Berta Sándor

A hardver- és a mobilrészlegét gyengíti a Microsoft

A cég költségeket szeretne megtakarítani, ezért elbocsátásokat tervez. Az intézkedések különösen a hardver- és az okostelefon-részleget érintik.

Lassan körvonalazódik, hogy milyen lehet az átalakuló konszern. Satya Nadella, a Microsoft vezetője június végén körlevélben tájékoztatta a dolgozókat a jövőbeli célokról, melyek szerint el kell érniük, hogy az emberek ne csak használják, hanem szeressék is az operációs rendszert, illetve hogy a társaságnak ügyfélközpontúvá kell válnia. Majd ismertté vált, hogy a vállalat két részlegének is búcsút int, az online reklámokról és a térképekről is lemond, most pedig újabb részletek derültek ki arról, hogy mire számíthatnak az alkalmazottak.

A következő hónapokban 7800-an kapják meg a felmondólevelüket és a cég 7,6 milliárd dolláros értékcsökkenési leírást jelentett be. A leépítések elsősorban a Nokiától felvásárolt mobiltelefon üzletágat érintik, az okostelefon-részleg alapvető átszervezése 750-850 millió dollárba fog kerülni. A mostani lépés összhangban van a tavaly bejelentett csomaggal, amelynek értelmében 18 000 munkahely szűnne meg - minderről a The New York Times írt, majd a Microsoft megerősítette az információkat.

Satya Nadella közölte, hogy a saját önálló telefonüzletág felépítésén alapuló stratégiát szeretnék egy másikkal felváltani, amelynek a célja egy élő Windows-ökorendszer létrehozása, mely magában foglalná a legfontosabb termékcsaládokat is. Rövid távon mindez azt jelenti, hogy egy hatékonyabb és jobban összpontosított telefonportfóliójuk lesz és ezzel párhuzamosan megtartják azokat a képességeiket, amelyek segítségével hosszú távon is innovatívak lehetnek ezen a területen. Ebben a folyamatban komoly szerep hárulhat az újonnan kialakított Windows és eszközök csoportnak. Hosszú távon továbbra is az innovációt szeretnék előrevinni, új kategóriákat hívnának életre és új lehetőségeket nyitnának meg a Windows-ökorendszer előtt. Nadella egyúttal azt közölte a dolgozókkal, hogy a cég az átszervezéssel nagyobb erőforrásokat készül fordítani jövedelmezőbb területekre, így térképprogramok fejlesztésére.

Az ugyanakkor rövid távon aligha valószínű, hogy a Microsoft kivonulna a mobil területről, mert az túl fontos a számára, ráadásul a Windows 10-nek köszönhetően először valósíthatók meg a közös eszközmenedzsment és az univerzális alkalmazások. A Microsoft eredetileg azt tervezte, hogy a mobilüzletág fejlesztésével Windows Phone mobiloperációs rendszere versenyre kelhet a szegmenst uraló Apple és Google rivális rendszereivel. Ezzel szemben azonban a Microsoft vesztett piaci részesedéséből, miközben az üzletág súlyos veszteségeket termelt. Nadella már korábban jelezte, hogy elődjével, Steve Ballmerrel szemben nem támogatja a sikertelen mobildivízió fejlesztését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #10
    Teljes mértékben egyetértek azzal a fajta felhasználói tapasztalattal, amit leírtál. Igen, ma már a számítástechnikát nem lehet homogénen "számítástechnikának" hívni, hiszen annak nagyon széles szegmense végső soron "szükségszerűen digitális analfabéták" felhasználási területévé lett, ahol éppen csak annyit akarnak csinálni, mint ami ekvivlens azzal, hogy felkapcsolják a villanyt, vagy bekapcsolják az állóventillátort. (Az egy dolog, hogy a szükségszerű ostobaságuk következményeit meg kell, és a jövőben még inkább meg kell majd fizetniük, minél jobban összeforrhatnak az informatikai technológiák és egyéni életek.)

