Berta Sándor

Így kezelik adatainkat az IT-konszernek

Az internetaktivisták tapasztalatai meglehetősen elkeserítőek: egyik cég sem közli az adatgyűjtések részleteit.

A szakemberek az elmúlt két évben gyűjtötték az adatokat azzal kapcsolatban, hogy miként kezelik a felhasználók adatait a legnagyobb IT-társaságok. A Ranking Digital Rights projekt keretében többek között azt vizsgálták, hogy az adott cégek tiszteletben tartják-e magánszférát és biztosítják-e az ügyfelek véleménynyilvánítási jogát. Rebecca MacKinnon, az aktivisták egyike tömören összefoglalta az eredményeket: "Nincs nyertes".

A lista első helyén a Google végzett, amely a 100 lehetséges megszerezhető pontból 65-öt kapott. A 16 megvizsgált vállalat közül 10 még az 50 pontot sem érte el. A vizsgált cégek között volt a Google mellett a Facebook, a Microsoft, a Yahoo!, a Twitter, az AT&T, a Vodafone és az Orange. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a 16 társaság egyike sem tájékoztatja jelenleg a felhasználókat az őket érintő adatgyűjtések részleteiről, például, hogy miként valósul mindez meg, s az információkat hogyan használják fel, osztják meg másokkal és tárolják el.

A fejlődő országokból származó 7 társaság, köztük a Tencent, a Mail.ru, az América Movil, az MTN, a Bharti Airtel, az Axiata és az Etisalat 23 pontnál kevesebbet kapott. A projekt során minden terméket és szolgáltatást megvizsgáltak, így például a Facebook esetében górcső alá került a Whatsapp és az Instagram is. MacKinnon szerint most már a vállalatok tudják, hogy milyen dolgokon kell javítaniuk, ugyanakkor a tanulmány nem minősítés, csupán egy elsődleges teszt. Minden cég javíthat a helyzeten, anélkül, hogy a módosítások veszélyeztetnék az üzleti modelljét. A következő jelentésnél a vizsgált társaságok között lesz az Apple, az Amazon és a Samsung is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #2
    Nos ... legalább őszinték, nem nyomatnak egy buta hazugságot, hanem megmondják úgy kezeljük az adataitokat ahogy akarjuk.
  • Szefmester #1
    Ezen bárki meglepődik?