Berta Sándor

Az üzenetküldő szolgáltatások adatait is tárolnák Németországban

Az európai uniós tagállamban más jogi besorolás alá tartozhat majd a jövőben a WhatsApp, a Skype és a többi platform.

A német szövetségi tartományok képviselőit tömörítő Szövetségi Tanács (Bundesrat) kezdeményezte egy új szabályozás kidolgozását a korszerű kommunikációs szolgáltatások számára. Az ok rendkívül egyszerű: az olyan platformok, mint a WhatsApp vagy a Skype jelenleg nem tartoznak a távközlési adattárolás hatálya alá. Az elképzelések alapján a változtatás érintené az olyan üzenetküldő és a helyalapú szolgáltatásokat is, mint a Geocaching, az Ingress és a Foursquare.

Németországban már évek óta vita van az azonnali üzenetküldő szolgáltatások jogi besorolásáról. A Német Ügyvédek Egyesülete (DAV) már 2013 decemberében, amikor a Facebook felvásárolta a WhatsAppot, sürgette, hogy a levéltitok, a távközlési adattárolás, valamint más telekommunikációs és az adatvédelmi szabályok vonatkozzanak ezekre a platformokra is. A Bundesrat a mostani kezdeményezésével azt akarja elérni, hogy az ügyfelek védelme, a piaci szabályozás, a levéltitok és az adatvédelem az üzenetküldő szolgáltatásokra is érvényesek legyenek, emellett megváltoztatnák a nagy IT-konszernekre vonatkozó szabályozást is.

Ausztriában is célkeresztbe kerülhet a WhatsApp és a Skype, a komolyabb ügyekben ellenőriznék a két szolgáltatáson keresztül zajló kommunikációt. Az Amerikai Egyesült Államokban pedig a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) érdeklik a WhatsAppon keresztül küldött üzenetek. A platform a törekvésekre válaszul április elején titkosította az adatforgalmát, így csak az alkalmazást használó felek láthatják az elküldött üzeneteket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #1
    Szokásos macska-egér erőlködés.