    A Microsoft azonban nagyon tévúton jár. Sosem fogom elfelejteni annak a szektaszerű működésnek a megnyilvánulását, amelyet akkor tapasztaltam meg, amikor ez közintézmény részére az MS Magyarországnak kellett lefejlesztenie egy modult. Bármiről is beszéltem a két fejlesztőgyerekkel - még arról is, amihez nem értettek annyira - mindig az jött le, hogy ők a nagy MS, és ők jobban tudják bármilyen IT kérdésről volt szó, illetve hogy örüljünk, hogy ők beledolgoznak ebbe a projektbe. Szakmai blogokon is érezhető volt a legkorábbi időkig ez a szekta mentalitás, a megfogalmazott szövegekben, ahol más technológiák is szóba kerültek - ez a stílus most már kezd felpuhulni szerencsére. De a két fejlesztőcsávóról mindig az jut az eszembe, hogy biztosan beválnának utcán minden házba becsöngető hittérítőknek is, akik legfőbb tulajdonságuk az, hogy tök mindegy, hogyan beszélgetsz velük, mivel beoltották önmagukat kognitívan önmaguk igazságának eszméjével, végső soron falra hányt borsó bármit is mondani nekik, és tök időkidobás velük vitatkozni, érvelni, rámutatni gondolatmenetük hibáira.
  • asgh #9
    A wintel felett egyszerűen eljárt az idő. Az informatikába ma már nem a valamennyire hozzáértők tolják a nagy pénzt, hanem a telefonnyomogató informatikai analfabéta átlagemberek (főleg tinik). Számukra a windows túlbonyolított, mert nem egy tapira indulnak a programok, drivert kell telepíteni, stb.
    A minap olcsó gépet akartam venni a 65 éves anyukámnak levelezéshez és skype-hoz és rá kellett jönnöm, hogy bár az igényeinek hardver szinten egy 10 éves laptop is tökéletesen megfelelne, bármilyen windows-os megoldás teljesen esélytelen.
    Egyszerűen reménytelennek tartom, hogy ennyi idősen megtanulja a windows használatát annak minden nyűgével együtt és semmi kedvem naponta karbantartani a gépét, mert benyelt egy vírust, vagy levágta a wifit. Pláne ha vannak megoldások, amik gombnyomásra indulnak. Ami versenyben maradt: valamilyen minőségi droidos tablet, használt ipad2 vagy 3, olcsó chromebook.
    A windows ráadásul tartalomgyártás oldalon sem áll valami jól, profi környezetben terjednek a linuxos megoldások és egyre nagyobb szeletet harap ki magának a piacból az apple.
    Az MS gyakorlatilag csak a nagyvállalati környezetben tartja magát, de kérdés mi lesz, ha a droidon és ios-en felnőtt tinik alkotják majd a nagyvállalati ügyfélkört.
    Ezért a nagy kapkodás az MS-nél, csak az "egy seggel üljük meg az összes lovat" koncepciójukkal azt kockáztatják, hogy a más piacok miatt hozott kompromisszumok miatt elvesztik a lojális, hagyományos PC-s felhasználóikat is.
    Utoljára szerkesztette: asgh, 2015.07.09. 16:39:50
  • Caro #8
    A következtetéseiddel egyetértek, de az indoklással nem mindenhol.
    Valóban, kicsúszott alóluk a talaj, és hozzá vannak kötve az x86 architektúrához.
    De ennek az oka a kompatibilitás! Az, hogy egy mai processzor még mindig képes elviekben az XT-re írt kódok futtatására.
    Az tette naggyá őket, hogy az internet előtt, amikor egyszer egy szoftvert kifejlesztettek, az készen volt, nem volt patch. Akkor hatalmas előny volt, hogy a DOS-os programok futottak win 3.1-en, a win 3.1-esek win 95-ön, a 95-ösök XP-n, és így tovább.
    Mindig tartották a visszafele kompatibilitást. Ha egyszer egy program működött, nem kellett újraírni.
    Az open source világban teljesen más a helyzet: mivel megvan a forráskód, simán kiveszik a régi API-kat, át lehet írni a szoftvereket újabbakra, de ez folyamatos karbantartást is igényel! Ami működik, sokak által használt szoftverek esetében, de célszoftverek esetében sokkal kevésbé. Az sem biztos, hogy a fejlesztő cég meglesz, mire kijön a következő windows.
    Innovációban sosem voltak jók, de azzal, hogy ezt a biztos hátteret megadták, lehetett bízni a platformban, és érdemes volt rá fejleszteni. Volt a szoftverfejlesztésnek egy biztos háttere, a programot pedig akárhányszor feltelepíthetted, a rendszer nem kötötte meg a kezedet.
    A következtetéseikkel volt probléma: látták, hogy az Apple teljesen zárt rendszere mennyire sikeres, és ezt kezdték lemásolni. Először csak ajánlott volt az aláírt driverek használata, aztán már kötelező. Ráerőltették az emberekre az új interface-t, a saját programjaikat. Saját online boltot hoztak létre. WinRT-re még az API-t sem adták ki. Nagy siker is lett belőle...
    De azt nem ismerték fel, hogy az emberek azért szerették a windowst használni, mert nem kötötte meg a kezüket. Lehet, hogy van az az 5%, akiknek jó az Apple, de a 95% azért nem Apple terméket használt, mert megvolt nekik a választás szabadsága.
    Azzal, hogy az Apple modelljét próbálták utánozni, elveszítették az előnyük velük szemben. Ezért hanyatlanak.
  • Skylake #7
    Az a totojázás, amit GUI kapcsán elművelnek, állatorvosi lova, tökéletes indikátora az MS innovációs képességeinek. Mint Win Insider, írtam korábban egy hosszú levelet Gabe Aul-nak, (Ubuntun nyomogattam a billentyűket hozzá, ha éppen tudni akarod ;-) ) amelyben kérdeztem, hogy miért nem képesek egyáltalán többféle GUI dizájnt felajánlani. Tudhatja jól, hogy az Aero az userek szíve csücske, mindenütt, 2012-óta morognak ,hogy kivették a rendszerből. Miért nem lehet megengedni, hogy az userek használhassák azt, a számukra olyan fontos modern app-ok mellett? Másrészt nézzen már meg egy akármilyen linux és bsd disztrót: hozzájuk képest mezítlábas és ruppótlan amatőrök igazi eyecandy GUI-kat gyártottak és gyártanak - kvázi csak úgy. Magának az MS-nek a "társadalmi elfogadottságát" is növelné, ha képes lenne azt mondani, hogy: gyerekek, készítsetek nekünk GUI-t, hirdetünk egy pályázatot, userek szavazhatnak, az első három bekerül a rendszerbe, és fejlesztőik kapnak jó pár dodót - még mindig kevesebbe kerül PR szempontjából, mint ami megtérülést képes lenne hozni. Ez lenne a felhasználóbarátság! Itt kezdődne, íme egy példa. Ekkor és csak ilyen lépéseken keresztül fogják szeretni és elismerni a felhasználók az MS-t. A Microsoft jelenleg úgy viselkedik, mint az oviscsoport durcás kisfiúja, mint aki miután mindenkit megvert, és csodálkozik hogy egyedül maradt, a többiek máshol játszanak, hogy miért maradt egyedül. És egyenlőre csak a gondolkodásnál tart, holott kint már homokvárat (lojális ügyfélkör, lásd. Apple) építenek, ami kipillantva neki is bizony nagyon tetszik.
  • Skylake #6
    " Amit az csak még cikibbé tesz, hogy a redmondiak csak forgatják a szájukban az egész XXI. szd-i mobiltechnológiát, mint benőke a mócsingos húst az ovimenzán" - epic!

