Gyurkity Péter

Meghosszabbították a Curiosity küldetését 

Visszahozták a marsjárót a vészállapotból, újabb két évig kutakodhatunk a bolygón.

A Curiosity kapcsán legutóbb arról számoltunk be, hogy a NASA mérnökei szerint az eddig is rendkívül hasznosnak bizonyult eszköz a bolygó felszínén lévő esetleges folyékony víz felkutatásában is szerepet játszhat, a helyszíni vizsgálódást azonban több kilométeres távolságól kell majd elvégeznie, hogy megelőzzük a fertőzést. Most az eredeti küldetést hosszabbították meg, ehhez azonban vissza kellett hozni a marsjárót a vészmódból.

A NASA fejlesztése még a hónap elején kapcsolt az úgynevezett safe mode-ba, ami az irányítóközpontot teljesen váratlanul érte. Ez olyankor fordul elő, ha a fedélzeti számítógép valamilyen hibába fut, az újraindítás pedig nem mindig jó ötlet, hiszen könnyen előfordulhat, hogy ez sem sikerül, ennek esetén pedig végképp megszakadhat a kapcsolat a távoli eszközökkel. A Curiosity küldetése során ez a negyedik ilyen eset, az amerikai űrhivatal szakembereinek eddig mindig sikerült visszahozniuk a marsjárót, ezért most is igyekeztek megnyugtatni az érdeklődőket, hogy nincs minden veszve.

Az újabb hosszabbításról (amely immár sorrendben a második) még közvetlenül ezt megelőzően döntöttek, ennek értelmében október elejétől kezdve a marsjáró további két évig gyűjthet majd értékes adatokat. Az eredeti tervek szerint 2012 augusztusától mindössze két éven át állt volna rendelkezésünkre a szonda, a határidőt azonban két évre rá kitolták, a jelek szerint pedig nincs arról szó, hogy a Curiosity a közeljövőben használhatatlanná, esetleg értéktelenné válna, így mindenképpen érdemes végigfutni a további lehetőségeken. Amint sikerül kiküszöbölni a kamera és a főszámítógép adatfeldolgozó rendszerének összeakadását, folytatódhat az érdemi munka.

A problémát valószínűleg egy szoftverhiba okozta, mely a fotók kamera memóriájából a rover főmemóriájába másolásakor jöhet elő, ezt a jövőben igyekeznek elkerülni. A küldetés során elsősorban a régmúltban uralkodó állapotokat igyekeztek felmérni, számba véve az akkori jóval nedvesebb környezet nyújtotta lehetőségeket, ezt azonban nemrég a légkör egykori összetétele, valamint a már említett folyékony víz jelenlétének visszaigazolása egészíti ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • T0nk #4
    Feltehetően sík hülyék hozzá, valóban.
    https://www.youtube.com/watch?v=Ki_Af_o9Q9s
    Utoljára szerkesztette: T0nk, 2016.07.16. 14:15:01
  • Nyers #3
    "NASA=SHIT"

    vs

    A fenti cikkből idézem:
    "Az újabb hosszabbításról (amely immár sorrendben a második) még közvetlenül ezt megelőzően döntöttek, ennek értelmében október elejétől kezdve a marsjáró további két évig gyűjthet majd értékes adatokat. Az eredeti tervek szerint 2012 augusztusától mindössze két éven át állt volna rendelkezésünkre a szonda, a határidőt azonban két évre rá kitolták, a jelek szerint pedig nincs arról szó, hogy a Curiosity a közeljövőben használhatatlanná, esetleg értéktelenné válna, így mindenképpen érdemes végigfutni a további lehetőségeken. Amint sikerül kiküszöbölni a kamera és a főszámítógép adatfeldolgozó rendszerének összeakadását, folytatódhat az érdemi munka."

    Ilyenkor szövegértési problémák adódnak vagy nem értem.
  • jkedzs #2
    Bugs coming at us like in Starship Troopers~

    (https://youtu.be/VgvM7av1o1Q)
    CCP-re kellett volna bízni a szoftver írását. NASA=SHIT
  • 1Bady #1
    A szerkesztőnek jelezném, hogy a "safe mode" nem "vészállapotot", hanem inkább "biztonsági módot" jelent.
    Utoljára szerkesztette: 1Bady, 2016.07.12. 15:33:57