Balázs Richárd

Folyékony víz van a Marson

Jelenleg is megtalálható a folyékony sós víz a Marson, ami jelentősen megnövelhetné az élet létezésének esélyét a vörös bolygón, van azonban egy kis szépséghibája a történetnek.

A Mars rejtélyes sötét sávjait, az úgynevezett visszatérő lejtősávokat (angol rövidítése RSL), melyek időről-időre megjelennek a meredek, viszonylag meleg marsi lejtőkön, a sós folyékony víz hozza létre, állítja egy tanulmány. "A folyékony víz a földi élet egyik kulcs eleme" - nyilatkozott a tanulmány vezető szerzője, Lujendra Ojha, az atlantai Georgia Műszaki Egyetem kutatója, aki egyike volt az RSL-eket 2011-ben felfedező csapat tagjainak. "A folyékony víz marsi jelenléte ezáltal egy olyan környezetre utal, ami lakhatóbb, mint korábban gondoltuk"

Az RSL-ek a bolygó számos különböző területén jelen vannak, az egyenlítői régióktól egészen a középső földrajzi szélességi fokokig. A sávok többnyire 0,5-5 méter szélesek, melyek több száz méterre nyúlnak el a lankákon.

Az RSL-ek a melegebb időjárás következtében jelennek meg, a hőmérséklet csökkenésével pedig elhalványulnak. Mindez sok kutató fantáziáját megmozgatta már, ezek a jelek ugyanis folyékony vízre utaltak. Az új tanulmány, ami ma, szeptember 28-án jelent meg a Nature Geoscience szaklapban, határozottan alátámasztja a hipotézist.

Ojha és munkatársai négy különböző RSL lokációról gyűjtött adathalmazt vizsgáltak meg tüzetesen a Mars Reconnaisance Orbiter (MRO) műhold egyik műszerével, a CRISM-el. "A műszer alkalmazásával visszakövethetjük a felszíni anyagok ásványtani felépítését" - magyarázta Ojha. "Eredményeink szerint a legnagyobb RSL-ek észlelésének idején és helyén ugyancsak megtalálhatók a hidratált sók spektrális bizonyítékai"


A hidratált sók folyékony vízből csapódnak ki, ezért észlelésük különösen nagy áttörés, főleg annak fényében, hogy a CRISM nem is igazán alkalmas az észleléshez. Az RSL-hez kapcsolódó sók perklorátoknak, a Marson rendkívüli gyakori klórtartalmú anyagoknak tűnnek, amik lecsökkentik a víz fagyáspontját 0-ról -70 Celsius fokra, mondta Ojha, hozzátéve, hogy ez nagymértékben növeli a sós víz stabilitását a Marson.

A perklorátok képesek felszívni a légköri vizet, az azonban nem tisztázott, hogy a Mars légköre, a felszíni, vagy felszín közeli jég olvadása, esetleg a helyi víztárolók kiürülése lehet-e a forrás. "Elképzelhető, hogy a Mars különböző területein kialakuló RSL-ek különböző mechanizmusokon keresztül jönnek létre" - írja a tanulmány.

A NASA Curiosity marsjárója, valamint több űrszonda is bizonyította, hogy évmilliárdokkal ezelőtt a vörös bolygó viszonylag meleg és nedves világ volt, ami támogathatta az élet primitív formáit. A bolygó ma rendkívül hideg és száraz, ezért is okozott annyi izgalmat az RSL-ek felfedezése az elmúlt négy évben. A perklorátok azonban nem jelentenek túl sok jót az életre nézve. "Amennyiben az RSL-ek perkloráttal telítettek, az általunk ismert élet nem képes fennmaradni" - összegzett Ojha.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nos #72
    Azért egy ilyen eseménynél sok dolog játszik. Nem csak az adott időjárás a meghatározó, de a légkörbe kerülő radioaktív elemek típusa is. Sok kikerülő szennyező felezési ideje csernobilnál csak pár nap volt, de pl a cezium137, ami mindenféle atomerőműben és atombombáknál keletkezik 30 ÉVes felezési idejű. Csernobil és Fukusima közelében ez jelenleg a fő probléma, viszont ami távolabbra eljutott az már kellően szétterült ahhoz, hogy ne okozzon komoly plusszt a háttérsugárzásban. Szerencsére a földi körülmények között a Csernobil környékiek egész stabilan egy helyben maradtak, és Fukusimánál is ez a helyzet. A csapadékkal beszivárogtak a talajba, és a Földön eleve nagyobb az átlagos szemcseméret, amihez kapcsolódhat a szennyező atom, molekula. Tartok tőle, hogy a Marson csapadék híján nem lehetne ilyen szinten lokalizálni a problémát, szóval ott valószínűleg előbb-utóbb a közelben kiülepedett szennyezést is elfujná a szél, hisz jelenleg nincs olyan folyamat a felszínen, ami tömegesen tudná a szennyeződést a felszínről a mélyebb rétegekbe juttatni. Ha jól tudom.
  • ostoros #71
    Trollolololol.
  • Irasidus #70
    "Akkor ott azt úgy értettem, hogy mire nagyon messzire jutna, addigra nagy része radioaktívan lebomlik. "