    Amit most láthatunk, az körülbelül olyan az MS számára, mint amikor a II. világháborúban a Barbarossa-hadművelet kifulladása. Olyan területre kell kényszerűen lavírozniuk magukat, a piaci átalakulása miatt, amelyen nem az elsők, nincs privilegizált pozíciójuk, és nem képesek a régi működésmódokkal kontrollálni - ahogy ezt a Nokia esetében még látni lehetett. Nagyon nagyot kell ahhoz gurítaniuk, hogy pozíciókat legyenek képesek kiépíteni ezen a már "megszállt" piaci területen, ahol a korábbi időkhöz képest az "ellenség" jelen van és keményen véd. Régebben a 90-es években elsöpörtek mindent, de mára a technológia rajtuk kívül úgy fejlődött, hogy abba beleszólásuk egyre kevésbé van. Nem véletlenül nevezte Ballmer papa ráknak a Linuxot. Itt most nem a Linuxon van a lényeg - bármilyen más technológiát is ugyanígy nevezett volna ,amiről érezte volna, hogy tőlük független és általuk nem kontrollálható piaci pozíciókat bír kiépíteni. Az MS most döbben rá, hogy valójában nincs tovább a régi úton, ahogy a Wintel orientálta világ összeszűkül (x86 és x86-64), pontosabban ahogy mellette egy új architektúra univerzum megteremtődik, amely mellett a Wintel jelentősége nagymértékben csökkenni fog. Ez az ARM.

