Hunter

Több ezer kilométerről is működik az agy-agy interfész

A Duke Egyetem kutatói elektronikusan kapcsolták össze két patkány agyát, lehetővé téve az egymás közötti közvetlen kommunikációt és egyszerű viselkedési feladványok megoldását, miközben a két állatot több ezer kilométer választotta el.

A kutatók szerint megoldásukkal létrehozható egy úgynevezett "szerves számítógép", az összeköttetéssel motorikus és érzékelési információ osztható meg a csoportok között. "Az agy-gép interfészekkel végzett korábbi tanulmányaink meggyőztek minket, hogy a patkányok agya sokkal képlékenyebb, mint azt korábban gondoltuk" - mondta Miguel Nicolelis, a Scientific Reports-ban megjelent tanulmány szerzője. "Azokban a kísérletekben a patkányagy könnyedén alkalmazkodott a testen kívüli eszközöktől származó inputok befogadására, és még egy mesterséges szenzortól érkező láthatatlan infravörös fény feldolgozását is elsajátította. A kérdésünk tehát az volt, ha az agy képes beolvasztani a mesterséges szenzorok jeleit, akkor képes lehet-e egy másik test információs inputjainak az asszimilálására?"

A felvetés teszteléséhez a kutatók megtanítottak két patkányt egy egyszerű feladat megoldására: nyomják meg a megfelelő kart, amikor egy jelzőfény a kar felett felvillan. A rágcsálók jutalma egy korty víz volt. Ezután a patkányok a motorikus információkat feldolgozó kéregnél mikroelektródákkal összekötötték a patkányok agyait. Az egyik patkányt, ami a vizuális utasítást kapta, vagyis látta melyik kar felett villan fel a jelzés, kinevezték "kódoló" egyednek. Amikor a kódoló lenyomta a megfelelő kart, agytevékenységének döntési mintáját elektromos stimulációs sémává alakították és közvetlenül a másik állat, a "dekódoló" egyed agyába táplálták.


A dekódoló patkány kamrájában ugyanolyan karokat helyeztek el, azonban semmilyen vizuális utalás nem állt rendelkezésére, hogy melyik kar juttatja el a jutalomhoz, vagyis teljes egészében a kódoló által az agy-agy interfészen keresztül átadott jelekre volt utalva. A kísérletek során a patkányok 70 százalékos sikert értek el, ami a kutatók szerint alig marad el az általuk elméletben kidolgozott lehetséges 78 százalékos maximumtól.

Fontos megemlíteni, hogy az interfész egy megerősítő visszacsatolási mechanizmust is magába foglalt. A kódoló nem kapott teljes jutalmat, ha a dekódoló rossz kart választott, ami egy "viselkedési együttműködést" kovácsolt a két patkány között. "Láttuk, hogy amikor a dekódoló patkány hibát követ el, a kódoló megváltoztatja agyfunkcióját és viselkedését, hogy megkönnyítse társának a feladat megoldását" - magyarázta Nicolelis. "A kódoló fokozta agytevékenysége jel-zaj arányát, így a jel egyre tisztábbá és könnyebben észlelhetővé vált, ami egy gyorsabb és egyértelműbb döntést eredményezett. A kódoló változtatásainak köszönhetően a dekódoló gyakrabban hozott helyes döntést, így mindketten több jutalomban részesültek"

A kutatók egy másik, a fentebbinél kissé összetettebb kísérletet is kidolgoztak, melyben a patkányoknak bajuszaik alkalmazásával kellett megkülönböztetni a nyílások szélességét, ugyancsak jutalom fejében. Ennél a kísérletnél 65 százalékos sikert értek el, ami ugyancsak jóval magasabb, mint amit a véletlen számlájára lehetne írni.