    Valóban ezt mondtad, de ezt semmivel nem sikerült alátámasztani.
  • ostoros #69
    Leírtam, korábban, hogy megbántam, hogy nem részleteztem azt a mondatot, mert így a TROLLOK bele tudnak kötni.
    Akkor ott azt úgy értettem, hogy mire nagyon messzire jutna, addigra nagy része radioaktívan lebomlik.
  • gforce9 #68
    Felesleges a vita. Rákerestem a szelekre a porviharokra, vannak porviharok a szemcséket magasba is emeli ahol erősebb a szél. Azon lehet vitatkozni, hogy épp mekkora szemcseméret hogyan terjed ott és hogyan a földön. Nyilván nem pont ugyanúgy. Van ami gyorsabban van ami lassabban. De az alapállításod nem igaz, miszerint:

    "Meglehet. A Marson amúgy sem kell félni a környezetszennyezéstől túlzottan. Ráadásul a légkör is elég ritka, nem vinné messzire a szennyezést..."
  • Irasidus #67
    "Mi pedig erőművekről beszéltünk."

    Írtam azt is. Leírtam én is, és jó pár kommentel ezelőtt más is a szemcseméret Csernobil esetén is. Megint benézted. Ugyanazt a pár szót ismételgeted, más kontextusban mindenféle alátámasztás nélkül, figyelmen kívül hagyva amit írtam. Mond csak az életben is ilyen vagy?
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.10.05. 14:22:55
  • ostoros #66
    Igen, de az atombomba. Az egy egész várost elporlaszt, tehát nem véletlenül van por a levegőben.
    Mi pedig erőművekről beszéltünk.
    Csernobil:
    Mindez csak attól függ, hol mérték a szennyeződést. Ha a Svédeknél, akkor ott a magyarázatod.
    Ha viszont az erőmű mellett mérték, közvetlenül a robbanás után, akkor teljesen nyilvánvaló, hogy hatalmas tévedés amit írsz.
  • Irasidus #65
    "Továbbra is fenntartom, hogy a Földhöz képest a Marson a szennyeződés lassabban terjed."

    Ezt még semmivel nem támasztottad alá. Jó volna tudni milyen részecskékről beszélsz! Mert az én tudomásom szerint egy atombomba robbanása után keletkező radioaktív kialakulása során 50 % aeroszol keletkezik, továbbá radioaktív atommagok amik sokkal kisebbek a pornál, és elenyésző mennyiségű nagyobb radioaktív részecske 0,1-20 mikrométer nagyságban. Ezenkívül a neutronsugárzás a környezetet radioaktívan felaktiválja (közte a port is). Csernobil. A kibocsátott porszemcsék kétféle mérettartományba estek. A kisebbek aerodinamikai átmérője 0,3-1,5 mikrométer közé esett, a nagyobbaké elérte a 10 mikrométert is. Ez is por mérete. Azonkívül főkánt gázok szabadultak ki. Szóval, ezt benézted.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.10.04. 23:16:56
  • ostoros #64
    Nem, nem. Ne keverd. Megmondtam, hogy nem mindegy, hogy a mikroméretű porszemcsékről beszélünk, vagy nagyobbakról is. Azért van ám méret eloszlás. A Marson nem azért vannak olyan porviharok, mert olyan nagy a szélerősség. Hanem azért, mert a mikroméretű por csak nagyon nehezen ülepedik ki a légkörből, és onnan is újra könnyen levegőbe kerülhet, mert a Marson nem igazán létezik olyan hely, ahová véglegesen lerakódhatna.
    Továbbra is fenntartom, hogy a Földhöz képest a Marson a szennyeződés lassabban terjed. Persze a radioaktív gázokra ez nyilvánvalóan nem igaz, mint a minkroméretű szennyeződésre sem. De nagyrészt akkor is igaz.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2015.10.04. 22:52:31
  • gforce9 #63
    Akkor viszont egyértelmű innentől, Ostoros írt butaságot. Ha a kis gravitáció miatt a felsőbb rétegekbe emelt részecske kap a segge alá egy 300km/h-s löketet, akkor az bizony nagyon nagyon messzire el tud menni és ekkor már tökmindegy hogy aeroszolról, porszemcsékről, vagy porszemcsékre rakódott szennyezésről van szó, messzire juthat ugyanúgy akár a földön.