Berta Sándor

Túl sokan küldik vissza az árukat az Amazonnak

A kereskedelmi platform ismét magára haragította a vásárlói egy részét, ugyanis az ügyfélszámlák kapcsán "nyári nagytakarításba" kezdett, azonban erről elfelejtette értesíteni az érintetteket.


Sokan csak kipróbálják a termékeket
Az akció célpontjában a notórius áruvisszaküldők vannak; a társaság minden olyan személyt ebbe a kategóriába sorolt, akik az átlagosnál több alkalommal küldik vissza a korábban megrendelt termékeket. A probléma csak az, hogy nem lehet tudni mi számít átlagosnak. A cég - utólag - e-mailben tájékoztatja az érintett felhasználókat arról, hogy felfigyelt rá, hogy az illető nemrég számos esetben küldte vissza a megvásárolt árucikkeket. Azt a társaság is elismerte, hogy természetesen előfordulhat, hogy valakinek mégsem tetszik egy bizonyos termék, de ezekben az esetekben kirívó számú áruvisszaküldésről van szó.

A büntetés az ügyfél számlájának azonnali bezárása. Mindez azért nagyon rossz, mert egyrészt a döntés végérvényes, másrészt így az érintett felhasználó nem vásárolhat új termékeket. Az utóbbi különösen a Kindle táblagépek vásárlóit érintheti rosszul, ugyanis ők nem tudnak újabb könyveket beszerezni a készülékre, kizárólag a korábban megvett tartalmakhoz férhetnek hozzá. Az ügyfélszámla mellett bezárják az összes kapcsolódó szolgáltatást (partnerprogram, fórumok, bejegyzések) is, így az érintett személy még azt sem írhatja le, hogy mi történt vele. A panaszát nyilvánosságra hozó vásárló leginkább azt kifogásolta, hogy a lépés előtt nem figyelmeztették, ugyanakkor közölte: elképzelhetőnek tartja, hogy sokan csak kipróbálják, majd visszaküldik a megrendelt termékeket.

Az elmúlt hónapokban nem ez az első botrány az Amazonnal kapcsolatban. Tavaly októberben vált ismertté, hogy a cég bármikor törölheti a felhasználói fiókját és az általuk megvásárolt könyveket. Ezután kiderült, hogy az Amazon rendszere bizonyos adatokat el is tárol, ezek között van az e-könyvek utoljára elolvasott oldala és feljegyzik azt is, hogy az adott személy mit vásárolt. Majd márciusban arról írtunk, hogy az Amazon Marketplace több tucat szerződéses kereskedője közös keresetet nyújtott be a társaság ellen, mert az vevői védelmére hivatkozva 90 napig visszatarthatja bevételeik kifizetését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #6
    Utólag ilyen szabályt hozni, azért durva szerintem.

  • tgunda #5
    Az, hogy az Amazon eltárolja az utolsó olvasott Kindle oldalt, teljesen oké, hiszen így ugyanonnan folytatható egy könyv akár a Kindle-t, akár a PC programot, akár a web olvasót használjuk bárhol a világon. Azt se tudom megérteni, miért baj a cikk szerint, hogy megjegyzi, ki mit vásárolt. Minden e-bolt így tesz.

    Egyébként nekem sose volt bajom a hibás termékekkel, igaz, előtte mindig igyekszem máshol is tájékozódni, leginkább a gyártónál, hogy nem bóvli kategória-e, másrészt ott vannak a vásárlói minősítések is, hasznos olvasgatni.
    Bár az Amazontól tényleg példát vehetnének a magyar webshopok, egy pár dolgot zokon veszek tőle. Például Angliába és sok más EU országba 25 fontos rendelés felett nincs szállítási költség, Magyarország nem tartozik ebbe a körbe. Így trükközni kell, hogy egy közeljövőben meglátogatandó ismerősöm címére kérjem a kevésbé fontos dolgokat. Másrészt kezd túlságosan nagy hatalma lenni az e-kereskedelem terén, például a Bookdepository korábban kifejezetten olcsóbb volt az Amazonnál, de mióta rátette az Amazon a kezét, a különbség nagyon leolvadt. A szerződött harmadik feles szállítókat is túlságosan kézben tartja, ők gyakran nem küldhetnek árut külföldre, stb.
  • Gabbbbbbbbbbbb #4
    Szerintem elsősorban a Kindle fire-re gondolt a cikkíró is, nem az eink alapú olvasókra és azokra nagyjából igaz amit KopaszIsten leírt. javascript:szmajlik()
  • ReTeK #3
    Kindle olvasóra szintek bármilyen dokut fel lehet tenni kábellel vagy wifi kapcsolattal.
    Soha nem volt ezzel problémám de nem is igen lesz mivel van rá rengeteg ingyenes program és ha valaki nagyon berhelni akarja akkor tol rá jailbreak-et.

    Vásároltam többször az amazontól hibás nem működő elektronikai cuccot, ingyen és bérmentve futárral küldték a cserét egy forintomba nem került a művelet.
    Jó pár dolgot vettem már a neten, de a kiszolgálás színvolnalát szerintem a magyar webshopok (talán még a külföldiek sem) soha nem fogják meg se közelíteni, nem véletlenül büntetik a visszaküldözgetősöket.

    Nem akarlak megsérteni igazán remek dolog, hogy van véleményed az ügyben csak nem árt ha olyan dologról mondod amit esetleg láttál is élőben vagy használtad egy ideig netalán birtoklod is azt mert különben előfordulhat, hogy kiröhögnek.
  • Omega #2
    A warezbe nem szól bele az Amazon bármit másolhatsz, most is szabadon. Bár el tudom képzelni milyen érdekes statisztikáik lehetnek az egyes userekről.
  • KopaszIsten #1
    "így az érintett felhasználó nem vásárolhat új termékeket. Az utóbbi különösen a Kindle táblagépek vásárlóit érintheti rosszul, ugyanis ők nem tudnak újabb könyveket beszerezni a készülékre, kizárólag a korábban megvett tartalmakhoz férhetnek hozzá."

    Na én már csak ezért sem vásárolnék ilyen termékeket. Csak nyílt forráskódú eszközöket vennék (már ha vennék egyáltalán), amire szabadon másolható bármilyen tartalom.
    Fenti tilalom egyébként megkerülhető új regisztrációval.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Ha szűr a rendszer lakcímre vagy MAC címre, akkor egy barátodat kell megkérned, hogy szedje le neked. Ha ez sem működne, akkor nincs más, mint az eszköz törése, hogy ne csak arról az idióta appstoreról fogadjon el cuccost. Így is felettébb bosszantó a dolog, de azért pici túlzás, hogy onnantól nuku új cucc, csak kicsit trükközni kell.


    Azzal egyébként egyet tudok érteni, hogy a cég bünteti a kamu vásárlókat, akik tudják, hogy vissza fogják küldeni, csak kipróbálásból rendelik meg. A büntetés mértéke és mibenléte az ami esetleg véleményes.