Az interfész jelátviteli korlátainak tesztelésére a kutatók a kódolót Brazíliában, az Edmond és Lily Safra Nemzetközi Idegtudományi Intézetben, Natalban helyezték el, és az agytevékenység jelzéseit az interneten keresztül az Észak-Karolina állambeli Durham-be küldték át. Az eredmények szerint a két állat ilyen távolságból is képes volt kommunikálni egymással. "Annak ellenére, hogy az állatok két különböző kontinensen voltak, a zajos átvitel és a jelek késleltetése mellett is képesek voltak kommunikálni" - nyilatkozott a brazil oldalon dolgozó Miguel Pais-Vieira. "Ez azt jelzi, hogy lehetséges egy sok különböző helyszínen eloszló, működő állati agyhálózat létrehozása"

"Egy központi idegrendszer létrehozásán dolgoztunk, ami két patkányagyból tevődik össze" - tette hozzá Nicolelis. "Kísérletinkkel demonstráltuk egy fejlett, közvetlen kommunikációs kapcsolat létrehozásának képességét, valamint a dekódoló agy egy minta felismerési eszközként működését, tehát alapvetően megalkottunk egy szerves számítógépet, ami feladatokat old meg"

A kutatók hangsúlyozzák, hogy elméletben egy ilyen rendszer nem korlátozódik pusztán két agyra, vagyis létrehozható egy "agyhálózat", ami olyan megoldásokkal szolgálhat, melyre egyetlen agy nem lenne képes önmagában. A kísérletek egyik érdekessége volt, hogy az adatok tanúsága szerint a dekódoló egyed agyának tapintáshoz kapcsolódó területe nem csupán saját bajuszára, de a kódoló bajuszára is reagálni kezdett, egy második test képét hozva létre sajátja felett. Ezeknek az adoptációknak a tanulmányozása egy új területre vezetheti el a tudósokat, amire Nicolelis a társas kölcsönhatások neurofiziológiájaként, idegélettanaként utalt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kornan #37
    Szerencsére az okos emberek kezdenek szervezkedni. Itt van néhány video:

    2045 projekt
    Human Brain projekt

    Ok az első talán túlzottan optimista, de a lényeg, hogy vannak kitűzött célok. És egyre több és több ember ismeri fel mennyire is fontos, hogy megismerjük és reprodukáljuk agyunk működését. Az ipari forradalom és minden eddig megszerzett tudásunk eltörpül, majd amellett, ami itt lesz, ha sikerül áttörést elérni.
  • rx324 #36
    +100
  • nextman #35
    We are the Borg...Resistance is futile.
  • MuchACHO79 #34
    New level competed to reach matrix...
  • Lucy in the Sky #33
    "bárki bármire akár másodpercek alatt alkalmassá tehető" - persze, még ha ez csak egy kiragadott részlet ebből az amúgy hurráoptimista szövegből, akkor is világos, hogy ez felvet bizonyos aggályokat. A világ megváltozna.

    Vagy nem is annyira - igazából a tömegmédia elterjedése óta már csak az agymosás időigénye a "fejlődés" kerékkötője, a megfelelő erővel sulykolt hülyeségek beépítése a közgondolkodásba már ma is rutinfeladat, viszont sokáig tart. Egyénre szabni, és lerövidíteni a terápiát, ezen ügyködik most a sok szorgos Dr. Jekyll. Az átlag jóskapista örök élete puszta ábránd, a Matrix/Construct jellegű tudásletöltés pedig max. mint mellékhatás jelentkezik majd. Mindig lesz hozzá egy magasztos Felsőbb Cél.

    A második bekezdéssel - ha a fentiekből nem derült volna ki - teljességgel egyetértek. Elég reménytelen, hogy az egyszeri lámpavas még valaha ilyen illusztris társaságban tölthet pár napot nagy közmegelégedésre, de sebaj. Erre mondta valamikor régen egy ember: küzdj, és bízva bízzál.
  • Kryon #32
    A cikkben nem is az agyak összekapcsolása a legfőbb előrelépés, hanem a jelfordítás az agy és az elektronika között. Ez a kísérlet erről szól, ebbe az irányba tettek egy lépést. Ugyanis a legnagyobb akadály az elektronika és az agy összekapcsolása között az eltérő működés, a különböző jelrendszer. Ha ezt sikerül megoldani, az hatalmas távlatokat nyit meg. Például a tudás letöltésével tanulás, nincs szükség iskolarendszerre, bárki bármire akár másodpercek alatt alkalmassá tehető. Az érzékek kiterjesztése, infralátás stb. Gondolati vezérlés, kommunikáció, sokkal gyorsabban mint szavakkal vagy gépeléssel illetve nehezebben lehallgatható és visszafejthető. Ezt igen nagyra értékelnék a hadseregek, nem véletlenül van az ilyen kutatásokra pénz... A tudat mesterséges agyba mentése, örök élet csak picit másképp... És még bőven lehetne sorolni. Megváltozna a világ.

