Berta Sándor

Hogyan tovább Google Glass?

A webes óriáscég leállította a különleges szemüveg forgalmazását és az első változatokat kivonja a piacról.

A Google Pluson nyilvánosságra hozott bejegyzés szerint ugyan a projektet nem állították le, csak alapvetően módosítják. Az eszköz új verzióit kizárólag akkor fogják bemutatni, ha elkészülnek - ha lesz ilyen egyáltalán. Azt ugyanakkor nem közölték a fejlesztők, hogy az új változat vagy változatok pontosan mikor jelenhetnek meg. A különleges szemüveget a Google 2012 júniusában mutatta be és a bevezető ára 1500 dollár volt.

A készülékkel kapcsolatban az elmúlt években számos vita bontakozott ki, sokan kritizálták a szemüveget és annak viselőit. Ehhez társult még, hogy napjainkban az okostelefonok számos hasonló funkciót kínálnak és időközben felbukkantak az okosórák is, amelyek egyre több gyártó érdeklődését keltik fel.


Kamerája nagyon zavarta használója környezetét

A Google egy új szakembert szerződtetett, valamint külön részleget hozott létre a fejlesztésekhez. A munkát Tony Fadell, az Apple egykori menedzsere vezeti, aki az iPod atyjának számít és emellett ő a Nest Labs alapítója is. Az eddigi projektvezető, Ivy Ross lesz az új részleg operatív vezetője, de ő is Fadell irányítása alá fog tartozni. Fadell mindenesetre közölte, hogy a szemüveggel kapcsolatos első kísérletek megmutatták, hogy mi a fontos a felhasználók és a vállalatok számára.

Az Apple korábban szintén egy különleges szemüvegen dolgozott, ezt Fadell árulta el 2013 szeptemberében. Ők egy médiafogyasztó terméket álmodtak meg, amit az átlagembereknek készítettek volna. A projektet azonban idővel leállították, ugyanis az a döntés született, hogy az iPhone, illetve az iPod készülékek fejlesztésére kell összpontosítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #6
    Szerintem ezeknek a hordható okoskütyüknek (óra, szemüveg...) majd akkor jön el az ideje, ha beléjük tud költözni a mobiltelefon. Arra meg a mostani aksik gyengék.
  • kvp #5
    A moverio HUD-kent jeleniti meg a kepet, tehat ha nem teszunk a szemuveg ele atlatszatlan takarolemezt, akkor tovabbra is latjuk a vilagot magunk korul, csak ezen felul jelenik meg overlay-kent a keszulek kepe. Aki mar jatszott fps-el az tudja hogy nez ki a gyakorlatban.

    A civil felhasznalas pedig ugyanaz lehet mint a google glass, csak nem kell a latoterunk sarkaba bandzsitani, hanem a teljes latoterben jelenik meg az info. Peldaul a terkepet a magunk elott latott utcara vetitve nezhetjuk mint egy fps minimap-jet, es egy zold vonal jelolheti merre kell mennunk a beallitott celhoz. De a wikia rendszert felhasznalva barmerre nezunk, lebego info ablakok formajaban jelennek meg az informaciok a korulottunk levo epuletekrol, boltokrol, latnivalokrol. Ez kiterjesztheto emberekre is, tehat ha ranez az ember valakire, akkor az illeto feje folott megjelenhet a neve, az altalunk rola irt jegyzet, de akar a legutolso tweet-je is.

    Az orvosi, katonai es mernoki felhasznalas ezeknel hasznosabb, bar kevesbe szorakoztato. A szemuveg hatalmas elonye, hogy szemuvegnek nez ki, tehat az emberek jelentos resze nem a kameras google glass-t latja benne, hanem csak egy sima napszemuveget. (van hozza dioptrias adapter is, tehat valodi lataskorrigalo szemuvegkent is hasznalhato) Raadasul meg csak nem is olyan draga es az osszes android-os augmented reality alkalmazassal gyarilag kompatibilis.
  • zola2000 #4
    És ez mivel tud többet, mint egy sima android telefon+google cardboard?
  • formax #3
    Hát, biztos jó játék, de tömegcikk nem lesz belőle. Úgy tudom, a speciális (pl. orvosi, mérnöki, katonai) felhasználás viszont sikeres, valószínűleg itt van benne potenciál.
  • MsUser #2
    EPSON MOVERIO BT-200
    216 440.-Ft átszámítva

    Utoljára szerkesztette: MsUser, 2015.01.20. 05:49:57
  • kvp #1
    Van helyette jobb, pl. az epson 3D-s szemuvege. Egyreszt nem a kameran van a hangsuly, masreszt teljes latoteret lefedo 3D-s kepet ad, ami hasznalhato virtualis desktop-nak is. Az elektronika meg nem a szemuvegben van, hanem egy mobiltelefon meretu android-os mobiltelefonban, aminek a kijelzoje helyen touchpad van. Igy az aksi sem a fejunket huzza es a kep is jobb, raadasul mindket szem teljes latoteret lefedi. Ehhez kepest a google glass csak techdemo.