Berta Sándor

Több szabad szoftvert használhatnak a francia iskolákban

A francia parlament felsőháza, a szenátus egy olyan ajánlást akar elfogadni, amely a helyi általános és a középiskolákat arra ösztönözné, hogy még több nyílt forráskódú programot alkalmazzanak.

Amennyiben az előterjesztést elfogadják, úgy Franciaországban először történik meg, hogy a szabad szoftverek egy törvény részévé válnak. A javaslat a szenátusból a francia parlament alsóházába, a nemzetgyűlésbe kerülhet, amely június 3-án tűzi napirendjére a kérdést. Az ajánlás a nyílt forráskódú alkalmazásokon túl a nyílt dokumentumformátumok használata mellett is lobbizik. A L'April nevű érdekcsoport üdvözölte az ajánlást és azt szeretné, ha a jövőben a jogszabály előírná a szabad e-oktatási programok használatát azért, hogy a népesség minden rétege egyenlő feltételek mellett juthasson hozzá ezekhez a megoldásokhoz és a nyílt dokumentumformátumokhoz.

A Conseil National du Logiciel Libre (CNLL) kereskedelmi csoport szintén nagy örömmel fogadta a bejelentést. A francia IT-ágazat több mint 300 vállalatát tömörítő szervezet rámutatott, hogy Francois Hollande francia elnök ezzel a lépéssel betartja az egyik választási ígéretét. A CNLL álláspontja szerint a nyílt dokumentumformátumok a jövőben az iskolákban, az egyetemeken, a különböző tanulmányi versenyeken és vizsgák során is nagy szerepet kaphatnak. A csoport emellett azt követelte, hogy ezeket a formátumokat a jelenleginél nagyobb mértékben használják a közigazgatásban és a különböző műszaki területeken is. Az IT-cégek továbbá felhívták a figyelmet arra is, hogy az ingyenes programok minden diák számára biztosítják az egyenlő oktatási feltételeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • AgentKis #18
  A visual basic makrókra gondolsz? 100-ból max. 1 exceltáblában van ilyesmi... Otthoni átlagfelhasználónál meg teljesen ismeretlen még ennek a fogalma is.
 • AgentKis #17
  Mi az amit nem tudtál megcsinálni vele? Egyébként egy csomó munkára nem való az M$ office sem. Amire való, az meg (nekem legalábbis) sikerül ingyenesekkel is...
 • usersg #16
  "Ezekkel az opensource office szoftverekkel az a baj, hogy olyan a fejlesztésük mint a legtöbb desktop linuxnak: ahogy esik, úgy puffan, azt' jó lesz úgy.."

  Ezt csak te hiszed. Majd nézz utána hogyan zajlanak ezek a projectfejlesztések. Az a baj veled, hogy nem érted miről szól az opensource. Marhára nem arról hgoy pár haver összeül és összedob valami cuccot... ez csak a fejekben élő tévhit. Egy ilyen program fejlesztése ugyanolyan komolya munka, mint akármelyik zárt fejlesztés, csak nem egy céges kereteken belül zajló folyamat, hanem több vállalat, és magánember közös munkája. Rengeteg nagyon hasznos dolog jut el így olyan szakaszba, amit egyetlen vállalat csak hatalmas tőkeberuházás árán tudna megvalósítani. Azért is lett ilyen sikeres ez a modell, mert működik. Ha nem működne, akkor nem alkalmaznák. Ezt remélem nem vitatod.
  Az hogy te ennek eredményeképpen akár komplett operációs rendszert is használhatsz licenc díj megfizetése nélkül, egy mellékhatása az egésznek, aminek viszont nagyon is örülnöd kéne.

  A desktop linux minősége pedig nagyban függ a hozzáállástól, ebben igazad van. Én pl debian -t haszálok.. azt felrakod, beállítod, és megy amíg szét nem rohad alatta a gép. Én azt hiszem ezt nyugodtan nevezhetjük minőségnek.
 • usersg #15
  "Komolyabb helyekre meg vannak odavaló programok: MS-Word, QuarkXPress, stb..."

  Nem értem hogy miért gondolják sokan, hogy a word komoly tördelésre való. Soha nem volt alkalmas arra, már csak a használhatatlan alapkoncepció miatt sem, amivel hosszabb dokumentumok karbantartása kínkeserves munka... Egy olyan rendszerben ahol egyetlen enterrel tönkre lehet baszni a komplett dokumentum látványtervét, nem lehet komoly tördelőmunkát végezni. Ezt felejtsétek el.
 • usersg #14
  "Ami ingyen van, sohasem lesz olyan jó, mint amit pénzért adnak."

  Baromság. *nix -eken óriási szerverparkok működnek... biztos azért mert nem elég jók igaz? Attól hogy a fejlesztési modell más, még nem jelenti azt, hogy a program rosszabb lenne, sőt... sok esetben sokkal jobb.

  "Komolyabb munkát pl. OpenOffice-szal nem lehet végezni (tördelési, kompatibilitási és még ezerféle probléma miatt)"

  A világ egyik legjobb tördelőrendszere, a latex is ingyen használható... az ms word még csak a közelébe sem tud jutni, ennyi év után sem. Erre mit mondasz?

  Nem mellesleg ha már ms word, annak igenis alternatíva a libre, azt is komoly cégek fejlesztik, és nagyon messze van már a staroffice -os időktől. Irodai munkára az is tökéletesen használható. De ha valamit nem tudsz, akkor szívesen segítek. Mond csak... mi az ami neked nem megy? :)
  Ennél komolyabb munkára meg már alkalmatlan mindegyik irodai program.
 • Ferrer #13
  Ezekkel az opensource office szoftverekkel az a baj, hogy olyan a fejlesztésük mint a legtöbb desktop linuxnak: ahogy esik, úgy puffan, azt' jó lesz úgy..
 • Gabbbbbbbbbbbb #12
  Az excel-t nem nagyon lehet kiváltani semmivel, sajnos.
 • Szefmester #11
  És melyik verziót hasonlítod össze melyikkel? Mert nagyon nem mindegy. Ahogy a kompatibilitás rész se...
 • breckinridge #10
  Neked lehet, hogy az, de én még nem láttam alternatívát a MS Office helyett. Open, Libre, Docs, egyik sem közelíti meg. Persze nem féloldalas egyszerű levél megírásáról van szó.
 • sanyicks #9
  "Ami ingyen van, sohasem lesz olyan jó, mint amit pénzért adnak."

  baromság...