Hunter

Meglepő élettartam-növekedés a holokauszt túlélőinél

A Haifa és a Leiden Egyetem kutatóinak eredményei szerint a holokauszt férfi túlélői esetében az átélt borzalmak megnyújtották várható élettartamukat azokhoz viszonyítva, akik nem mentek keresztül hasonló megpróbáltatásokon.

Korábbi tanulmányok többnyire azt bizonyították, hogy a traumatikus élmények csökkentik a várható élettartamot, sőt még genetikai bizonyítékok is alátámasztják mindezt, a trauma ugyanis károsíthatja az emberi sejtek élettartamát diktáló kromoszómákat. Az új tanulmány az Izraelbe kivándorolt teljes lengyel zsidó populáció adataiból táplálkozik, ami 55 220 férfi és nő adathalmazát jelenti, akik a II. világháború előtt, illetve után emigráltak Lengyelországból.

Az elemzés eredményei a túlélők esetében a teljes populációt nézve 6,5 hónappal hosszabb élettartamot tártak a kutatók elé a holokauszt elől elmenekülőkkel szemben. Az adatok részletesebb vizsgálata azonban kimutatta, hogy a nők esetében nem volt jelentős eltérés, nem úgy a holokausztot túlélő férfiaknál, akik átlagosan 14 hónappal tovább éltek a háború előtt kivándorolt társaiknál.

Az vizsgálat azt is kimutatta, hogy minél idősebb volt az adott férfi a holokauszt idején, annál nagyobb lett a különbség a várható élettartamban. "Azok a férfiak, akik a háború idején 10-15 évesek voltak, 10 hónappal hosszabb volt a várható élettartamuk, mint az összehasonlítási csoportnak. Azoknál, akik 16-20 évesen élték át a holokausztot, ennél is nagyobb, 18 hónap az eltérés" - magyarázta a kutatást vezető Avi Sagi-Schwartz professzor.

A kutatók szerint az egyik lehetséges magyarázat az élettartam növekedésre az úgynevezett "poszt-traumatikus növekedés" jelenség lehet, ahol a magas szintű pszichológiai szenvedés serkentőként hat a személyes és személyek közötti képességek kifejlesztésében, valamint mélyebb betekintést enged az élet értelmébe. Véleményük szerint ezek a tényezők járulhattak hozzá a túlélők hosszabb életéhez. "A kutatás eredményei reményt és betekintést adnak az emberi lélek rugalmasságába, amikor brutális és traumatikus eseményekkel kell szembenéznie" - összegzett Sagi-Schwartz professzor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tar86 #90
    Szigorúan felül kellene már vizsgálni ezeknek a túlélőknek a kilétét, ugyanis erős a gyanú az okirat hamisításra, névváltoztatások is szóba jöhetnek! Ha meghal egy parazita, helyébe lép a másik parazita, ők a temetkezési vállalkozok hazánkban, azért kerül egy temetés millió forintokba! Tehát körmükre kell nézni már egyszer! Lesznek meglepetések! Bűnözők ezek!
  • cateran #89
    "mert pl. kelet-Európában nem lehetett csak úgy belenyúlni a lakosság igen részletes és szigorú nyilvántartásába,"
    Ugye csak viccelsz? Kemeny valutaert az anyjukat is eladtak, csak meg kellett kenni par partfunkcionarust akik az adott helyen voltak. Azt hiszed nem volt ilyesmi a szocializmusban? Napoleon cognac pl kedvelt megvesztegetes volt :D Vagy barmi, ami mondjuk Cocom listan volt...Persze rizikos volt a dolog (vegtere is csempeszesrol beszelunk, meg vesztegetesrol)
  • Tetsuo #88
    Az azért furcsa, hogy pont Hollywoodban is készülhetnek olyan filmek, amik tagadják a holokausztot. Pl. a Mátrix, miszerint az egész világ illúzió...
    Remélem, elkapják a tabutörés terjesztőit! :DD
  • sanyicks #87
    Ez az élettartam növekedés persze nyilván csak a holokauszt túlélőknél figyelhető meg, más túlélőinél nem... de hát más túlélői nem is kapnak kárpit ;)
  • Fehercsoki #86
    Tehát alapból meghaltak volna de mivel túlélték így sokkal tovább élnek...
  • Fehercsoki #85
    Senki nem értette meg a viccet? A túlélők tovább élnek mert túlélték a holokausztot, ennyi.
  • ostoros #84
    Hát persze, hogy nem emberbaráti szeretetből. Az angol diplomaták kérésére. Mivel látták, hogy Magyarország önállóan úgy sem szabadulhatna a németektől, ezért egy ilyen felkelést stratégiailag felesleges véráldozatnak tartottak. Ennyi az egész.
    Az angolok mindig is nagyon sok érdeket figyelembe vettek.
  • NEXUS6 #83
    Azért a töri nem fekettefehér, azt ugye sejted?

