Hunter

A Marsról érkeztek az élet előfutárai?

Előkerült egy új, kémiai ok, ami arra utal, hogy a földi élet valahol máshol kezdődött. Jelenleg a Mars tűnik az egyetlen helynek, ami a megfelelő időben rendelkezett a megfelelő elemekkel - különös tekintettel a bórra, molibdénre és az oxigénre, hogy előállítsa a DNS előfutárát, az RNS molekulákat, ezáltal az általunk ismert életet.

"Úgy tűnik egyre több a bizonyíték, hogy mindannyian marslakók vagyunk, vagyis az élet a Marson kezdődött és egy űrsziklán érkezett a Földre" - mondta Steve Benner, a Florida állambeli Westheimer Műszaki és Tudományos Intézet kémikusa, aki csütörtökön ismertette az elméletet a Firenzében megrendezett Goldschmidt geokémiai konferencián. Ami talán ennél is meglepőbb, az elmélet megoldást nyújt az élet száraz közegben történő kialakulására, ami növeli egy jelenleg is létező marsi élet esélyét.

A pánspermia elv egyáltalán nem új, eddig azonban a Földnél meggyőzőbb bölcsőt nem sikerült találni az életnek. Benner felvetése a korai élet vegytanából indul ki. Az élet eredetéről alkotott vezető "RNS világ" elmélet szerint az RNS volt az első genetikai molekula, sablonként szolgálva önmaga szaporodásához, valamint további molekulák kialakulásához. Az általános nézet szerint az RNS egy egyszerűbb szerves molekulák "leveséből" származik, azonban ha ezt a levest a korai Föld vízben gazdag közegében kotyvasztjuk, az eredmény meglehetősen élvezhetetlen lesz. "Az RNS túl nagy, túl bonyolult" - mondta Benner. "Ha vízben próbáljuk összeállítani, akkor széthullik"

Ahhoz, hogy ne egy kátrányos szerves kotyvalékot kapjunk, szárazabb közegre van szükség, magyarázta Benner. "Egy sivatagra van szükség, a megfelelő hozzávalókkal" - mondta. Vegyünk egy kis molibdént és bórt. Puszta formájukban ezek mérgezők az életre nézve, azonban Benner bebizonyította, hogy oxidálódva fontos katalizátorokká válnak, melyek vezérelhetik az RNS kialakulását. A bór-alapú katalizátorok segítik az öt szénatomos cukor molekulák kialakulását és stabilizálását, míg a molibdén-alapú katalizátorok újra rendezik ezeket a cukrokat, hogy ribózt, azaz az RNS R-jét alkossák.

A gond az, hogy a korai Föld nem csupán az RNS-re kialakulásakor káros vízzel volt telített, de hiányzott az oxigén is, ami stabilizálta volna a bór és molibdén katalizátorokat. Az oxigén csak körülbelül 2,5 milliárd évvel ezelőtt jelent meg bolygónk légkörében az első fotoszintetizáló cianobaktériumoknak köszönhetően. Ezzel szemben, azok alapján, amiket a Mars 3 milliárd évvel ezelőtti kémiájáról tudunk, a mai vörös bolygó mindennel rendelkezett a "száraz" élet létrehozásához. Volt kellő mennyiségű oxigén, míg a felszíni víz csak igen kis mértékben lehetett jelen. Amennyiben Bennernek igaza van, az első élet a Mars jóval barátságosabb közegében indulhatott el, megtalálva az utat végcéljához a meteoritokon.

Vajon tényleg így történt? "Nem szabad az általam elmondottakat úgy értelmezni, hogy ezáltal megoldódott az élet eredetének problémája" - hangsúlyozta Benner, hozzátéve, hogy ha egy RNS világot szeretnénk, akkor el kell fogadni az általa leírt kémiát, ami egyszerűen nem történhetett meg a Földön. "El kell dönteni, hogy lemondunk az RNS-ről, vagy elfogadjuk, hogy az nem a Földön alakult ki" - összegzett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Richard Donkies #66
    Értem én, hogy mit magyarázol, de még mindig nem sikerült egy linket prezentálnod az 5%-os adatodra.
  • Richard Donkies #65
    ""Miért, szerinted mit jelent az, hogy "amikor sorban vannak?"

