Berta Sándor

Élelmiszereket is árusíthat a jövőben az Amazon

Újabb területeken jelenhet meg a kereskedelmi platform, amely hamarosan akár virslit, salátát és más élelmiszereket is értékesíthet a világhálón. Mindezt jelenlegi logisztikai rendszerükkel szolgálnák ki.

Egy hűtőszekrény, az új Stephen King könyv, öt tojás, grillvirslik és egy adag jégsaláta - így nézhet ki a jövőben egy az Amazonon keresztül leadott rendelés. Az információt a Reuters hírügynökség szellőztette meg két bennfentesre hivatkozva. A társaság egyelőre nem erősítette meg, igaz, nem is cáfolta az értesülést. Az Amazon előnyben lenne az online szupermarketekkel szemben, ugyanis azoknál jóval olcsóbban tudja kiszállítani a megrendelt élelmiszereket és termékeket. Mindez pedig nagyon fontos szempont ezen a területen. További előny, hogy a cég hatalmas áruválasztékot kínál, vagyis egy helyen megrendelhetik az emberek a számukra szükséges vagy őket érdeklő termékeket.

A Reuters információi alapján a társaság a székhelyén, Seattle városában már öt éve teszteli élelmiszerszállító szolgáltatását. Az AmazonFresh a közeljövőben hivatalosan, éles körülmények között is elindulhat és ezáltal az olyan szupermarketek vetélytársává válhat, mint a Wal-Mart., a Whole Foods Market, a Kroger Co. vagy éppen a Safeway Inc. Az első város érdekes módon nem Seattle, hanem Los Angeles lehet, ahol elvileg már a héten elérhetővé válik ez a lehetőség az emberek számára. A második város San Fransisco lesz, és amennyiben ezek a tesztek sikeresek lesznek, úgy a vállalat jövőre 20 további települést láthat el élelmiszerekkel is. Várható, hogy idővel az ajánlat az Amerikai Egyesült Államokon kívül is elérhető lesz.


A cégnek a profilbővítéshez hűtőkamrákkal kell kibővítenie a raktárházait, valamint szüksége lenne tehergépkocsikra is, ugyanis jelenleg postai úton és futárszolgálatok segítségével juttatja el a termékeket a megrendelőkhöz. Az elképzelés nem csak a beruházások mértéke miatt kockázatos, hanem azért is, mert például a zöldségeket és a gyümölcsöket gyorsan ki kell szállítani, különben megromlanak, így az eddiginél is sokkal hatékonyabb logisztikára van szükség. A kiadások növekedését ellensúlyozhatják viszont az ügyfelek adatainak értékesítéséből származó és a reklámbevételek; utóbbiak 2015-ben elérhetik az 1,1 milliárd dollárt. Adatbázisuk azért nagyon értékes, mert a cég nem csak annyit tud, hogy mire keresnek rá vagy mit szeretnek az emberek, hanem pontosan tudja is, hogy mire költenek pénz, mit vásárolnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • The Seer #14
  A cég szempontjából nem jó de a lakosságéból az és itt ez a lényeg. Gondolj bele, 50% az baromi sok bármilyen szegmensben.

  És attól hogy feldarabolják az adott céget, attól még a tulajdonosi érdekek maradni fognak és a néven kívül nem sok mindent fog változni
 • The Seer #13
  Te még mindig a Vas és acél országában élsz.
 • Tetsuo #12
  A vállalatok és lobbi-tomoruleseik egyre hatalmasabbá válnak, ami ellen a kormányok egyre tehetetlenebbek.
  Persze, fel lehet darabolni látványosan egy céget, de a tulajdonosi szálak attól még osszefutnak. Ráadásul ezek a tulajdonosok ill. megbízottjaik ugyanazokban a korokben forognak, mint a torvényhozó politikusok, jogászok.
 • Narxis #11
  Az állam szerepe mindig is az volt, hogy védje és segítse a lakosság többségét. Tehát elvileg azt teszi ami a többségnek jó és ha a vállalatod már akkorára nő, hogy piactorzító hatása van akkor be kell avatkoznia. Nyilván ez nem ilyen egyszerű, azért nem lehet csak úgy egy vállalatot két vállra fektetni mert az állam úgy gondolja. Rengeteg részlet van amit ilyenkor tisztázni kell.
 • Darth Sith #10
  Én ezt sosem értettem. Oké, hogy a verseny jobb mint a monopol helyzetek, de tfh., létrehozok egy vállalatot, amely nagyon sikeresek lesz a saját piacán, míg végül egyedülálló lesz, amit kemény munkával, fejlesztésekkel, marketinggel, üzlet politikával értem el, majd jön az állam és fogja és szétdarabolja azt amit én mondjuk 20 év alatt felépítettem, mert szerintük nem jó. Milyen alapon? tehetek én arról ideális esetben, hogy jobb üzletpolitikát alkalmaztam mint a konkurencia, többet költöttem fejlesztésre stbstb... tehát összeségében hatékonyabban működtem. Értem, hogy ennek van jogi háttere, de az elvi része érdekelne. Hogy milyen alapon, miért amikor elvileg szabadverseny van?
 • kvp #9
  ""Ideális esetben" oda vezethet, hogy néhány óriáscég (talán végul csak egy) marad, akik ellátják az egész Fold piacán a kereskedelmet, gyártást, szolgáltatást."

  Ez ellen vannak peldaul az amerikai antitroszt torvenyek. Amennyiben egy ceg tobb mint 50%-os piacot szerez egy adott szektorban, akkor megvizsgaljak es ha tenyleg tul nagy, akkor szetdaraboljak, sajat magabol keszitve ezzel konkurenciat. Igy jart peldaul a Bell is, 7-8 darabra vagtak egy allami dontessel. Ennyit az amerikai szabad kapitalizmusrol...
 • Darth Sith #8
  Illetve az Alien4 -ben is ez volt, amikor a klónozott ripley-nek magyarázzák, hogy már nincs Wayland Corporation, a Wallmart picit megnőtt, és felvásárolt mindent.. :)
 • Tetsuo #7
  Ez a tendencia globális. A nagy cégek kozul néhány tonkremegy, a tobbi még nagyobbá válik, a kicsik tobbsége tonkremegy vagy beolvad egy nagyobba.
  "Ideális esetben" oda vezethet, hogy néhány óriáscég (talán végul csak egy) marad, akik ellátják az egész Fold piacán a kereskedelmet, gyártást, szolgáltatást.
  Kielégítik és formálják az igényeket, átveszik a kormányok szerepét.
  Ekkor már mindegy, hogy hívjuk a vezetést, cégnek, kormánynak vagy akármilyen minisztériumnak, legfelsobb kasztnak.
  Ide vezet(het) a kapitalizmus a gyakorlaban. Errol is szól az 1984 c. regény.
 • ostoros #6
  A kicsik legnagyobb előnye mindig is az volt, hogy helyben vannak. Az emberek lustasága tartotta őket idáig életben. Ha ez tömegessé válik, akkor nekik végük.
 • ostoros #5
  Hiába árulnak magasabb minőséget vagy szélesebb árukört, ha a vevők kilencven százaléka inkább ki sem mozdul a lakásból, hogy azt az árukört egyáltalán megtekintse. Erre lehetne mondani persze hogy akor a kis boltok is hirdessenek online, csak életszerűtlen. A nagyok itt is mindig előnyben vannak, a keresési találatok alapján az első helyen, stb. Ez csak egy újabb teher amit a kicsiknek magukra kellene venniük.