Berta Sándor

Sok pénzt lehet­ne meg­ta­ka­rítani a Times New Roman lecserélésével

Meglepő ötlettel állt elő a tengerentúlon egy 14 éves diák, Suvir Mirchandani.

Times New Roman, Century Gothic, Comic Sans - a felhasználók és a cégek rengeteg különböző betűtípust használnak a számítógépeken. Mindez a pénztárca szempontjából sem mindegy, ugyanis Suvir Mirchandani kiszámolta, hogy az Amerikai Egyesült Államok közigazgatása évente 370 millió dollárt takaríthatna meg azzal, ha "nyugdíjazná" a Times New Romant, s a dokumentumokban, a nyomtatványokban a jóval olcsóbb Garamond betűtípust alkalmazná.

Mirchandani az iskolában megvizsgálta tanárai anyagait és egy különleges szoftver segítségével összegezte, hogy mennyi tinta szükséges a Garamond, a Times New Roman, a Century Gothic és a Comic Sans betűtípussal írt szövegek kinyomtatásához. Kiderítette, hogy ha csak az egyik kerületben lévő iskolák átváltanának a Garamond használatára, akkor évente 21 000 dollárt takaríthatnának meg, ráadásul ezzel a környezetvédelmet is támogatnák. A megtakarítás annak köszönhető, hogy a Garamond esetében a nyomtatáskor a betűk némileg kisebbek és vékonyabbak.

Mirchandani nyilvánosságra hozta az eredményeit a Journal for Emerging Investigators hasábjain, mely magazin a Harvard Egyetem diákjainak tudományos publikációit gyűjti össze. Az egyetemi hallgatók arra bátorították, hogy a megtakarítást ne csak az iskolák esetében számolja ki, hanem az amerikai kormányzat szintjén is. Az Amerikai Egyesült Államokban kabinetjének nyomtatási költségei éves szinten 1,8 milliárd dollárt tesznek ki. Az elképzelésre még nem reagált a kormány.

Amennyiben az amerikai kormány kizárólag a Garamond betűtípust alkalmazná, úgy évente 136 millió dollárt takaríthatna meg, további 234 millió dollárt lehetne megspórolni, ha a szövetségi államok kabinetjei is követnék a példát. Tipográfiai szakértők ugyan kétségbe vonták a szavait, de a számításait eddig nem tudták megcáfolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ZsL #12
    Apropó!
    Már régen meg szerettem volna kérdezni komoly emberektől (Ti nyilván nagyon azok vagytok!), hogy miért nincs 13-as betűnagyság? Nemcsak azért hiányzik, mert kedvenc számom, ami gyakran kísért (pl. 13-án volt első feleségem születésnapja, ennyi évig tartott első házasságom, ennyi évet dolgoztam korábbi kedvenc munkahelyemen, 13-án /mellesleg pénteken/ született első gyermekem, 13-án /mellesleg pénteken/ volt második esküvőm, 13 kiló súlyú kedvenc siklóernyőm beülőstől, hátizsákostól, 13 jellemző a 2. házasságomra /10 évig tartott és 3 gyerek született belőle/, stb.), hanem azért is, mert pl. a szóban forgó Times New Roman 12-es betűnagysága kellemetlenül kicsi a legújabb szemüvegemmel is ezen a képernyőn, a 14-es meg zavaróan nagy! Netán babonásak a tipográfusok?
  • NEXUS6 #11
    Ápr 1-én 23.52-kor viccet csinálni már nem fair!
    XD
  • formax #10
    Ezek a számítások nyilvánvaló blöffök. Egy több száz milliós, gazdag országban 100.000 olyan tételt lehet találni, ahol ilyen módszerekkel lehet spórolni. Iroda megvilágítás mértéke, WC papír szélessége, nyomtatópapír vastagság, hűtőszekrény hőmérséklet emelése, autó rendszámtábla mérete, stb, stb.
  • M2 #9
    ezt ti komolyan vettétek? :-)
  • Archenemy #8
    Bocs de ezt rosszabb olvasni. Annak a költségét ki számolja ki, hogy a lassabb olvasás miatt mennyi munkaóra esik ki?
  • Molnibalage #7
    Olvashatatlanul szar azonos méretben összevetve.

    A betűk gyakorisága és a betűk által lefedett terület szorzatát kell összevetni. Ehhez miféle különleges szofver kell...?

    Egyébként ki használ TNR karakteret? Szeritnem irgalmatlanuk randa sűrű és olvashatatlan. A saját hosszabb dokumentumaimat Calibirivel írom.
  • SupraMKIII #6
    Nem, inkább mégis agyonütöm a lelkesedést: Ennek az összegnek az ezerszeresét lehetne megtakarítani, ha EGYÁLTALÁN nem nyomtatnának, hanem elektronikusan intéznék, ugyebár...
  • SupraMKIII #5
    Nexus6: Majd igyekszünk, bár annyi ember hisz lelkesen megingathatatlanul orbitális ökörségekben, hogy kicsi az esélye, hogy bármilyen kárt okozunk az ő lelkesedésében :-)
  • NEXUS6 #4
    Vagy a 12-es betűről át lehetne térni a 6-osra, az még vékonyabb, még kisebb!!!!

    Ja és még xarabb olvasni.
    XD

    Kisserác feltalálta a spanyolcsizmát, gratula!
    De azért ne vegyétek már el a lelkesedését.
  • hawkie22 #3
    Hát, lehet, hogy igaza van, de hogy én nem olvasnék el semmit Garamond betütípussal, az is biztos.

    Amilyen vékonyak a betük, olyan szar is olvasni. :) Most próbáltam ki, egymás mellé téve Times New Roman, Arial, Comic Sans és Garamond betütípust, még mindig az Arial a nyerö nálam.