    Nem tudom mint jelent, mert bolygóknak és a kis égitesteknek pályáik vannak, és nem sorban vannak. "



    "AMIKOR" sorban vannak, az azt jelenti, hogy többnyire nincsenek sorban.
    De látom, ennek értelmezése számodra leküzdhetetlen akadályt jelentett.
  • Zero 7th #64
    Részben jogos, részben nem, de mindegy igazából. Pl egy fagyott metán pusztaságot is sivatagnak neveznél? Az is vízmentes...

    Abban viszont egyetértünk, hogy ebből:
    '"Az RNS túl nagy, túl bonyolult" - mondta Benner. "Ha vízben próbáljuk összeállítani, akkor széthullik"'
    még egyáltalán nem következik, hogy az egyetlen lehetőség a Mars.
  • Zero 7th #63
    Feleslegesen magyarázol neki, az a hobbija, hogy kibaszottul okosnak hiszi magát, és hülyeségeket beszél, hogy az idődet rabolja. Tipikus okoskodó idióta.
  • hunwhite #62
    Hogy tudtam amikor megláttam a cikket, hogy önjelölt tudós gyűlés lesz itt :D
  • Irasidus #61
    Nézd csak, itt egy szemléltető videó, hogy működik a gravitáció. Nem a lyuk felé irányította a golyót még is "eltalálta". A gravitáció egy vonzóerő. Eddig egyetértünk?

    Gravitáció

    Van itt még egy kissé buta, de annál jobb személtető ábra, arról, hogy mennyire nem lehet akármilyen pályára állni a Naprendszerben! Eddig egyetértünk?


    Ha egyetértünk akkor az már fél siker, és folytatjuk.
  • Irasidus #60
    "Miért, szerinted mit jelent az, hogy "amikor sorban vannak?"

    Nem tudom mint jelent, mert bolygóknak és a kis égitesteknek pályáik vannak, és nem sorban vannak. :( Igen buta elképzelésed van a naprendszerről, és a gravitációt mint erőt egyáltalán nem érted. Még mindig nem eltalálja hanem vonzza (érted, gravitáció?), és igen van amikor a Mars és Föld a Nap ellentétes oldalán helyezkedik el (de nem is a Marsot kell vonzania (ugye?), hanem különböző sebbőségű, és más-más pályájú törmeléket), de törmelék tisztelt tudós barátom nem egyenes irányba halad ameddig csak bír hanem Nap-körüli pályára áll (kivéve, persze ha második kozmikus sebességre gyorsul), innentől kezdve viszont érvényes az amit az előbb leírtam vagyis az égi-mechanikai törvények érvényesek rá... ;) De ha gondolod részletezem neked. Kérdés: szeretnéd megérteni, mert abban az esetben segíthetek... ok?
  • Richard Donkies #59
    "Jelen esetben a két bolygó a Mars és Föld, és nem közte van a nap... ;)"

    Miért, szerinted mit jelent az, hogy "amikor sorban vannak"?

    Egyértelmű, hogy nem kell eltalálnia, de a Napot ugyanúgy nem kell eltalálnia. Ráadásul van amikor a Föld a Nap másik oldalán tanyázik.
  • Irasidus #58
    Jelen esetben a két bolygó a Mars és Föld, és nem közte van a nap... ;) A Holdra is kerül Marsi meteorit, meg a Vénuszra, sőt a kisbolygó övbe is, és Napba is zuhan. Előbb leírtam egyik kérdezőnek - de akkor neked is leírom, nem kell eltalálni a Földet! Van olyan, hogy gravitáció, és Mars illetve kisbolygóövből a 3/1 és 5/2 középmozgás-rezonanciák, valamint a ν5 , ν6 szekuláris rezonanciák hatására jutnak el a meteorik a Földre. De ezt ne úgy képzeld el, hogy ide vonzza, hanem a fázistérben különböző rezonanciákat hoz létre (a Marssal, Jupiterrel, Nappal egyetemben) és ezek a perturbánló hatások idővel megteszik a hatásukat.
  • Richard Donkies #57
    "a Nap 5200-szor akkora területet fed le"

    Bocs, elszámoltam. Csak 1400-szoros a látszólagos terület.