Berta Sándor

A végéhez közeledik az alkalmazások korszaka?

Phil Libin, az Evernote első embere szerint az alkalmazásokat hamarosan fel fogják váltani az intelligens szolgáltatások.

Az Apple iPhone és az iPad készülékeihez körülbelül 1,2 millió program érhető el, szintén ennyi szoftver támogatja az Androidot is. Az Apple App Store által 2008 júliusában elindított folyamat egy új ágazat kialakulásához vezetett, amelyet önálló fejlesztők, valamint vállalkozások és szolgáltatások százai jellemeznek. Néhány befektető meggazdagodott a dologból, ennek ellenére Phil Libin, az Evernote vezetője meg van győződve arról, hogy az alkalmazások csupán átmeneti korszakot jelentenek.

A menedzser annak ellenére képviseli ezt az álláspontot, hogy az általa hét éve vezetett vállalkozás is egy népszerű jegyzetelő alkalmazásra épül. Libin szerint a különleges programok túl sok idejüket rabolják el a felhasználóknak. Az átlagos okostelefon-tulajdonosok naponta több száz alkalommal tekintenek rá a készülékük kijelzőjére és tucatnyi szoftvert futtatnak, de az, ami ma működik, az új generációs internetes eszközök világában már egyáltalán nem vagy csak részben fog. Az új termékekkel az emberek naponta akár ezerszer is kapcsolatba léphetnek, az időtartam pedig általában csupán néhány másodperc lesz. Amennyiben minden egyes alkalommal ki kell választani egy alkalmazást, akkor gyorsan eltelik a nap.

Az új megoldások csak akkor lesznek hasznosak, ha képesek az összegyűjtött adatokat egymás között megosztani, így például egy okostelefonon keresztül érkező üzenetnek például először az okosórán kellene megjelennie. Libin közölte: néhány népszerű szolgáltatás (Netflix, Amazon, Facebook stb.) kiválthatja a programokat, az Evernote pedig a digitális emlékezet platformjává válhat, de nem lesz egyszerű dolguk, hiszen hasonló koncepciókon dolgozik a Google, a Microsoft és a Facebook is.

Az Evernote jelenleg évi 200 millió dolláros bevétellel rendelkezik és 4,5 millióan használják rendszeresen. A cég eddig 300 millió dollár kockázati tőkét gyűjtött össze, az értékét több milliárd dollárra becsülik, Libin azonban nem elégszik meg ennyivel, terjeszkedni akar és a használók táborát 100 millióra növelné. Nem szeretné eladni a vállalatot és a tőzsdére lépést sem tervezi, ehelyett olyan társaságot akar felépíteni, amely a következő 100 évben is működik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #9
    Az alkalmazasokkal az a baj, hogy telepiteni kell oket es elotte jopar platformra meg is kell irni, aztan levadaszni oket a programlistaban amikor hasznalni akarjuk oket. Ezzel szemben egy webes szolgaltatashoz csak egy url kell ami barmilyen mas oldalba beagyazhato. Mindez kiegeszitve azzal, hogy manapsag a legtobb webes szolgaltatashoz tartozo app sokkal kevesebbet tud mint a teljes weboldal. Tehat sokkal egyszerubb es olcsobb a weboldalakat hasznalni. Persze ahhoz, hogy ez osszejojjon eloszor keresztul kellene nyomni azt, hogy az osszes platformon mukodjenek az ujfajta webes szabvanyok. Ez jelenleg azon bukik meg, hogy az apple es a microsoft jopar dolgot nem engedelyez a bongeszoknek (sot kulso bongeszot telepiteni sem nagyon hagy). A google a leg megengedobb, persze a legtobb uj webes szabvany az o talalmanyuk vagy legalabbis tamogatjak oket.

    Ezzel szemben ha minden szabvanyt sikerulne atnyomni, akkor minden app-ot weboldalakon keresztul lehetne elerni es azok az oldallal egyutt raknak fel a sajat web alapu offline moduljaikat, tehat nem kellene app-okat telepiteni es megis mukodne minden, raadasul os fuggetlen modon.

    A dolog masik fele az, hogy az embereknek egyseges felulet kellene, tehat ugyanazon a feluleten szeretnek latni az uzeneteiket, a bevasarlolistajukat es az oket erdeklo hireket. Ehhez elobb utobb tenyleg kelleni fog az a bizonyos osszekoto kapocs az emberek bankszamlaja, email fiokja es kozossegi profilja kozze. A legtobb ember, aki mar vasarolt valamelyik ceg szoftverboltjabol (pl. apple appstore, google store) mar eleve osszekototte ezt a 3 funkciot. (a google play store-hoz peldaul kell gmail-es lada, amihez jar google+-os profil es kell a bankkartyaszam is ha vasarolni is akar az ember valamit) Azert itt a legtobb ember nem kapasbol hamis vagy lopott adatokat ad meg, foleg a hitelkartya szamnal nem.

