• yamato41
    #24
    Nem naivság, tényleg van benne fantázia, de nem látom, hogy mitől lenne olcsóbb. Ráadásul egy kis enklávét építene föl.
    A közigazgatásban dolgozók jelentős része egy-két programot használ (pl. okmányiroda, ágazati igazgatási szervek), ezeket valóban tökmindegy, hogy milyen oprendszer alól futtatja. De pl. az oktatásban nem megkerülhetőek az MS termékek, mert csak a nyílt forráskód és átláthatóság miatt nem lehet kizárni a Win és az Office felhasználás tanítását, így már a közszféra negyede ugrott. A mindennapi irodai munkák jelentős részében sincsen alternatívája a MS dolgainak.
    "Egyszerűen nincs törekvés rá."
    Ebben is tökéletesen igazad van. De ez korántsem csak a hozzá nem értés, vagy lustaság miatt van. A MS termékei jól támogatottak, minden híresztelés ellenére stabilak, megbízhatóak. A nyílt forráskódú programokra ez korántsem igaz. Ott a támogatást helyi szinten kellene megoldani, ami sokkal drágább, mint hétévenként egy-egy Wint és Office-t megvenni. Ráadásul kevésbé stabil programra bízni adatot még felelőtlenség is.
    Jó példa az Android. Ingyenes, de rettentően instabil és komoly kompatibilitási problémái is vannak más platformokkkal az irodai programok terén, illetve ugyanúgy csak pénzért kaphatsz rá jó irodai programot.
    A MS termékeinek az árát én nem elsősorban megvett termék árának tudom be, hanem a stabilitás, a folyamatos támogatás és a különböző gépek közötti biztos kompatibilitás árának. Az Offive 2007 és 2013 egyetlen egy alkalommal sem omlott össze és sohasem veszített adatot. Ugyanezt az Open/Libre párosról már nem tudnám elmondani.