    Mi az MS legfőbb bűne? 2012 környékén nagyon keményen, és teljesen új, tulajdonképpen a mai szervezeti stratégia mentén el kellett volna kezdenie a cég teljes szoftverparkjának migrálást ARM-ra. Nyílttá tenni, amit csak egyáltalán lehetséges. Mindent, a szerverektől kezdve a legutolsó applikációkig. Szerintem noha az Intel még jó ideig vezető marad, a consumer IT-t ARM alapú eszközök fogják uralni rövid időn belül, ahol az MS máig nagyjából semmit sem tudott az asztalra tenni, ahhoz képest, amit x86 és x86-64-re, két és fél évtized alatt megtettek. Egyet biztosra veszek: az x86 architektúra és az MS üzleti sorsa immár elválaszthatatlanul össze van kapcsolva.

    (Nem vagyok pingvinfan, ha valaki most téved ide.)
  • SupraMKIII #5
    WTF?!?!
    "ne csak használják, hanem szeressék is az operációs rendszert"

    Az nehéz lesz, amíg nagy ívben tojnak rá, hogy a felhasználók mit akarnak...

    Pl. beismerhetnék, hogy hiba volt a windowst beáldozni a mobilos platformért, és ennek szellemében készülhetne a windows 10.

    Vagy feladhatnák a süket dumát, hogy win8-10 oprendszerek "letisztult" designal jöttek. Rondák és primitívek.
  • dyra #4
    Kapkod az MS. Ez a vezető váltás sem jött a legjobbkor Satya Nadella egyenlőre nem sok mindent tett le az asztalra. A Konzoloknál lenyomja őket a Sony, a telefonos részlegük mintha nem is lenne, az Office igaz hozza a formáját de igazi konkurens nincs és azt csak elrontani lehet, a felhő szolgáltatásaik sem az igaziak egyenlőre az Amazon és a Google előttük jár. Operációs rendszer szinten a Windows 8 felhasználói felületet összességében egy hatalmas nagy bukta de ezt a kockás felületet azért tovább erőltetik tableten és telón is, persze azok sincsennek sehol sem. Szóval ha így folytatják előbb utóbb jelentősen lemaradnak a Google-tól az Apple-től mi több ez a két cég befog törni a hagyományosa Microsoftos területekre. PL Chorme os. Szóval lovéjuk persze még sokáig lesz de itt jól kivehető nálunk egy lefelé mutató negatív trend amit meg kellene fordítaniuk.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2015.07.09. 11:04:06
  • NEXUS6 #2
    Hát ezekkel tökre egyetértek.
    Ellop szerintem Finnországban azóta is közellenség (élve vagy halva keresik), hogy átjátszotta az M$-nek a céget. Amit az csak még cikibbé tesz, hogy a redmondiak csak forgatják a szájukban az egész XXI. szd-i mobiltechnológiát, mint benőke a mócsingos húst az ovimenzán, de lenyelni nem tudják, értelmes dolgot nem tudnak csinálni vele és ott ácsorog a Windóz platform a pályá szélén 1%-kal.

