Berta Sándor

Növekszik a használt szoftverek európai piaca

A használt szoftverek európai piacának értékét kereken 8,8 milliárd euróra becsülik. A cégek elsősorban a népszerű irodai és képszerkesztő programoki régebbi verzióit keresik.

Stefan Tauchhammer, a SoftwareReUse nevű osztrák használt szoftverekkel kereskedő társaság ügyvezetője azt közölte: a 2010 év végén alapított vállalkozás tavaly a háromszorosára nőtt, bevételük már 430 000 eurót tett ki. Mindez elsősorban az Európai Bíróság 2012 júliusában hozott ítéletének köszönhető, amelyben kimondták, hogy a letölthető programok licenceivel is lehet kereskedni.

Szintén elősegítette a használt szoftverek kereskedelmének fellendülését, hogy az olyan nagy társaságok, mint az Adobe és a Microsoft is módosították az üzleti modelljeiket. Egyre gyakoribb megoldás, hogy a fejlesztők bérbe adnak licenceket és ezeket a konstrukciókat felhőajánlatokkal ötvözik. "Nekünk ez sok ügyfelet jelent, mert számos cég nem akar ilyen üzleti modellben részt venni. Inkább szoftvereket vásárolnának" - ismerte el a menedzser.

Stefan Tauchhammer példaként említette, hogy az osztrák üzemekben nagyon sokáig használnak-egy-egy verziót. Több olyan vállalat van, ahol még mindig az Office 2003 vagy az Office 2007 van rendszerben. Az ezek által kínált funkciók gyakran még mindig tökéletesen elegendőek a feladatok elvégzésére. Emellett az operációs rendszereket, például a Windows XP-t sem cserélik gyakran.


A használt szoftverek beszerzése mellett az egyik fő érv az olcsóság, a megtakarítás akár a 75 százalékot is elérheti. Szintén fontos, hogy a vállalkozások - a teljes körű kompatibilitás biztosítására - igyekeznek egységes programkörnyezetet kialakítani. Jelenleg a Windows 7 a legnépszerűbb használt szoftver, mindez annak is köszönhető, hogy április elején lejár a Windows XP terméktámogatása. Windows 8-ra nem akarnak a társaság váltani, mert tökéletesen elégedettek a Windows 7-tel, ami nagyon jól működik. Szintén keresettek az Office 2003 és a frissebb kiadások, különösen a 2010-es verzió. Az ügyfelek többsége kis és közepes vállalkozás, de hivatalokkal is kapcsolatban állnak és ritkán magánszemélyek is érdeklődnek náluk.

A használt szoftverek többségét olyan vállalatoktól szerzik be, akik új verzióra cserélik le az operációs rendszereiket és más programjaikat. Sok cég ugyanakkor nem is tudja, hogy létezik használt szoftverpiac, ebből még bevételre tehetnének szert, ezért a kereslet mindig nagyobb, mint a kínálat. A következő 5-10 év miatt egyáltalán nem aggódik Tauchhammer, aki folyamatos bevételnövekedésre számít. Sok piaci szereplő igyekszik addig halogatni a programjai lecserélését, ameddig csak lehetséges, mindez pedig kapóra jön a kereskedőknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!