9
  • Szefmester
    #9
    Én is simán elképzelhetőnek tartom. Ha a jupiter nagyobb lenne akkor barna törpe is lehetne akár. Megfelelő távolságra keringve békén hagyja a központi csillag közeli bolygóit, és lehet saját maga körül is lett volna egy kósza merkúr méretű.

    Ha akkora tömege lenne ami már rángatja a csillagát egy közös tömegközéppont körül akkor valóban elég bajosan maradna fenn bármi is ott.
  • fonak
    #8
    Persze hogy lehetnek, láttuk a Star Warsban. :)
  • overseer-7
    #7
    egy dolog stabil csak a világban.. az állandó változás
  • NEXUS6
    #6
    Szerintem a cikkben annak a szemléletnek a változása érhető tetten, amely mondhatni évszázadokig a csillagok bolygó-rendszereinek kialakulását, jellemzőit írta le.

    Az utóbbi évtizedek exobolygó kutatás eredményei alaposan felfordították a korábbi a Naprendszer jellemzőin alapuló tök egyszerű, mondhatni unalmas modellt. A forró jupiterek, rahedli kisebb bolygó (lásd legutóbbi hetes rendszerről szóló hír) tök új megvilágításba helyezik a dolgokat. Úgy tűnik sokkal kevesebb a korlát, a szabály, mint amit korábban feltételeztek.

    Másrészt amit látunk az egy pillanatnyi állapot, egy naprendszer most nem úgy néz ki valszeg, mint pár millió/milliárd év múlva.

    Ha valaki látja a Naprendszert a Föld és a Theia összeütközése előtt mit gondolt volna? De hogy alakult ki a Vénusz, vagy az Uránusz még hihetetlenebb forgása. Jelenleg ilyenekre nincs pontos válasz. És talán nem is lesz.

    Szóval, ha most látunk valamit, az nem azt jelenti, hogy az egy stabil bolygó pálya.
  • gforce9
    #5
    Na ezzel meg is válaszoltad, hogy miért kételkedtek eddig és a jelenlegi felfedezés sem bizonyítja mindent kétség nélkül egyértelműen, hogy lehetséges. A gravitációs instabilitás öszze vissza terelgeti a bolygókat ha egyáltalán ki tudnak alakulni. Nagyon nem olyanok a körülmények, mint egy egy csillaggal rendelkező rendszernél hogy van egy sima kör-ellipszis pálya mindenkinek ahol elvan nyugiban. Főleg akkor bonyolodik a rendszer, ha esetleg van olyan bolygó ami csak az egyik körül kering meg van olyan ami a kettősrendszer körül kering. Mindenesetre a bolygópályák modellezése szép kis feladat lenne egy ilyen rendszerben. :) Gyanítom a legtöbb esetben az jönne ki, hogy X idő múlva a bolygókat vagy kihajítja a rendszer vagy egymás pályájára löki esetleg a csillagok elnyelik őket. De nincs szuperszámítógépem és tudásom, hogy modellezzem :) Képlet meg nincs rá legjobb tudomásom szerint.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2017.03.04. 08:06:34
  • overseer-7
    #4
    szerintem..
  • overseer-7
    #3
    A kettős rendszerben is kell legyen egy tömegközéppont ami körül az egész rendszer táncol.

    A baj csak akkor van, ha a két csillag tömege nagyon hasonló.. és közel vannak egymáshoz.

    Ha a központi csillag nagy tömegű.. és van egy távol lévő kistestvére.. ami mondjuk egy kis vörös törpe.. sok vizet nem fog bekavarni a kőzetbolygóknak.. még védi is őket.

    Ha viszont két nagy tömegű csillag van amik viszonylag közel egymáshoz.. egy instabil közös pont körül táncolnak.. idő kérdése csak és szépen kihajigálja a bolygókat a csillag a környezetéből a vadul váltakozó gyorsulások miatt.. amiért állandóan változik a rendszer közös tömegközéppontja..
  • gforce9
    #2
    Ugye az az apró különbség nem szúrt szemet, hogy a naprendszer bolygói nem kettőscsillagrendszer körül keringenek? Amúgy ja igazad van a Jupiter meg a Nap az pont olyan mint egy kettősrendszer, azt a hangyányi különbséget leszámítva, hogy nem kettősrendszer.....

    szarkazmus off
  • overseer-7
    #1
    mért ne lehetnének.. nincs semmi akadálya.

    itt is van egy nagy jupiter. az már majdnem olyan mint egy 2. csillag a rendszerben..
    és csak jót tesz nekünk.. a naprendszer kukás takarítója