37
 • Kornan
  #37
  Szerencsére az okos emberek kezdenek szervezkedni. Itt van néhány video:

  2045 projekt
  Human Brain projekt

  Ok az első talán túlzottan optimista, de a lényeg, hogy vannak kitűzött célok. És egyre több és több ember ismeri fel mennyire is fontos, hogy megismerjük és reprodukáljuk agyunk működését. Az ipari forradalom és minden eddig megszerzett tudásunk eltörpül, majd amellett, ami itt lesz, ha sikerül áttörést elérni.
 • rx324
  #36
  +100
 • nextman
  #35
  We are the Borg...Resistance is futile.
 • MuchACHO79
  #34
  New level competed to reach matrix...
 • Lucy in the Sky
  #33
  "bárki bármire akár másodpercek alatt alkalmassá tehető" - persze, még ha ez csak egy kiragadott részlet ebből az amúgy hurráoptimista szövegből, akkor is világos, hogy ez felvet bizonyos aggályokat. A világ megváltozna.

  Vagy nem is annyira - igazából a tömegmédia elterjedése óta már csak az agymosás időigénye a "fejlődés" kerékkötője, a megfelelő erővel sulykolt hülyeségek beépítése a közgondolkodásba már ma is rutinfeladat, viszont sokáig tart. Egyénre szabni, és lerövidíteni a terápiát, ezen ügyködik most a sok szorgos Dr. Jekyll. Az átlag jóskapista örök élete puszta ábránd, a Matrix/Construct jellegű tudásletöltés pedig max. mint mellékhatás jelentkezik majd. Mindig lesz hozzá egy magasztos Felsőbb Cél.

  A második bekezdéssel - ha a fentiekből nem derült volna ki - teljességgel egyetértek. Elég reménytelen, hogy az egyszeri lámpavas még valaha ilyen illusztris társaságban tölthet pár napot nagy közmegelégedésre, de sebaj. Erre mondta valamikor régen egy ember: küzdj, és bízva bízzál.
 • Kryon
  #32
  A cikkben nem is az agyak összekapcsolása a legfőbb előrelépés, hanem a jelfordítás az agy és az elektronika között. Ez a kísérlet erről szól, ebbe az irányba tettek egy lépést. Ugyanis a legnagyobb akadály az elektronika és az agy összekapcsolása között az eltérő működés, a különböző jelrendszer. Ha ezt sikerül megoldani, az hatalmas távlatokat nyit meg. Például a tudás letöltésével tanulás, nincs szükség iskolarendszerre, bárki bármire akár másodpercek alatt alkalmassá tehető. Az érzékek kiterjesztése, infralátás stb. Gondolati vezérlés, kommunikáció, sokkal gyorsabban mint szavakkal vagy gépeléssel illetve nehezebben lehallgatható és visszafejthető. Ezt igen nagyra értékelnék a hadseregek, nem véletlenül van az ilyen kutatásokra pénz... A tudat mesterséges agyba mentése, örök élet csak picit másképp... És még bőven lehetne sorolni. Megváltozna a világ.

  A magyar politikáról annyit, hogy stílszerű legyek "együtt tették tönkre az országot", a jelenlegi kormány az előző meg az az előttiek. Az összes lámpavas pozitív, csak birka a nép és hagyja magát megosztani, miközben ezek vidáman élősködnek rajtunk tovább.
 • Lucy in the Sky
  #31
  Pusztán gyors aritmetikai műveletekkel sokkal többre nem mennénk, erre ott a számológép. Az átlagnál kicsit intelligensebb ember azért tud kerekíteni, nagyságrendileg megbecsülni a számítás eredményét, másodpercekben alatt. Ennél többre egyszerűen nincs szükség. Milyen marha műtetne az agyába mindenféle elektronikát azért, hogy végre-valahára 64 bites lebegőpontos műveleteket végezhessen egy órajelciklus alatt? Hacsak nem a fejszámolóbajnok-aspiránsok.
 • Lucy in the Sky
  #30
  "Pont, hogy a jobb oldal az, amelyik kritikus, nem fogad el mindent, amit eleraknak keszen"
  Tehát te ide tartozónak érzed magad, és kész tényként kezeled, hogy "a másik oldal bezzeg kész tényként kezel mindent, amit eléraktak", hát gratulálok.
 • halgatyó
  #29
  Ha már bejelentkeztem, akkor a cikkhez is írjak valamit.
  Ez így NAGYON kezdetleges állapotban van, mégha a tudományos (-nak tűnő) népszerűsítő sajtó meg is próbál belőle kihozni valami naaaagyon fontosat.

