• Caro
    #8
    A következtetéseiddel egyetértek, de az indoklással nem mindenhol.
    Valóban, kicsúszott alóluk a talaj, és hozzá vannak kötve az x86 architektúrához.
    De ennek az oka a kompatibilitás! Az, hogy egy mai processzor még mindig képes elviekben az XT-re írt kódok futtatására.
    Az tette naggyá őket, hogy az internet előtt, amikor egyszer egy szoftvert kifejlesztettek, az készen volt, nem volt patch. Akkor hatalmas előny volt, hogy a DOS-os programok futottak win 3.1-en, a win 3.1-esek win 95-ön, a 95-ösök XP-n, és így tovább.
    Mindig tartották a visszafele kompatibilitást. Ha egyszer egy program működött, nem kellett újraírni.
    Az open source világban teljesen más a helyzet: mivel megvan a forráskód, simán kiveszik a régi API-kat, át lehet írni a szoftvereket újabbakra, de ez folyamatos karbantartást is igényel! Ami működik, sokak által használt szoftverek esetében, de célszoftverek esetében sokkal kevésbé. Az sem biztos, hogy a fejlesztő cég meglesz, mire kijön a következő windows.
    Innovációban sosem voltak jók, de azzal, hogy ezt a biztos hátteret megadták, lehetett bízni a platformban, és érdemes volt rá fejleszteni. Volt a szoftverfejlesztésnek egy biztos háttere, a programot pedig akárhányszor feltelepíthetted, a rendszer nem kötötte meg a kezedet.
    A következtetéseikkel volt probléma: látták, hogy az Apple teljesen zárt rendszere mennyire sikeres, és ezt kezdték lemásolni. Először csak ajánlott volt az aláírt driverek használata, aztán már kötelező. Ráerőltették az emberekre az új interface-t, a saját programjaikat. Saját online boltot hoztak létre. WinRT-re még az API-t sem adták ki. Nagy siker is lett belőle...
    De azt nem ismerték fel, hogy az emberek azért szerették a windowst használni, mert nem kötötte meg a kezüket. Lehet, hogy van az az 5%, akiknek jó az Apple, de a 95% azért nem Apple terméket használt, mert megvolt nekik a választás szabadsága.
    Azzal, hogy az Apple modelljét próbálták utánozni, elveszítették az előnyük velük szemben. Ezért hanyatlanak.