Berta Sándor

Kivonul az asztali alaplapok piacáról az Intel

A chipgyártó a következő három évben fokozatosan vonul ki a területről és a jövőben a kisebb termékek, valamint a mobil eszközök fejlesztésére akar összpontosítani.

Az Intel már tavaly májusban bemutatta az egyik koncepcióját és prototípust, melynek keretében minél kisebb méretű, de ugyanakkor komoly teljesítményű és alacsony fogyasztású megoldások megjelenését szorgalmazzák. A Next Unit of Computing (NUC) a Raspberry Pi miniatűr számítógép kihívója lehet. Az NUC támogatja a Core i3, illetve i5 sorozatú Sandy Bridge processzorokat, mindez azonban csak az első lépés, a társaság ezen az úton haladna tovább. A következő években az Intel kiépítené ezt a koncepciót.

Jelenleg a vállalat számos asztali alaplapot kínál, ezek saját fejlesztésű termékek, amik a Foxconn üzemeiben készülnek. A kínálatban a Mini-ITX, a Micro-ATX és az ATX szabványú alaplapok egyaránt megtalálhatók. Az utolsó új modellek a Haswell processzorokhoz érkeznek, utána pedig a cég fokozatosan kivonul a piacról.


Az Intel szerint így néz ki a jövő PC-je

Dan Snyder, a vállalat szóvivője elmondta, hogy az alaplap-tervezésért felelős részleget három éven belül teljesen megszüntetik, mivel ebben a szegmensben véleményük szerint a következő esztendőkben nem lehet számítani növekedésre, sőt, ellenkezőleg. A PC-k piaca ugyanis folyamatosan csökken, a felhasználók egyre inkább a hordozható számítógépek iránt érdeklődnek. Az eddig az alaplapok tervezésével foglalkozó szakembereket más részlegekhez vagy projektekhez helyezik majd át. Az NUC mellett előtérbe kerülhet az ultrabookok, az okostelefonok, a táblagépek és az All-in-one rendszerek tervezése is.

Snyder hangsúlyozta, hogy minden eladott alaplaphoz a garanciaidőn túl is is megmarad a terméktámogatás. A felhasználók az Intel kivonulása után sem maradnak asztali alaplapok nélkül, hiszen az Asus, az Asrock, a Gigabyte, az MSI, illetve a kisebb gyártók termékei továbbra is elérhetők lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #84
    Én nem azt mondtam, hogy a PC sokat fogyaszt hanem, hogy a desktop sokat fogyaszt. A notebook meg semmi esetre sem desktop gép.
    Nézd vissza honnan indultunk és mire válaszoltam.

    Felvetés 1 a cégeknek kell a legózás, stb
    Válaszom: Nem nem kell és ezt konkrét példákkal illusztráltam
    Felvetés 2 azok a példák amiket mondtam azok környezetszennyezőek
    Válaszom 2: Pont, hogy nem azok számtalan dolog miatt.

    És most, hogy hogy jön ide az, hogy végül összeraksz egy olyan PC-t ami keveset fogyaszt azzal szemben, hogy én odaraktam egy keveset fogyasztó PC-t, őszintén nem tudom...
  • errorista #83
    én itt vagyok ha kellek. valami 1.7-es p4-es celeroncsot, 256 mb RAM-ot, és nv11 alapú gpu-t használok jelenleg napi szinten internetezésre (most is).
    nem is értem hogy akik gépet cserélnek miért teszik. van egy olyan furcsa érzésem, hogy pusztán megszokásból :D
  • dyra #82
    Te mondtad, hogy a PC sokat fogyaszt.

    1. Ma már ez nem igaz
    2. A Laptop is PC

    Tényleg nem értem mit akarsz mondani. Én egy moduláris PC-ről beszélek. Aminek minden alaktrésze cserélhető. Azt hiszem ezt világosan leírtam.

  • kvp #81
    A tablet fps vitahoz egy otlet:
    Mi lenne ha az erintokepernyos jatekoknal megszokott virtualis joystick helyett egy virtualis digitalizalo tabla lenne a kepernyo sarkaban. Tehat az egyik oldalon lenne egy virtualis dpad a mozgashoz, de a masik sarokban egy negyzet lenne ami a teljes kepernyo lekicsinyitett valtozata lenne. Azzal ugy lehetne pozicionalni, mint az egerrel, hiszen ahova mozgatom az ujjam a kis teglalapon belul, oda megy a kurzor a kepernyon belul. Tuzgombnak meg pont jo lenne az ujj felemelese es visszarakasa, tehat ha huzza az ember az ujjat, akkor relative odamegy a celkereszt, ha felemeli es visszarakja akkor lo egyet. Multitouch-os tablet-ek eseten (a tobbseg ma mar ilyen) ket ujjal kenyelmesen lehetne jatszani. (megyek es szabadalmaztatom virtualis spanyol viasz controller neven)

    ps: Persze azt az esetet nem neztem, amikor az ember ratolja a tv-re a kepet, fog egy bluetooth-os kontrollert (vagy eleve van egy telefonban) es arrol nyomja. A legtobb sony telefon siman viszi a hd-t tv-n is es eleg eros a 3D-s chipjuk ahhoz, hogy a kep is szep legyen.
  • narumon #80
    "De könyörgöm egy valamivel nem számol senki sem! Ha ma kiadnak egy olyan játékot, aminek a gépigénye magas, akkor az majd pont egy tablet pc-n fog elfutni mi max grafikán?"