  Az, hogy drótokat vezetünk egy patkány agyába, az csak az ős-Galvani kisérletnek valami modernizált változata.

  Ennél sokkal előrébb tart és 100-szor veszélyesebb a modern képalkotó műszerekkel végzett "hazugságvizsgálat".

  Továbbá: kollektív agy létrehozására ma még nincs igazán szükség. Ahhoz, hogy a tudomány növekvő isemretmennyiségét kezelni tudja az emberiség, két másik út is van, és azokon kellene először elindulni:

  1.) Az AKTÍV, azaz életerős életkorunk meghosszabbítása. Ez igen erős összhangban volna a ma tapasztalható nyugdíjkorhatár emelési "elvárásokkal"
  (hú de költőien sikerült megfogalmazni)

  2.) Az emberi intelligencia növelése. Ehhez 2 út vezet:

  2.a.) Valahogy megoldani, hogy ne a csököttagyúak csináljanak 15 gyereket, míg a mérnökök 1-et. Ehhez persze a most divatos korlátlan szaporodási jogot meg kellene RENDSZBÁLYOZNI, a társadalom JOGOS elvárásaihoz igazítani

  2.b.) Az emberi agy KIEGÉSZÍTÉSE elektronikus adattároló és bizonyos adatfeldolgozó eszközökkel. Például a számokkal végzett műveletek valahogy nincsenek jól bekódolva az agyunkba.
  Ahhoz, hogy 2 db 25 jegyű számot megszorozzunk, néhány tízezer tranzisztor elegendő, és ezt milliomod másodperc alatt megcsinálják.
  Az agyunkban levő 14 milliárd agysejt pedig nem képes összeszorozni azt a két számot. Mert NAGYON máshogyan működik.
  Nos, ilyesféle RÁSEGÍTÉSRE lenne szüksége az agynak.
  Ez sokkal hamarabb meg lesz oldva, mint az emberek összedrótozása, ebben biztos vagyok.
 • halgatyó
  #28
  Kár volt a Magyar Gárdát cseszegetned... inkább a Hit(ványak) Gyülekezetét hozhattad volna fel példának kb. 100ezerszer jobb példa lett volna.
  Ami meg hazánk mai tönkretett helyzettét jellemzi, azt pont azoknak a fosoknak köszönhetjük, akikre most készülsz szavazni, és valószínűleg korábban is szavaztál, kár tagadnod.
  Fú.. egyre jobban utálok hozzászólni, de most sikerült kihozni belőlem.
 • mr9
  #27
  "Számomra fontos a magánélet."

  Ezt részben azért gondolod így, mert ez az amit ismersz, s igazán senkinek sincs fogalma arról milyen lenne egy ilyen összefonódott tudatosságban lenni.
  Lehet hogy egyetlen kapcsolódás élménye is elég lenne, hogy megváltozzon ez a preferenciád.

  Itt egy cikk, ami az agy működésével kapcsolatos:
  Gondolkozzatok el ezen, miket kedveltek, mit nem, és miért alakulhatott az ki bennetek. Illetve, hogy az ilyen korai dolgoktól is mennyire függhet a jelenlegi személyiségetek.
  http://www.greenfo.hu/hirek/2013/03/02/a-silany-etel-is-fuggove-tesz
 • teddybear
  #26
  A Magyar Gárda azért jutott eszembe, mert ott sem az ész számít. Van vagy féltucat ismerősöm a tagok között, és egyiknél sem a zseniális észjárás jut az eszembe elsőnek. Sőt másodiknak sem. Meneteléshez meg nem ész kell, hanem bakancs, vagy csizma.

  "Pont, hogy a jobb oldal az, amelyik kritikus, nem fogad el mindent, amit eleraknak keszen... "

  Na igen, mint Karakán, és az ő 2010-es ámokfutása itt az SG-n. Meg amikor védik a mostani elbaszott gazdasági helyzetet.... ÉS csak tudd, sohasem szavaztam az MSZP-re, de legközelebb lehet hogy odateszem az ikszet...mert az a kisebb katasztrófa az országnak...
 • teddybear
  #25
  És ha valakinek fáj a foga, valamennyien szenvednek tőle. Hiszen mindenki érzi azt, amit a másik.