    A 20-as Numrus Claususnak is pl. minimum 2 olvasata van. Az egyik a modernkori, ami elítéli, mert igazságtalannak tartjuk a kissebségek diszkriminációját, sőt már a pozitív diszkrimináció hiányát is. Egy másik, a szélsőjobboldali, soviniszta, azt mondja, hogy jó, de nem elég.
    Aztán persze van egy olyan is, ami talán a kádári szocialista egalitárius nézőponttal is egyezik, hogy igen felsőoktatás hallgatóinál is a társadalom rétegeinek valós aránya érvényesüljön, és a törvény ugye pont erről szólt.

    Mellesleg a törvényt 28-ban törölték, másrészt angolszász államokban is volt, a zsidók arányát a társadalom felsőbb rétegeiben tudatosan csökkentő gyakorlat. A magyarországi zsidóüldözés nem volt kirívóan szélsőséges, bár volt, mint ahogy a nyugati országok legtöbbjében akkoriban felerősödött az antiszemitizmus.

    És ugye itt jön a csavar, mert ugye a Horthy rendszernek (is) volt antiszemita oldala, azonban ez nem ment odáig, hogy rendszerszerűen, tömegesen likvidálni akarta volna őket. Azt hogy más ország bele akart szólni, hogy mi történjen ezen állampolgárokkal, az Magyarország szuverenitásának megsértése. Ez volt a magyar vezetés szempontja.

    A zsidóknak, mivel akkoriban (43) a magyar gyakorlat pont hogy viszonylag kedvező volt, pont nem volt érdeke a kiugrási kísérlet eröltetése, mégpedig azért mert annak sikertelensége esetén itt is tömegesen beindultak volna a deportálások, és pont ez történg 44-ben.
  • ManoNegra #82
    Azt képzelsz be amit akarsz, nekem aztán mindegy.

    Valóban a zsidók hibája, hogy az angol csapatok nem kapcsolták be a varázsteleportjukat, vagy hogy Európa alakja olyan, amilyen.

    Nem tudom miről beszélsz itt, de az szinte biztos, hogy a balkáni partraszállás tervéről még nem hallottál...

    Magyarország nagyjából 1920-tól tojt az itt élő zsidók érdekeire. Nem túl reális, hogy hirtelen támadt emberbaráti szeretetből emiatt folytatni akar egy vesztes háborút.

    Itt megint nem értem most ezt mégis minek írod, ott van a dokumentumban fehéren feketén, hogy a térségben itt volt az utolsó jelentős zsidó közösség, relatíve biztonságban. Tehát nem a magyar kormányt kellett győzködni, hogy a zsidók miatt folytassa a háborút, mert azt _ mint a dokumentum is mutatja - megtette magától is, hanem az ezt az állapotot veszélyeztető terveket kellett még idejekorán kikapcsolni.
  • kukacos #81
    Hogy érthető legyen, a széljobbos oldalak a dokumentumot nem, csak egy levelet linkelnek, ami már hibásan értelmezi azt.

    Trianon nem volt jóindulatú vagy igazságos. De ettől még Magyarország nem lesz áldozat a II. VH-ban, ami lényegében az első folytatása volt. Marhaság közbeeső eseménytől magyarázni, mert pont olyan lesz, mint az oviban, ahol úgy kezdődött, hogy ő visszaütött.