Berta Sándor

Megvetné a lábát az okosszemüveg-piacon az Intel

Úgy tűnik, hogy az amerikai konszern egyre inkább jelen akar lenni a viselhető termékek piacán.

Az Intel nemrég fektetett be 24,8 millió dollárt a Vuzix nevű vállalatba, így a birtokába került a cég 30 százaléka és két helyet is kapott az igazgatótanácsban. A Vuzix elsősorban üzleti felhasználásra készít okosszemüvegeket. Most pedig kiszivárgott, hogy - közelebbről meg nem nevezett összegért - az Intel felvásárolta a Composyt Light Labs nevű svájci társaságot, amely a holografikus képek szemüveglencsére való lézeres kivetítésével foglalkozik.

A Composyt Light Labs által alkalmazott technika gyakorlatilag bármely szemüveggel használható. A vállalkozás a Lemoptix rendkívül apró lézerprojektorát alkalmazza. Egy hagyományos szemüveggel ötvözve a kivetített kép a látómező körülbelül 40 százalékát teszi ki. A gyártó szerint a megoldás különösen érdekes lehet a vállalati és az egészségügyi felhasználás szempontjából. A technika segíthetne például a látászavarokkal küzdő időseknek, ilyen esetekben egy kis kamera is a rendszer részévé válik.

A fejlesztésnek köszönhetően elvileg lehetőség van arra, hogy a felhasználó szemüvegén megjelenítsék az e-maileket vagy például az utazási információkat, anélkül, hogy az illetőnek foglalkoznia kellene a körülötte lévő világgal. A fejlesztőmunka még egyáltalán nem zárult le, a Composyt Light Labs többek között növelné a felbontást és ezenkívül több szín megjelenítését szeretné támogatni. A tavaly alapított cég a Venture Kick egyetemi program keretében kaphat támogatást, amelynek összege elérheti a 130 000 svájci frankot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!