    Sokszor sok helyen megválaszoltuk már. Nem is olvasol vissza és utána nem érted. Aki max grafikán akar játszani annak nem célcsoport a tablet, de hidd el attól, hogy te PC-n tolsz játékokat attól a világ nagy része nem tesz ilyet. El kéne már ettől rugaszkodni.

    "Röhögök az ilyeneken."

    Ők meg valószínűleg rajtad.

    "Nem is beszélve arról, hogy egy FPS játékkal katasztrófa érintőképernyőn keresztül játszani."

    Igen katasztrófa. Ehhez csak annyit kéne tenned, hogy hajlandó legyél elfogadni, hogy NEM IS AKARNAK Fps-t játszani a tableten (néhány geektől eltekintve). Nézd meg mennyi fog egy PC-s FPS-ből, a penetrációhoz képest százalékosan alig mérhető.

    "Tudom, most mondanák egyesek, hogy erre találták ki a játék konzolokat. De mivel joystick-al kell irányítani a játékot, ezért ez is egy katasztrófa."

    Én jól elvagyok a konzollal. Igaz nem is akarok FPS-t játszani. Hihetetlen mi?

    "Aki 3D-s tervezőprogramot használ, az soha nem fog lemondani a pc-ről, mert ár/teljesítmény arányban, moduláris felépítésében a PC ver minden hordozható készüléket!!!"

    Soha senki nem állította ennek az ellenkezőjét.

    "Ez egy megingathatatlan tény!"

    Mint ahogy az is, hogy OTTHON szintén nem akarnak az emberek 3D tervezni.

    "És akkor még nem is beszéltünk a szerver termekbe szánt alaplapokról sem. Egyel több ok, hogy miért nem halhat ki ez a pc/szerver, monitor, egér gépházas cucc."

    Soha senki nem állította, hogy ki fog halni! Megint jöttél te (egy ember) aki felületesen olvasta el a cikket vagy a hozzászólást nem tudom, és megint beköltött ide mende-mondákat. Senki nem állította, hogy a PC ki fog halni. Egyelőre visszaesésről van szó és átalakulásról. Ezek meg akkor is tények ha te nem tudod elfogadni.
  • narumon #79
    A noti nem jön ide mert nem arról beszéltünk. És akkor a végén ez miért is lesz jobb mint az én általam felvázolt változat? Azt még mindig nem tudjuk. Jah igen, hogy ebben lehet procit cserélni (bár van olyan vékonykliens amiben szintén). Vagy teljesen nem is érted miről beszéltem.
  • Attilawap #78
    Erről a PC halálról csak annyit: Sokan azzal a hülyeséggel érvelnek, hogy azért nincs ma már szükség pc-re, mert a nagy többség internetezésre, képnézegetésre, filmezésre használja a gépet, és erre alkalmasak a tablet pc-k, okostelefonok, laptopok stb. De könyörgöm egy valamivel nem számol senki sem! Ha ma kiadnak egy olyan játékot, aminek a gépigénye magas, akkor az majd pont egy tablet pc-n fog elfutni mi max grafikán? Röhögök az ilyeneken. Nem is beszélve arról, hogy egy FPS játékkal katasztrófa érintőképernyőn keresztül játszani. Tudom, most mondanák egyesek, hogy erre találták ki a játék konzolokat. De mivel joystick-al kell irányítani a játékot, ezért ez is egy katasztrófa.
    Akkor van egy másik felhasználási terület a PC-nek:
    Aki 3D-s tervezőprogramot használ, az soha nem fog lemondani a pc-ről, mert ár/teljesítmény arányban, moduláris felépítésében a PC ver minden hordozható készüléket!!! Ez egy megingathatatlan tény! És akkor még nem is beszéltünk a szerver termekbe szánt alaplapokról sem. Egyel több ok, hogy miért nem halhat ki ez a pc/szerver, monitor, egér gépházas cucc.
  • dyra #77
    Ezt a gépet tavaly raktam össze. Mégcsak nem is SSD volt benne mégse zabált többet 20 - 25W. Na most ha ez egy T prockó SSD-vel plusz esetleg panel táp na akkor még a 15W is sok lenne. Inkább 13 - 12. Szintén fogyasztásmérővel mérve. A notik a mobil CPU-val egyébiránt ekörül zabálnak.
  • narumon #76
    Kíváncsi lennék arra a modern desktop gépre ami nem fogyaszt többet netezés alatt 15W-nál. Ennek a mennyiségnek a többszörösét megeszi a proci. Az én modern asztali gépem egyébként terhelés nélkül (netezés pl) 145W körül fogyaszt - terhelés alatt 220W körül. Fogyasztásmérővel lemérve. (Core i5, ATI 5770, hddk. stb)
  • Szefmester #75
    Ááá.. ugyanmár.. a modern informatikusok meg a nyugati cégek ma már nem javítanak. Nem tudnak. Hibás a windows? FORMAT C: !!!!!! Jah hogy csak a registryben volt elbaszódva valami, és ugrott pár giga adatod? kit érdekel? Elszállt a LAN csatlakozó mert micike beleakadt a kábelébe? Dobjuk ki a gépet! Minek újra forrasztani, vagy kicserélni a kártyát? Van pééééééz!

    Az ilyeneket el kéne vinni egy kínai vagy afrikai elektronikai hulladék válogató faluba melózni pár hétre... Megtanulnák hogy a moduláris gépeknek mi az előnyük.