    A magyar politikáról annyit, hogy stílszerű legyek "együtt tették tönkre az országot", a jelenlegi kormány az előző meg az az előttiek. Az összes lámpavas pozitív, csak birka a nép és hagyja magát megosztani, miközben ezek vidáman élősködnek rajtunk tovább.
  • Lucy in the Sky #31
    Pusztán gyors aritmetikai műveletekkel sokkal többre nem mennénk, erre ott a számológép. Az átlagnál kicsit intelligensebb ember azért tud kerekíteni, nagyságrendileg megbecsülni a számítás eredményét, másodpercekben alatt. Ennél többre egyszerűen nincs szükség. Milyen marha műtetne az agyába mindenféle elektronikát azért, hogy végre-valahára 64 bites lebegőpontos műveleteket végezhessen egy órajelciklus alatt? Hacsak nem a fejszámolóbajnok-aspiránsok.
  • Lucy in the Sky #30
    "Pont, hogy a jobb oldal az, amelyik kritikus, nem fogad el mindent, amit eleraknak keszen"
    Tehát te ide tartozónak érzed magad, és kész tényként kezeled, hogy "a másik oldal bezzeg kész tényként kezel mindent, amit eléraktak", hát gratulálok.
  • halgatyó #29
    Ha már bejelentkeztem, akkor a cikkhez is írjak valamit.
    Ez így NAGYON kezdetleges állapotban van, mégha a tudományos (-nak tűnő) népszerűsítő sajtó meg is próbál belőle kihozni valami naaaagyon fontosat.

    Az, hogy drótokat vezetünk egy patkány agyába, az csak az ős-Galvani kisérletnek valami modernizált változata.

    Ennél sokkal előrébb tart és 100-szor veszélyesebb a modern képalkotó műszerekkel végzett "hazugságvizsgálat".

    Továbbá: kollektív agy létrehozására ma még nincs igazán szükség. Ahhoz, hogy a tudomány növekvő isemretmennyiségét kezelni tudja az emberiség, két másik út is van, és azokon kellene először elindulni:

    1.) Az AKTÍV, azaz életerős életkorunk meghosszabbítása. Ez igen erős összhangban volna a ma tapasztalható nyugdíjkorhatár emelési "elvárásokkal"
    (hú de költőien sikerült megfogalmazni)

    2.) Az emberi intelligencia növelése. Ehhez 2 út vezet:

    2.a.) Valahogy megoldani, hogy ne a csököttagyúak csináljanak 15 gyereket, míg a mérnökök 1-et. Ehhez persze a most divatos korlátlan szaporodási jogot meg kellene RENDSZBÁLYOZNI, a társadalom JOGOS elvárásaihoz igazítani

    2.b.) Az emberi agy KIEGÉSZÍTÉSE elektronikus adattároló és bizonyos adatfeldolgozó eszközökkel. Például a számokkal végzett műveletek valahogy nincsenek jól bekódolva az agyunkba.
    Ahhoz, hogy 2 db 25 jegyű számot megszorozzunk, néhány tízezer tranzisztor elegendő, és ezt milliomod másodperc alatt megcsinálják.
    Az agyunkban levő 14 milliárd agysejt pedig nem képes összeszorozni azt a két számot. Mert NAGYON máshogyan működik.
    Nos, ilyesféle RÁSEGÍTÉSRE lenne szüksége az agynak.
    Ez sokkal hamarabb meg lesz oldva, mint az emberek összedrótozása, ebben biztos vagyok.
  • halgatyó #28
    Kár volt a Magyar Gárdát cseszegetned... inkább a Hit(ványak) Gyülekezetét hozhattad volna fel példának kb. 100ezerszer jobb példa lett volna.
    Ami meg hazánk mai tönkretett helyzettét jellemzi, azt pont azoknak a fosoknak köszönhetjük, akikre most készülsz szavazni, és valószínűleg korábban is szavaztál, kár tagadnod.
    Fú.. egyre jobban utálok hozzászólni, de most sikerült kihozni belőlem.