• Skylake
    #6
    " Amit az csak még cikibbé tesz, hogy a redmondiak csak forgatják a szájukban az egész XXI. szd-i mobiltechnológiát, mint benőke a mócsingos húst az ovimenzán" - epic!

    Amit most láthatunk, az körülbelül olyan az MS számára, mint amikor a II. világháborúban a Barbarossa-hadművelet kifulladása. Olyan területre kell kényszerűen lavírozniuk magukat, a piaci átalakulása miatt, amelyen nem az elsők, nincs privilegizált pozíciójuk, és nem képesek a régi működésmódokkal kontrollálni - ahogy ezt a Nokia esetében még látni lehetett. Nagyon nagyot kell ahhoz gurítaniuk, hogy pozíciókat legyenek képesek kiépíteni ezen a már "megszállt" piaci területen, ahol a korábbi időkhöz képest az "ellenség" jelen van és keményen véd. Régebben a 90-es években elsöpörtek mindent, de mára a technológia rajtuk kívül úgy fejlődött, hogy abba beleszólásuk egyre kevésbé van. Nem véletlenül nevezte Ballmer papa ráknak a Linuxot. Itt most nem a Linuxon van a lényeg - bármilyen más technológiát is ugyanígy nevezett volna ,amiről érezte volna, hogy tőlük független és általuk nem kontrollálható piaci pozíciókat bír kiépíteni. Az MS most döbben rá, hogy valójában nincs tovább a régi úton, ahogy a Wintel orientálta világ összeszűkül (x86 és x86-64), pontosabban ahogy mellette egy új architektúra univerzum megteremtődik, amely mellett a Wintel jelentősége nagymértékben csökkenni fog. Ez az ARM.

    Mi az MS legfőbb bűne? 2012 környékén nagyon keményen, és teljesen új, tulajdonképpen a mai szervezeti stratégia mentén el kellett volna kezdenie a cég teljes szoftverparkjának migrálást ARM-ra. Nyílttá tenni, amit csak egyáltalán lehetséges. Mindent, a szerverektől kezdve a legutolsó applikációkig. Szerintem noha az Intel még jó ideig vezető marad, a consumer IT-t ARM alapú eszközök fogják uralni rövid időn belül, ahol az MS máig nagyjából semmit sem tudott az asztalra tenni, ahhoz képest, amit x86 és x86-64-re, két és fél évtized alatt megtettek. Egyet biztosra veszek: az x86 architektúra és az MS üzleti sorsa immár elválaszthatatlanul össze van kapcsolva.

    (Nem vagyok pingvinfan, ha valaki most téved ide.)