    Persze az, hogy erre van igeny nem jelenti azt hogy kotelezo, en sem veszek soha fizetos app-okat, mert nem akarom regisztralni magam. De azert a tobbseg megteszi.
  • CairoJack #8
    "A Facebook nem csak a csevegésről szól majd, mint most, hanem ott fogod intézni a pénzátutalást" - Azt a faxbook csak szeretné. Nincs is facebookom, nem is lesz soha, és a pénzügyeimet is csak addig látja a bank, amíg minden fizetésem napján lerántom az egészet, az első automatán, aztán kb. Nem azért, mert plasztikbombára költöm, hanem azért, mert baromira senkinek semmi köze, hogy mikor, mit, hogyan, és mennyiért vettem. Se a banknak, se a facebooknak, NSA-nek meg pláne.
  • gforce9 #7
    Pont hogy nem jók a sokattudó alkalmazások. Míg az 1 feladatos alkalmazásoknál csak azt telepítem és futtatom, ami ténylegesen kell, addig a mai vackoknál vagy online megoldásoknál iszonyat ami erőforrást felzabálnak, mert minden marhaság fut, amit nem használ az ember. Egyrészt ez az oka a növekvő erőforrásigényeknek. Magam részéről a lehető legrégebbi programokat ahsználom, amikor csak tehetem, mert egyrészt azok nem 26 magos processzorra voltak méretezve, így villámgyorsak, másrészt csak addig futnak, míg nekem szükségem van rájuk. Ma feltesz az ember egy szoftvert talapíteni akarja még a csillagos eget is a gépre és úgy van vele, hogy te kizárólag arra áldozod a gépet erőforrásait, hogy a vackait futtasd. Jelenleg ez a trend. Mostmár ehhez hozzájön az, hogy mindez fusson böngészőben 3 réteggel magasabban mint egy telepített alkalmazás, szóval zabáljon mégtöbb erőforrást. Röhej.
  • slickboy #6
    Igen, valami univerzálisabb típusú appok jól jönnének, mert most millió létezik, mindegyik csak 1-2 dolgot tud, ez kevés. Minden feladatra 1 app és nincs a mennyiségű háttértár meg memória amely meg ne telne. Erre kéne valamit kitalálni, hogy kevesebb appal több feladatot tudjunk elvégezni. Vagy növelni az appok közti kompatibilitást, információáramlást, de ez meg adatvédelmi akadályokat vet fel, mert egyik appban csinálsz valamit erre az az infó úgymond szétszivárog, minden alkalmazás mindent tud rólad és hát tudjuk, hogy ez könnyen átcsap kémkedésbe, csak pislogsz, hogy ezt meg honnan tudja rólam ez vagy az az alkalmazás... Amúgy az Evernote eléggé rossz a maga nemében. :)
  • Cat #5
    Arról van szó, hogy ahelyett, hogy soktizezernyi kis app lenne, mindössze néhány nagy szolgáltatás marad meg. A Facebook nem csak a csevegésről szól majd, mint most, hanem ott fogod intézni a pénzátutalást, az Amazon mindenfajta e-kereskedelemmel kapcsolatos dolgot benyel, a Google-t meg ugye mondani sem kell. Szóval un. "konszolidációra" számít, megmarad a sok app, de a piacukat néhány nagy fogja lenyúlni.
  • cateran #4
    "Libin közölte: néhány népszerű szolgáltatás (Netflix, Amazon, Facebook stb.) kiválthatja a programokat,"

    Ahem..a Netflix, Facebook es Amazon milyen appokat is valthat ki?
  • vision5 #3
    Álmodozás... nem mindenre jók az intelligens szolgáltatások sőt a válaszidő miatt sokkal szarabbak. Lásd az Office 365 használhatatlanul szarabb a korábbi natív változatokhoz képest.
  • Vol Jin #2
    Biztos most volt valamilyen kommunikációs továbbképzésen, ahol az első pont, hogy beszélj valami homályos idétlenségről, és akkor jövőlátó guruként tekint rád a legtöbb ember. Mondjuk erre a Nők Lapja vagy a Cosmopolitan megfelelőbb terep lenne, mint egy informatikai és tudományos hobbymagazin.

    Ott látják, hogy hülyeségeket beszélsz, és hülyének is tartanak. Nem hobbiznak el azon, hogy csak bullshitelsz.
  • CairoJack #1
    Az appok kb csak úgy halnak ki, mint a PC. Az is szegény már 20 éve megszűnt, már ha az auralátnokok jóslatait nézzük... Hülyék ezek...