Berta Sándor

A szoftvercégeknek felelniük kell a hibákért

Ian Brown, az Oxfordi Egyetem Kiberbiztonsági Központjának igazgatója szerint a politikának aktívan be kellene avatkoznia a szoftverek minőségének javítása és a kompatibilitás érdekében.Szakterületének a kiberbiztonság, a magánélet védelme és az internetszabályozás számít, s rendszeresen részt vesz az Oxfordi Internetintézet munkájában is.

"Számos szoftvert és számítógépet kellene biztonságosabbá tenni, csak ezután tudnánk biztonságos internetet építeni. Jelenleg az alapok gyengék, mivel sok programban vannak biztonsági hiányosságok, ráadásul a legtöbb védelmi intézkedés nem kezelhető egyszerűen. A biztonságos jelszavakat például senki sem tudja megjegyezni. Az egyik megoldás az lehet, ha a jelszavakat az okostelefonok és a számítógépek kezelik, így az embereknek nem kell ezeket megjegyezniük. Ez ugyan nem oldana meg minden problémát, de egyfajta megoldást jelentene."

"Az operációs rendszereken is javítani kellene. Sebezhetők, mert időközben annyira összetettek és bonyolultak lettek, hogy nagyon nehézzé vált a levédésük. Sok kereskedelmi célú operációs rendszert egyszerűen nem a biztonságos szörföléshez alkottak meg. Utólag ezeket a dolgokat már aligha lehet kijavítani. Egy olyan rendszer, mint a Windows, közel százmillió sor kódból áll, ez az összetettség a probléma. A kritikus infrastruktúrák között vannak olyan rendszerek, amelyek még a Windows régi verzióját használják és így kapcsolódnak a világhálóra. Ez gondatlanság. Az olyan rendszerek, mint a Linux már tettek lépéseket a helyes irányba. A specializált operációs rendszerek szintén növelhetik a biztonságot. Kevesebb kód és egy mikrokernel használata kevésbé támadhatóvá teszi ezeket a megoldásokat. A jelenlegi operációs rendszer fejlesztők vannak tapasztalataik a felhasználói kezelőfelületek és a marketing területén, ezért tudnának új, biztonságos és könnyen kezelhető programokat készíteni" - nyilatkozta Ian Brown.


A szakember szerint a politikának is reagálni kell a jelenségre. A kormányoknak erősebben támogatniuk kell ezen a területen a kutatásokat, és a szoftverkészítőket törvényekkel lehetne kényszeríteni arra, hogy vállaljanak felelősséget a termékeikért, jelenleg ugyanis kivonják magukat a felelősségre vonás alól. Ezek az alapvető változások nem vezethetők be az egyik napról a másikra, szükség lenne egy lépésenkénti, hosszabb időn át megvalósuló szakaszra. Eleinte például a cégek csak részfelelősséget vállalnának, így lenne idejük arra, hogy megfelelő mértékben javítsanak a programjaik minőségén. Fontos az adatvédelem is; megoldást jelenthet az e-mailek titkosítása, az alternatív közösségi hálózatok létrehozása. A kormányoknak arra kellene kényszeríteniük az online cégeket, hogy kooperáljanak egymással, ezáltal az egyes szolgáltatások kompatibilisek legyenek. Így minden felhasználó azt a platformot használhatná, ami tetszik neki, de egyúttal minden kapcsolatához hozzáférhetne.

"A hagyományos bűncselekmények, például a lopás vagy a csalás online változatai komoly problémát jelentenek. A kormányok megpróbálnak utat és módot találni a polgáraik megvédésére, de hiányoznak a meghatározó lépések. Jobb nemzetközi és regionális együttműködésekre van szükség, a kooperáció ugyanis jelentős mértékben megnehezíthetné a kiberbűnözők életét" - szögezte le a kutató. Ian Brown szerint a megfigyelések veszélyeztetik a demokráciát, és a titkosszolgálatok és a bűnüldöző hatóságok szeretnek egyre inkább visszaélni a hatalmukkal. Ez már az internet korszaka előtt is így volt, például amikor az FBI megfigyelte Martin Luther Kinget. A hivatalok és a kormányok általában azzal igazolják ezt a dolgot, hogy azt mondják: megbízhattok bennünk, ezt azonban szerinte semmiképpen se tegyük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bdzsana #14
    Két embert ismerek akik idegösszeomlást kaptak. Mindkettő programozó és a munkája miatt következett be. Ennyire könnyű a munkájuk.
    Ma amikor az egész világot számítógépes rendszerek irányítanak, óriási felelősség hárul a programozókra. Vállalati rendszerekben, pénzügyi rendszerekben, banki rendszerekben (...) egy hiba, egy biztonsági rés óriási károkat tud okozni.
    Természetesen nem áll mindenkin ekkora felelősség, de nem az antiszociális pattanásos Ödönkét kell alapnak venni amikor programozókról beszélünk.
  • BlackRose #13
    Ha ez szakember, akkor én 8 emeletes fénysebességnél 1000x gyorsabban haladó születésnapi süti vagyok...