    Mert nem az, hogy mamutként elfelejtett innoválni, hanem ez a dolog soha nem is volt jellemző a cégre. Legjobb új példája pont a Nokia mobilüzletág megszerzése. Soha nem fejlesztettek semmit, hanem agresszív piacpolitikával felvásároltak addig, amíg a végén csak ők, meg a nagyobb ellenfelek maradtak. Azokat meg a beágyazottsággal, árukapcsolással nyomta le, nem a jobb minőséggel (lásd Netscape Navigator vs. Exploretár).
  • NEXUS6 #3
    Hát ezekkel tökre egyetértek.
    Ellop szerintem Finnországban azóta is közellenség (élve vagy halva keresik), hogy átjátszotta az M$-nek a céget. Amit az csak még cikibbé tesz, hogy a redmondiak csak forgatják a szájukban az egész XXI. szd-i mobiltechnológiát, mint benőke a mócsingos húst az ovimenzán, de lenyelni nem tudják, értelmes dolgot nem tudnak csinálni vele és ott ácsorog a Windóz platform a pályá szélén 1%-kal.

    Mert nem az, hogy mamutként elfelejtett innoválni, hanem ez a dolog soha nem is volt jellemző a cégre. Legjobb új példája pont a Nokia mobilüzletág megszerzése. Soha nem fejlesztettek semmit, hanem agresszív piacpolitikával felvásároltak addig, amíg a végén csak ők, meg a nagyobb ellenfelek maradtak. Azokat meg a beágyazottsággal, árukapcsolással nyomta le, nem a jobb minőséggel (lásd Netscape Navigator vs. Exploretár).
  • Skylake #1
    Okés, szóval fordítom, ahogy én értelmezem: meglett a valahai Nokia, de azt sajnos nem sikerült Elop úr regnálása alatt eléggé jövedelmezővé tenni, így a cég alá beforgatás után koloncként van az MS nyakában - így innen akit lehet, ki kell rugdosni. Azonban sajnos egyenlőre legfelsőbb vezetői szinten csupán egyfajta ráébredés, felébredés látszik a csipkerózsika álomból: az teljes informatikai szkénát teknitve az MS pozícióját eddig bebetonozó Wintel pozíció, amely a DOS-IBM kapcsolatból a 80-as években nőtt ki, noha még gyártja a zsetont, már csak tehetetlenségi erejénél fogva is, a jövőben egyre nagyobb mértékben meg fog gyengülni - új architektúrák és új működési modellek nőttek ki háborítatlanul e lomha redmondi IT-dinoszaurusz árnyékában - amelyeket a felhasználók nem azért választanak, mert csak az az egy van és ezért csak azt ismerik, hanem mert egyáltalán van választási lehetőség, és így lehet szimpátia és antipátia - ellentétben egy monopolhelyzettel, ami korábban volt.

    A redmondi mobilos álmokat (annak ellenére hogy a környezetemben egyre több WP-t futtató készüléket látok, és én magam is azt használok) leginkább egyféle módon lehet teljesíteni: nagyon rá kell gyúrni arra, hogy egy platformon futhasson minden, legyen lehetősége az usernek a telefonját dokkolóra téve asztali számítógépként használni azt - seamlessly. Ha ezt sikerül összehozni, ez egy igazi hererúgás elhelyezése lenne a nagyarcú mountainview-i bandának. Más téren ugyanis az MS velük szemben nem fog tudni jelenlegi helyzetben versenyezni -ahhoz a zöld szemeteskuka már túl erős, túlzottan beágyazott a piacon. Hogy onnan ügyfeleket hozhassanak el, ahhoz egy ilyen truvájra lesz szükség - csak szerintem az MS-ben nincs akkora innovációs potenciál, hogy ezt könnyen és tökéletesen megléphesse. Már a Windows 8-nak alapból ezt kellett volna tudnia, 2012-ben. Azóta a viszonyok a cég számára a piacon nem lettek jobban. Másként megfogalmazva: most üt vissza a két évtizedes monopolhelyzetből adódó innovációs eltespedtség, külső szereplők felé irányuló arrogancia és önteltségen és önmaguk tökéletességén alapuló szervezeti kultúra.

    (Megj: nem vagyok sem pingvinpólós openszósz-harcos, sem Redmond zsoldjában álló megmondóember, sem pedig valami evangelistája a mountain view-i társaságnak.)