  A borg is inkább kiveti magából a sérült elemeket, minthogy a gyógyulásig elviseljék a fájdalmat. Az egyén értéke a kollektívában minimális, és bármikor felcserélhető egy másikkal. Ez amit én nem tudok elfogadni.
 • johnfly
  #24
  Senki ne örüljön korán. Ez is csak addig lenne életképes, amíg engem rá nem kapcsolnának, mert az elmémben lévő káosz egy szempillantás alatt fatal error-system shot down-t ütne.

  Komolyra fordítva a szót, ez csak összehangolt elmék között működhetne, minél bonyolultabb elmék, annál tovább tartana megtanulni használni, minden más gyakorlatlan felhasználó csak káoszt idézne elő a rendszerben. Összezavarná, és visszahúzná azokat, akik már a részei, ezért a bővítése nagyobb populációra korlátolt. Ebbe vagy bele születsz, vagy éveken át tanulod használni, de nem lesz soha plug and play alkalmazás rá.

  A magam részéről még ha kényszerítenének sem! Nem vagyok kíváncsi mások gondolataira. Nem születtem csillagvégre.
 • errorista
  #23
  ,,És ha már itt tartunk elviekben mitől lenne olyan rossz ha mindenki a szabad elméjével járulna hozzá egy kollektiv ugyszintén szabad tudathoz??"

  Ezt hívják internetnek. Láthatod, hogy mi lett belőle.
 • Tetsuo
  #22
  Aham. Tehat szerinted ebbol az adodik? Ja, legvarepitesben tenyleg nem vagyok jo.
  Miert nem olvasol inkabb olyan sci-fiket, aminek koze van a sci-hez is, nem csak a fi-hez? ;)
 • Locutos
  #21
  Kollektív tudatban kollektiv pszichikai egyensúly. Nem hiszem el hogy magyarázkodnom kell.
  Hiába szólalt meg 1-2 rövidebblátású egyén én úgyis tudom hogy vannak itt meglepően nyitott meglátású emberek is.
 • Mekong Delta
  #20
  Számomra fontos a magánélet. Ha számodra nem, akkor ki is a hülye kettőnk közül? Kérdezd meg Picard kapitányt is!
 • Tetsuo
  #19
  Jo, hogy mar megint idekeverted a Magyar Gardat, amirol fingod sincs. Gratulalok.
  Pont, hogy a jobb oldal az, amelyik kritikus, nem fogad el mindent, amit eleraknak keszen... de inkabb maradjunk a temanal. ;)

  Locutos nem tudom, honnan vette, hogy ezzel eltorolheto lesz a depresszio, a fajdalom pedig egy jelzes, amit nem jo elfolytani, inkabb a kivalto okot kene megszuntetni.
  Akik szuletesuk ota nem ereznek fajdalmat, azok betegek es varhato elettartamuk alacsony.
 • garadas20
  #18
  Ebben csak az a bibi, hogy az emberek nem hangyák és kollektíven nem tudnak gondolkodni. Egyszerűen a mi fajunk egyéni döntések meghozására van kitalálva és az már csorbítaná az emberek szabadságát, ha egy elosztó megmondja merre menj és mit csinálj. Előnye lehet ennek az egésznek az, hogy több információból nagyobb a választási és helyes döntés hozási lehetőség, hátrány hogy az embereknek a szabadságát csorbítja. Az ember a saját hibáiból tanul és egyénként próbál meg boldogulni az életben. Depresszióra és egyéb fájdalmakra felesleges ezt szerintem kezelésnek tekinteni, mert ameddig a fajunk létezik ezek az érzések megmaradnak. Ez a technológia érdekes lehet, de nem vállalnám a magam részéről, hogy rákössenek egy hálózatra.
 • Locutos
  #17
  teddybear & Mekong Delta
  Igen, szerintem is ti is mindketten hulyek vagytok
 • teddybear
  #16
  Szóval fogalmad sincs, hogy milyen lenne borgként élni. De azért beszélsz összevissza minden hülyeséget.

  Szvsz egy értelmesebb borg kollektíva inkább nem asszimilálna, mert lerontanád a közösség IQ-ját....

