig a csillagok bolygó-rendszereinek kialakulását, jellemzőit írta le.

  Az utóbbi évtizedek exobolygó kutatás eredményei alaposan felfordították a korábbi a Naprendszer jellemzőin alapuló tök egyszerű, mondhatni unalmas modellt. A forró jupiterek, rahedli kisebb bolygó (lásd legutóbbi hetes rendszerről szóló hír) tök új megvilágításba helyezik a dolgokat. Úgy tűnik sokkal kevesebb a korlát, a szabály, mint amit korábban feltételeztek.

  Másrészt amit látunk az egy pillanatnyi állapot, egy naprendszer most nem úgy néz ki valszeg, mint pár millió/milliárd év múlva.

  Ha valaki látja a Naprendszert a Föld és a Theia összeütközése előtt mit gondolt volna? De hogy alakult ki a Vénusz, vagy az Uránusz még hihetetlenebb forgása. Jelenleg ilyenekre nincs pontos válasz. És talán nem is lesz.

  Szóval, ha most látunk valamit, az nem azt jelenti, hogy az egy stabil bolygó pálya.
 • gforce9 #5
  Na ezzel meg is válaszoltad, hogy miért kételkedtek eddig és a jelenlegi felfedezés sem bizonyítja mindent kétség nélkül egyértelműen, hogy lehetséges. A gravitációs instabilitás öszze vissza terelgeti a bolygókat ha egyáltalán ki tudnak alakulni. Nagyon nem olyanok a körülmények, mint egy egy csillaggal rendelkező rendszernél hogy van egy sima kör-ellipszis pálya mindenkinek ahol elvan nyugiban. Főleg akkor bonyolodik a rendszer, ha esetleg van olyan bolygó ami csak az egyik körül kering meg van olyan ami a kettősrendszer körül kering. Mindenesetre a bolygópályák modellezése szép kis feladat lenne egy ilyen rendszerben. :) Gyanítom a legtöbb esetben az jönne ki, hogy X idő múlva a bolygókat vagy kihajítja a rendszer vagy egymás pályájára löki esetleg a csillagok elnyelik őket. De nincs szuperszámítógépem és tudásom, hogy modellezzem :) Képlet meg nincs rá legjobb tudomásom szerint.
  Utoljára szerkesztette: gforce9, 2017.03.04. 08:06:34
 • overseer-7 #4
  szerintem..
 • overseer-7 #3
  A kettős rendszerben is kell legyen egy tömegközéppont ami körül az egész rendszer táncol.

  A baj csak akkor van, ha a két csillag tömege nagyon hasonló.. és közel vannak egymáshoz.

  Ha a központi csillag nagy tömegű.. és van egy távol lévő kistestvére.. ami mondjuk egy kis vörös törpe.. sok vizet nem fog bekavarni a kőzetbolygóknak.. még védi is őket.

  Ha viszont két nagy tömegű csillag van amik viszonylag közel egymáshoz.. egy instabil közös pont körül táncolnak.. idő kérdése csak és szépen kihajigálja a bolygókat a csillag a környezetéből a vadul váltakozó gyorsulások miatt.. amiért állandóan változik a rendszer közös tömegközéppontja..
 • gforce9 #2
  Ugye az az apró különbség nem szúrt szemet, hogy a naprendszer bolygói nem kettőscsillagrendszer körül keringenek? Amúgy ja igazad van a Jupiter meg a Nap az pont olyan mint egy kettősrendszer, azt a hangyányi különbséget leszámítva, hogy nem kettősrendszer.....

  szarkazmus off
 • overseer-7 #1
  mért ne lehetnének.. nincs semmi akadálya.

  itt is van egy nagy jupiter. az már majdnem olyan mint egy 2. csillag a rendszerben..
  és csak jót tesz nekünk.. a naprendszer kukás takarítója