Gyurkity Péter

Lakható exobolygók lehetnek a közelünkben 

Két közeli jelölt légkörének vizsgálata után még erősebb a csillagászok gyanúja.

Csillagászok egy nemzetközi csoportja még május elején jelentette be, hogy három ígéretes jelöltet találtak a TRAPPIST-1 névre keresztelt csillag körül, amelyek akár lakhatóak is lehetnek. Míg a csillag meglehetősen halvány és alig haladja meg a Jupiter méretét, három felfedezett kísérője közül kettő szilárd felszínnel rendelkezik.

Az MIT oldalán a napokban közzétett újabb bejelentés már a Hubble űrteleszkóppal elvégzett újabb megfigyelés eredményeire épül. Eszerint a két ígéretes exobolygó (amelyek alig néhány perces eltéréssel haladtak el csillagjuk előtt) nem a Neptunuszhoz hasonló sűrű atmoszférával rendelkezik, vagyis a lehetséges tartomány immár a Vénusz és a Mars közé esik, tehát azt sikerült kizárni, hogy a TRAPPIST-1b és a TRAPPIST-1c mini gázóriás lenne. A tőlünk mindössze 40 fényévre lévő halvány csillaghoz ugyan nagyon közel helyezkednek el, azt alig 1,5 és 2,4 nap alatt kerülik meg, megfelelő paraméterek esetén azonban még így is lakhatóak lehetnek.

E két belső bolygó pályája nyújtott alkalmat arra, hogy most először végezzenek spektroszkópiai megfigyelést az egyébként ritka dupla áthaladás során, választ kapva a hullámhossz-változás mértékével kapcsolatos kérdésekre. Ezt egy igencsak szűk tartományban határozták meg, ami sűrű légkör jelenlétére utal, vagyis már csak azt kell kideríteni, hogy ez vajon a ritkás marsi vagy a jóval kompaktabb vénuszi légkörhöz áll-e közelebb. Az sem mindegy, hogy túlnyomórészt szén-dioxidról, netán nitrogénről és oxigénről beszélhetünk, bár a csillag közelsége és az onnan érkező erős sugárzás miatt az életnek jóval nehezebb dolga lehet az ilyen bolygókon.

Ezen részleteket a Hubble révén folytatódó további megfigyelésekkel, valamint a 2018-ban elstartoló James Webb űrteleszkóp munkába állításával deríthetjük majd ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Irasidus #8
  Sok scifit nézel, de sajnos nem biztos, hogy valaha is képesek leszünk oda eljutni. Erre nem lehet alapozni. Nem az a _kutatások_ célja, amit voltál szíves "érdemes foglakozásra" degradálni... A megismerés a cél, a 40 fényév meg a csillagászatban rövid táv, de nem azért mert el tudnánk odáig menni. Gondolom azt tudod, hogy nem azért keresnek lakható bolygót, hogy mi odamenjünk lakni, hanem kíváncsiak, hogy laknak-e ott. Ez lenne nagy áttörés.
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.07.24. 09:53:28
 • Palinko #7
  azért érdemes foglalkozni, mert ha már lesz valamilyen lehetőségünk valamit oda eljuttatni akkor már késő lenne elkezdeni, a többit Archenemy kommenttárs leírta.
 • Archenemy #6
  Ember, ha te tényleg tudományos munkával foglalkozol, ne csinálj már ekkora érvelési hibákat...
  http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

  Nem azt mondta, hogy ne kutassuk, ne foglalkozzunk vele, stb, hanem hogy megmosolyogtató, hogy "csak" 40 fényévnyire van, mikor 1 fénypercnyire se jutott még ember.

  Utoljára szerkesztette: Archenemy, 2016.07.23. 14:05:27
 • Irasidus #5
  Tehát, ha nem jutunk el egy lakható bolygóig, akkor ne is kutassuk, ne is foglalkozzunk vele, ne is akarjuk tudni, hogy van vagy nincs? Érdekes...
 • T0nk #4
  Remek lehetőség, hogy megoldj egy problémát! Hajrá!
 • Palinko #3
  a Marsig sem jutottunk el emberrel, ilyen viszonylatban elég megmosolyogtató a "tőlünk mindössze 40 fényévre" kijelentés
 • Prof William #2
  Nem baj. Ha kiderül hogy a két bolygó lakható majd elküldjük őket oda. :)
 • NEXUS6 #1
  Afrikában meg éheznek!