Berta Sándor

Virtuális valóság filmeket készít az Oculus VR

Jól fogadta a közönség a virtuális valóság alkotásokat a Sundance filmfesztiválon. Az Oculus VR kihasználná a technológiában rejlő lehetőségeket.

Az Oculus VR bejelentette, hogy megalapította az Oculus Story Studio nevű részlegét, amely a jövőben kifejezetten ilyen műveket fog készíteni. A Sundance filmfesztivál látogatóitól érkező visszajelzések csak megerősítették a céget az ötlet megvalósításában. A héten már el is készül az új részleg első alkotása, amelynek címe Lost lesz és amely egy olyan számítógéppel készített film, amely összeköti egymással a játékok és a mozik világát. Az Oculus Story Studio a saját kreatív csapata mellett olyan szakemberekre is támaszkodik, mint Rob Stromberg, Robin Hunick és Jillian Tamaki.

A munka ugyanakkor közel sem egyszerű, hiszen a cég munkatársainak meg kellett tapasztalniuk, hogy a VR-filmek különböznek a hagyományos művektől, s azt is meg kellett tanulniuk, hogy miként készül egy virtuális valóság film. Az egyik legfontosabb különbség, hogy az utóbbiaknál szinte a készítő is részévé válik az alkotásnak és a történéseket maga is befolyásolhatja. Egyes elemek interaktívak, míg mások nem.


Az Oculus VR szerint a virtuális valóság filmek teljesen új dolgok és ezért így is kell kezelni azokat, azaz sok dolog, ami a film- vagy a játékgyártásban ismertnek számít, itt nem érvényes. Új módszereket kell kifejleszteni, hogy meg lehessen ismerni ezeket az alkotásokat és teljes mértékben ki lehessen aknázni a bennük rejlő lehetőségeket. Mindenesetre most sikerült megtenni az első lépést.

A Facebook kapcsán már tavaly augusztusban kiszivárgott, hogy virtuális valóság filmek készítését tenné lehetővé és Hollywood segítségével hasznosítaná az Oculus Rifttel kapcsolatos tapasztalatokat. Néhány nappal ezelőtt pedig ismertté vált, hogy a vállalat elsősorban a szoftverfejlesztést és a virtuális valósággal kapcsolatos projektjeit erősítené. Az Oculus részleg 54 alkalmazottat keres.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #10
    -pont az ilyen "outnerd"-elésektől bukik orra és áll a földbe az egész koncepció (szerencsére )
  • kvp #9
    A trukk, hogy nem gombkamerat hasznalunk, hanem a google fele tobbkameras rendszert, csak sztereo kamerakkal. Igy nem lesz teljes a latoter fuggoleges iranyba, tehat teljesen lefele es teljesen felfele nem lehet nezni, de minden kamera kepe kulon-kulon sztereo. Ezek a kepek melysegi elemzes utan osszeilleszthetoek egy 3D-s voxel modellbe, amibol mar barmilyen nezopontbol keszitheto sztereokep. Tehat street view fele kep, csak sztereokamerakkal es video formatumban. Robotok navigaciojahoz mar most is hasznaljak ezt a megoldast. (pl. a nasa)
  • Neocortex #8
    Az ötlet jó de a megvalósítással lennének problémák. 360 fokos kamerával lehet ugyan panoráma képeket készíteni, de az nem lesz 3D-s. ahhoz 2 külön pontból kell fényképeket készíteni, azt pedig gömb kamerával elég trükkös lenne
  • kvp #7
    A gond a szabadsaggal van. Ha megadjak a fejmozgatas szabadsagat, azaz azt, hogy arra nezzunk amerre akarunk, akkor eleg nehez eloszereplos filmeket forgatni. Ha a kameramozgatas szabadsagat is meg akarjak, akkor meg kozel lehetetlen. E nelkul a ketto nelkul viszont nem VR a film csak szemuveges 3D vagy egy kevesbe interaktiv videojatek. Ezt akarjak kombinalni szemmel veressel, azaz befolyasolja a tortenetet, hogy mire nez a nezo. Ez jo otlet, de az alapotlet a point and click jatekok ota letezik, szoval nem annyira egyedi amennyire kellene.

    Magam reszerol az elo filmekben latnam a lehteoseget, fix kamera pozicioval, de szabad 360 fokos nezelodesi lehetoseggel. Azaz kb. ugy latnank a tortenetet, mintha benne lennenk. Ez kiegeszitheto dontesi pontokkal es akkor egy atlagos regi kalandjatek szinvonalan vagyunk, csak mindezt eloszereplos 3D-s, szabad korbenezest biztosito kornyezetben.

    Kevesbe torenetalapu, de ha csak felraknak egy 360 fokos kamerat egy repulogepre, vonatra, hajora es felvesznek egy par percet a latvanybol, maris lenne par latvanyos demo. Peldaul keszulhetne ilyen elo felvetel (akar egy teljes 24 oras is) hires helyeken allva. A nezo a fejet mozgatva tudna korbenezni es 24 ora az kb. eleg arra, hogy jo sokaig ellegyen vele mindenki. (vagy megnezhessek gyorsitva ha turelmetlenek) A latvany gyakorlatilag egy videos street view lenne, csak HD felbontassal es poziciovaltas nelkul. Ez kiegeszitheto ugy is, hogy tobb kamera van es barmelyikrol atvalthatunk barmelyikre, tehat valtozhat a nezopont, de ugyanazt latjuk csak mashonnan. Ilyen stilusban keszitheto utifilm, de akar egy akciofilm is. (amit eppen arra jarok 'szemszogebol' latnank) Szoval sokminden lehetseges, nem feltetlen kell nagyon egyedi tortenet egy latvanyos es eladhato VR film letrehozasahoz.
  • Sir Cryalot #6
    "sok dolog, ami a film- vagy a játékgyártásban ismertnek számít, itt nem érvényes. "


    -mint az oviban :D
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2015.01.30. 22:14:58
  • Yagami #5
    Ne aggódj...ha eljön az idő, mindenki fejére "ráadják" majd valahogy. És ezt elég sokféleképpen meg lehet valósítani.
  • Nyiri #4
    Hm. Fura egy olyan dolgot promózni amit hardver nélkül nem tudsz szemléltetni. Oké van hardver és meg lehet venni. Na és? Attól még nem tudom hogy milyen és nem fogom megvenni :)
  • Zero001 #3
    Igen? A kurva anyját, a kereskedelmi verziót készítse, ne filmet, basszák már szíven!
  • Krinyo #2
    Főleg a ba*zós-s*opós filmeknél :D
  • halaszlo #1
    Kicsit lassan akar beindulni ez a VR piac, pedig óriási lehetőség van benne.