Berta Sándor

Ausztriában célkeresztbe kerülhet a WhatsApp és a Skype

A komolyabb ügyekben ellenőriznék a két szolgáltatáson keresztül zajló kommunikációt.

Ausztria a jövőben górcső alá veheti mind a WhatsApp, mind a Skype rendszerében folytatott beszélgetéseket, feltéve, ha azok terrorcselekményekhez vagy gyilkosságokhoz kötődnek. Arra már jelenleg is lehetősége van az osztrák rendőrségnek, hogy - bírói engedéllyel - a terrorizmussal és a gyilkosságokkal összefüggésben ellenőrizzen telefonbeszélgetéseket és titkosítatlan e-maileket, illetve chatbeszélgetéseket.

Az osztrák igazságügyi minisztérium megerősítette, hogy a kormánypártok képviselői - többek között Josef Ostermayer és Wolfgang Brandstetter miniszterek - már egyeztettek is a kérdésben. Abban ugyanakkor egyetértés van, hogy szükség van a rendőrség lehetőségeinek kibővítésére. Az új ellenőrzések minden olyan esetre vonatkoznának, amelynek a büntetési tétele meghaladja a 10 év börtönt. Részleteket ugyanakkor a szaktárca nem árult el.

Susanne Reindl-Krauskopf, az Osztrák Rendészeti Kutatóközpont vezetője azt hangsúlyozta, hogy a profi elkövetők napjainkban egyre többször titkosított csatornákon keresztül kommunikálnak és ezért Ausztriában is el kell gondolkodni azon, hogy engedélyezni kellene az ilyen hálózatok lehallgatását és ellenőrzését. Hozzátette, hogy a törvényalkotóknak mielőbb lépniük kellene ezzel kapcsolatban.

Az már korábban kiszivárgott, hogy az osztrák belügyminisztériumnak vannak olyan szakértői, akik képesek kikódolni a különböző szolgáltatások által használt titkosításokat. A legfontosabb tennivaló az illegális tartalmak eltávolítása a világhálóról, ami csak az internetes cégekkel szoros együttműködésben valósítható meg. Franciaország azt tervezi, hogy a terrorizmus elleni védekezésre hivatkozva a rendkívüli állapotok idején betiltanák a WLAN-hozzáféréseket, míg a The Onion Routert (TOR) teljesen betiltanák vagy blokkolnák a használatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TOR-rent #1
    "...míg a The Onion Routert (TOR) teljesen betiltanák vagy blokkolnák a használatát...."

    és tessék mondani sikerült már nekik betiltani a TOR-t ?