Berta Sándor

Az Amazon is a zenei streaming-piacra készül

Az Apple és a Google után újabb amerikai óriáscég kapcsán derült ki, hogy szeretné megvetni a lábát a zenei streaming-szolgáltatások piacán, mindenki a Deezer és a Spotify modelljét koppintja.

A The Verge amerikai IT-blog arról írt, hogy az Amazon vezetői jelenleg is tárgyalásokat folytatnak a nagy zenei kiadók képviselőivel. Az egyeztetések még csupán az első korai szakaszban tartanak, ennek ellenére az információ máris kiszivárgott. A kereskedelmi platform működtetői olyan ajánlattal akarnak kirukkolni, amely gyakorlatilag teljes mértékben az Rdio, a Deezer, a Rhapsody vagy éppen a Spotify üzleti modelljére hasonlít.

Amennyiben a megbeszélések eredményesen zárulnak, úgy az Apple, a Google (YouTube) után egy újabb meghatározó IT-piaci szereplő jelenhet meg a zenei streaming-piacon. Az Amazon jelenleg is üzemeltet saját felhőszolgáltatást és néhány filmet streaming-ajánlatok keretében tesz elérhetővé. Emellett a társaság ügyfelei már most is használhatnak egy Cloud-lejátszót, így online tárolhatják és meghallgathatják a kedvenc zeneszámaikat.

Február végén látott napvilágot az a hír, hogy az idén elindulhat a Google zenei streaming-szolgáltatása. Az óriáscég szintén tárgyalásokat folytat a nagy zenei kiadók vezetőivel. A végső döntésben azonban komoly szerepet játszhat az is, hogy a Google kész-e keményebben fellépni az illegális másolatokkal szemben. Mindez a zeneipar, illetve az érdekeit képviselő Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) egyik feltétele lehet, így előfordulhat, hogy ezen áll vagy bukik majd a szolgáltatás elindítása. Március elején pedig kiderült, hogy a YouTube is a Spotify babérjaira tör. A videomegosztó megoldása néhány részletét tekintve teljesen hasonlítani fog a Google Play zenei ajánlatra. A platform arra próbál meg építeni, hogy már most is sokan zenei keresőként használják és ebből egy külön üzleti modell jöhet létre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!