    Szerintem ez azok a "szakemberek" közül van akik nem írnak és nem is írtak soha kódot...

    Nem beszelve, hogy a politika soha semmit nem javított (meg az egyszerű dolgokat sem).

    Fölülmúlhatatlan Idióta!!!
  • esemve #12
    Csak félig értek veled egyet, lehet bárki bármennyire profi ha tegnapra kell készlenni és az az elvárás nem a minőségi munka. Sajnos manapság ez a jellemzőbb, toljunk ki magunkból 500 projektet 2 hét alatt mert az hozza a pénzt nem az ha 3 havonta készülünk el 1 dologgal hiába lesz akkor klasszisokkal minőségibb a kiadott munka.
    A hibák jelentős része szerintem éppen a fenti okból kifolyólag nem programozói hozzánemértés hanem üzleti döntés miatt marad bent egy rendszerben. Sajnos a cégvezetés is egy szakma, csak nem úgy kezelik...
  • cateran #11
    De nem is picsonganak, ha elbasznak vmit, hogy "mert a mi munkank olyan nehez" Holott nem a feladat nehez, hanem a delikvens kepessegei kevesek hozza, alulkepzett vagy hulye..de el nem ismerne a vilag minden kincseert sem. Azok a programozok es ugy altalaban IT-sek, akikkel volt "szerenecsem" osszefutni mind ilyen volt..hihetetlen arrogancia (korulottunk forog a vilag) es ha elbaszott vmit, akkor "mosom kezeimet", az en munkam nehez....
  • M2 #10
    Azért jót nevettem a hozzászólásodon, mert így rengeteg szakmát le lehet írni egy 3 éves gyerek látásával:

    Agysebész - nem nagy cucc, felnyitja a koponyát aztán ott turkászik pár órát és lecsukja.

    Kamionsofőr - egész nap csak ül és tekergeti maga előtt a kormányt.

    Fizikus - ül a papírlapok előtt aztán telefirkálja olyan jelekkel, amiket csak ő ért meg.

    ... :-)
  • M2 #9
    Van egy mondás: Ha a programozónak csukva van a szeme, az nem alszik! Gondolkozik!
  • Yv@n #8
    Hát akkor nosza irány programozónak. Elvégre ott ezek szerint csak ülni kell a gép előtt, meg copy paste, aztán dől a lóvé. :D
  • ugh #7
    Azert kurvara nem artana.
    Ha megveszel egy autot, tv-t, stb aztan ha szar visszaviszed gariba.
    De ha megveszel egy jo draga szoftvert aztan baszik mukodni normialsan csak remenykedhetsz, hogy kijavitjak egyszer, Ha meg pofazol a kiado szettarja a karjat, hogy mert kellett megveni?
    Konkretan nem egy progi van amiben evek ota benen vannak ugyanazok a bugok es basznak kijavitani csak toljak tele ficsorokkel, de azok is soxor rajongok pluginjei aztan belekerul a kiadott szofverbe(3dsmax).
    A programozot meg nem kell sajnalni. Ulnek a gep elott orakig, ugy csinalnak mintha kibaszottul gondolkodnanak.
    Aztan egy copy meg par paste, at ir valmit aztan ul megint vagy egy orat.
    Keves programozot lattam akinek a keze alatt eget volna a billentyuzet.
    Es meg magyar viszonylatban is rohadt jol vannak fizeteve.
  • csulok0000 #6
    Szoftverek esetén mit értünk garancia alatt? Mert ha van programom, ami nagyon ritka esetben, számtalan feltétel teljesülése esetén kinyírja az adataimat, akkor az kb olyan mintha a nyomtató egyszer egy adott nyomtatást elrontana. A nyomtatót nem viszik vissza, mert rossz, ha 10 000-ből egyszer fordul elő. De ha egy komplett adatbázist kinyírunk 1 millióból egyszer, azért olyan kártérítést akasztanak a nyakunkba hogy lehúzhatjuk a rolót.
  • gombabácsi #5
    még több túlóra, még több hétvégézés...