  Különben meg ha hasonló feltételek szerint akarsz élni, akkor jelentkezz hivatásos katonának. Vagy a Magyar Gárdába. Majd ott gondolkodnak helyetted.
 • Mekong Delta
  #15
  " Igen tudom hogy az erdeti Star Trek-be a királynő irényítja a zombijait"

  Data: "- Áruld el, te irányítod a borg kollektívát?"
  Királynő: "- Értelmetlenségeket beszélsz. Én vagyok a kollektíva!"

  ennyit erről.
 • Locutos
  #14
  A borgságnak nem is az a lényege! Hanem a feljebbvalóság. Feljebbvaló és jobb mint az aktualis rendszer. És ha már itt tartunk elviekben mitől lenne olyan rossz ha mindenki a szabad elméjével járulna hozzá egy kollektiv ugyszintén szabad tudathoz?? Elméletileg brilliáns dolog is lehetne csak bátorság is kellene hozzá hogy ekkorát változtass (én is jól elvagyok a magam fejével). Igen tudom hogy az erdeti Star Trek-be a királynő irényítja a zombijait, de mondtam hogy a helyes dolgokat kiragadni a "borgsági elvből"
  Az pedig az lenne hogy a technologiával jobb életet teremteni, és ők sokmindenben olyanok. Az ilyen elvek mint "kínlódj meg az életbe mert azt úgy kell" nem csak szerintem de jövő embere is értelmetlennek fogja tartani.
  Ez olyan mint "ne használj traktort, inkább menj kapálni, csak mert ezt így kell"
 • teddybear
  #13
  Tudod én meg szeretek a saját fejemmel gondolkodni. Lehet, hogy nem vagyok egy zseni, de számomra sokkal jobb egyénként élni, mint bólogató birkaként.
 • Locutos
  #12
  :))
  A Star Trek-ből megtanultam hogy a borg-ok a jófiúk, a valós életből meg azt, hogy nem minden legyőzhető, és annak sincs értelme hogy közdjek valami értelmetlen rossz ellen, amikor gombnyomásra kiiktathatom.
 • Mekong Delta
  #11
  *megszüntetni (sorry)
 • Mekong Delta
  #10
  Szerintem nem éppen jó dolog ez.. A lelki fájdalmat leküzdeni kell és nem 1 gombnyomásra leküzdeni.. Semmit sem tanultál a Star Trek-ből?
 • Mekong Delta
  #9
  Gondolom majd 20 év múlva így fogják irányítani az embereket. Megchippelnek(bár az még közelibb vízió), meg kötelezni fognak a facebook regisztrációra..
 • Locutos
  #8
  Na, a smile-kat elszúrtam
 • Locutos
  #7
  "Készül a borg kollektíva!"
  Már alig várom ... persze a helyes körülmények közt.
  Ebbe beletartozna hogy vajon mikor akarják ezt a sok mesterséges manipuláció dolgot a fájdalom és egyébb depressziós dolgok kezelésére fordítani?
  Én azt mondom az elkövetkezendő 1-2-3 évtizdebe az lenne az igazán nagy áttörés ha eltörölhetnénk a fájdalmat (depresszió, bánat, stb)
 • Kryon
  #6
  Az amerikaiak agyakat kapcsolnak össze, az EU emberi agyat modellez, az oroszok tudatot mentenének gépre. Azt hiszem érdekes 1-2-3 évtized elébe nézünk. :)

  A politikusaink már réges-rég így működnek, még szép hogy a hanyatló nyugat előtt kifejlesztettük a technológiát! Háborúban állunk, mi az már hogy az emberek csak úgy össze-vissza azt gondolnak amit akarnak? Ilyen nehéz időkben együtt kell működnie a nemzetnek! Ezért úgy határoztunk, az alkotmányban rögzítjük a kötelező beépítését minden magyar állampolgár fejébe, oszt jónapot...
 • teddybear
  #5
  Készül a borg kollektíva!

  Bár a patkányok okosabbak a politikusainknál, és náluk talán működik ez a hálózat, a politikusoknál nem biztos! Lehet hogy egyes politikusaink csak azért fognak hülyeségekre gondolni, hogy a többiek szándéka ne valósuljon meg...
 • Lucy in the Sky
  #4
  Távirányított gombnyomogatás? Patkányok? Meglepő párhuzamokat vélek felfedezni a cikk tárgya és a hazánkat irányító testület működési mechanizmusai között.
  Ha már szóbakerült a demokrácia, meg a jogok. Elnézést.
 • csimmasz
  #3
  De vannak, csak a patkányoknál nincs demokrácia.
  Ha lenne, akkor lenne aki a szavát felemelné ez ellen.
  Megugye én még nemhallottam patkányi jogok biztosáról. :)

  Egyébként a vadonélők sokkal durvább tragédiákkal kell hogy szembenézzenek, például macskák, emberek, más, nagyobb, erősebb patkány. :)
 • Mekong Delta
  #2
  "A rágcsálók jutalma egy korty víz volt." gondolom 1 napig nem kaptak inni...
  Amúgy a patkányoknak nincsenek jogai?
 • mkfdd
  #1