Berta Sándor

Autistákat alkalmazna az SAP

A szoftverkonszern azt szeretné, ha 2020-ra a munkatársai legalább egy százaléka autista lenne. Szoftvertesztelőnek, minőségbiztosítási szakértőnek és programozónak képeznék ki őket.

Az SAP jelenleg 65 000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte. Luisa Delgado humánerőforrásért felelős elnökségi tag elmondta, hogy olyan embereket keresnek, akik másként gondolkodnak. A társaság szoros kapcsolatban van a Thorkil Sonne dán vállalkozó által 2004-ben alapított Specialisterne céggel, amely azt akarja elérni, hogy világszerte egymillió autistát foglalkoztassanak. A dán cégnél szívesen alkalmazzák az autistákat, mert kiugróan magas az összpontosító képességük, szeretnek elmerülni a részletekben és kiváló memóriájuk van. Thorkil Sonne cége különböző munkakörökben 60 személyt foglalkoztat, közülük 40-en autisták. A nem mindennapi kezdeményezés sikeres, a Specialisterne partnerei, például a Cisco és a TDC dán távközlési szolgáltató rendkívül elégedettek az autisták által ellenőrzött programokkal.


Egyes autisták bámulatos dolgokra képesek, Stephen Wiltshire például 7 napon át fejből rajzolta meg Tokió panorámáját, miután alaposan megnézte azt

Az SAP 2011 óta alkalmaz autistákat az indiai fejlesztőlaboratóriumában és tavaly indította el a Specialisterne bevonásával a hasonló írországi projektjét, amit a jövőben összesen nyolc országra terjesztenek ki. Elsőként idén az Amerikai Egyesült Államokra, Németországra és Kanadára. A Specialisterne jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Németországban, Írországban, Ausztriában, Svájcban, Norvégiában, Izlandon és Lengyelországban van jelen. "Minden ember más és más, egyedi képességeink vannak. Mi szeretnénk minden egyes munkatárs tehetségét támogatni. Az SAP csak akkor tud megfelelni a 21. század kihívásainak, ha olyan munkatársakat vesz föl, akik eltérően gondolkodnak és ezáltal elősegítik az innovációt" - jelentette ki Luisa Delgado. Thorkil Sonne kiemelte, hogy az SAP az első olyan partnerük, aki globálisan együttműködik velük.

Az autisták az elmúlt évtizedben gyakran reflektorfénybe kerültek. A NASA 2004 novemberében tanulmányozta a valódi esőember, Kim Peek tudós agyát. Peek szolgált a Dustin Hoffman által megformált karakter alapjául. 2006-ban kifejlesztették azt a rendszert, amely a kómából épülő, autista, illetve hiperaktív gyerekek állapotának javulásában, problémáik levetkőzésében segít és amely többek között videojátékokra épít. Ezt követte 2008-ban a Zac nevű böngésző, kifejezetten autista gyerekek számára, majd 2009-ben létrehoztak egy számítógépes programot, ami színekre fordítja le a beszélgetést, így javítja az autista gyerekek szociális készségeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Omega #6
    Látom jó nagy divat lett az autizmus. De bizonyítani kellene, hogy aki mondja magáról az autista is, nemcsak sajnáltatja magát.
  • Sippie #5
    Mi ezen a téren is jobbak vagyunk, hiszen a parlamentben csak autistákat alkalmazunk.
  • ostoros #4
    Az nem értelmi fogyatékos. Egyébként társulhat hozzá az is de nem törvényszerűen.
  • Pex156 #3
    Az autisták fogyatékosak. Szociális funkciókban - főleg a beszéd, érzelmi területek - vannak fogyatékosságaik. Gyakran társul sajnos értelmi fogyatékosság is ehhez.

    Szerintem azok a programozók, akik szeretik is amit csinálnak, szinte mind, jól funkcionáló autisták.

    Egy autista az autistákról:
    http://www.ted.com/talks/temple_grandin_the_world_needs_all_kinds_of_minds.html
    (magyar felirattal is)
  • ostoros #2
    Az autisták nem értelmi fogyatékosak. Éppen hogy az érzelmeikkel nem tudnak mit kezdeni. Érzelmi fogyatékosak.
  • Tetsuo #1
    Azt azért hozzá kell tenni, hogy a legtobb autista nem rendelkezik kulonleges képességekkel. A legtobb autista egyszeruen ertelmi fogyatekos.
    Angliaban, ahol kulonosen sok van, nemreg volt egy hir, hogy egy oltas mellekanyaga is novelte az aranyt...